• Etusivu
  • Kasvillisuus

Parveke vihreäksi: aloittelijan opas kaupunkiviljelyyn

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20173_48650.jpg
Tämä urbaani puutarhaopas antaa ohjeet vihannesten, yrttien ja kukkien kasvatukseen omalla parvekkeella tai terassilla. Opas on tarkoitettu aloittelijoille ja kaikille niille, joilla viherpeukalo on yleensä keskellä kämmentä. Inspiroidu myös oppaan tee se itse -ohjeista.

Miten käytät puutarhatyökaluja?

Istutuslapio on hyödyllinen mullan nopeaan muokkaamiseen ja käsien pitäämiseen puhtaana. Istutuspuikolla saat multaan koloja siementen kylvämistä varten ja kaikista koloista saman kokoisia.

Puutarhasaksien avulla voit siistiä kasveja ja korjata satoa. Kastelukannuista voit valita itsellesi sopivimman vaihtoehdon. Kannua voit käyttää kätevästi sekä kasvien kasteluun että parveketta koristamassa. Puutarhakäsineet puolestaan suojaavat käsiä lialta ja niiden kanssa kanssa on helpompi työskennellä. Käsineiden tulisi olla napakat, mutta ei kuitenkaan liian tiukat.

Istutuksen jälkeen kasvit tarvitsevat silloin tällöin ilmastamista. Tähän voit käyttää pikkuharavaa mullan pinnan rikkomiseen noin joka toinen viikko. Tämä toiminto käy myös kastelusta.

Kuinka paljon auringonvaloa kasvit tarvitsevat?

Kasvit tulee aina kasvattaa auringonvalossa. Paras suunta kasvattaa vihanneksia on etelään tai kaakkoon päin, mutta voit toki kasvattaa niitä sen mukaan miten auringonvalo osuu parvekkeellesi.

Suomen leveyspiireillä parvekepuutarhan tulisi olla mielellään etelään päin suunnattuna, mutta jos tämä ei ole mahdollista myös itä- ja länsipuoli kelpaavat.

20173_48651.jpg

Kuinka paljon kasveja tulisi kastella?

Kokeillaksesi on kasveilla tarpeeksi vettä, paina sormi multaan kiinni.

1 pisara: kun nostat sormen pois mullasta, sen tulisi olla lämmin ja kuiva lisätäksesi vettä.
2 pisaraa: pistäessäsi sormen multaan, sen tulisi olla aluksi kuivaa ja kylmempää mitä syvemmälle mennään.
3 pisaraa: Mullan tulisi olla märkää, mutta ei ylikasteltu.

Voit käyttää kasteluun kastelukannua tai vesipulloa.

20173_48652.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Milloin aloittaa istutus?

Kasvien istutus voidaan aloittaa heti kun hallakausi on ohi, sillä kasvit eivät viihdy kylmässä.

Voit aina aloittaa kasvien istutuksen sisätiloissa ja siirtää kasvit ulos, kun hallakausi on päättynyt.

Ota aina huomioon siementen pakkausseloste.

20173_48653.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Kuinka kylvää kasvit?

1) Liika kastelu saattaa pilata kasvien juuret, koska se estää ilman pääsyn istutusastiaan. Tämän vuoksi astiassa tulisi olla kuivatusjärjestelmä. Voit laittaa kiviä, soraa, vanhan keraamisen astian palasia, tai jopa hiekkaa (käytä keltaista tai punaista hiekkaa niiden suolapitoisuuden vuoksi) astian alaosaan. Valitse multatyypiksi aina kasvi-/kukka-/yrttimulta. Käytä lapiota peittääksesi astian alaosassa oleva kuivatusjärjestelmä mullalla (n. 2/3 astiasta).

2) Käytä istutuspuikkoa tehdäksesi multaan koloja. Suurin osa siemenistä voidaan kylvää noin 1 cm:n syvyyteen. Mikäli olet kylvämässä esikoiden sipuleita, kylvä ne 7 cm:n syvyyteen. Pavut taas kasvavat parhaiten, kun kylvät ne 2,50 cm:n syvyyteen. Jätä tarpeeksi isot välit eri kasvien välille, jotta säästyt tilaongelmilta. 5-10 cm on riittävä väli, 10 cm erityisesti kukkien siemenille.

3) Kylvön jälkeen peitä siemenet mullalla ja kostuta ne suihkupulloa käyttäen. Aseta kasvit aurinkoon yllä olevien ohjeiden mukaisesti.

20173_48654.jpg
http://www.shopalike.fi/parveke-vihreaksi

Luovuutta peliin - koristele myös parveke

Parvekepuutarhan koristelun ei tarvitse olla hankalaa tai kallista.

Voit käyttää somistamiseen esimerkiksi vanhoja viinilaatikoita tai kierrätettyjä juomatölkkejä. Erottaaksesi kasvit toisistaan, voit askarella vanhoista viinipullon korkeista ja luonnosta kerätyistä tikuista nimikyltit kasveille.

Parvekepuutarhaan saa eloa myös pimeällä lisäämällä sinne ledivaloja tai lyhtyjä. Lyhdyt voit tehdä toki myös itse vanhoista lasipurkeista. Voit piristää puutarhaa myös itse tehdyllä tuuliviirillä, sen saat tehtyä helposti papersta ja puutikusta.

20173_48655.jpg
Lähde: ShopAlike.fi
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80108.jpg
Pajuruoste? Asiantuntija vastaa
Olemme asuneet jokivarressa useita kymmeniä vuosia ja tänäkesänä kaikki rannan pajukot ovat ruskettuneet jo kesäkuun lopulla syksyn väreihin. Lähes kaikki lehdet ovat "ruosteessa". Mistä voisi johtua?
20236_82413.jpg
Tunnetko keltamajavankaalin? Miten se tulisi hävittää?
Keltamajavankaali on näyttävä vehkakasvi, mutta kauneudestaan huolimatta kyseinen kasvi kuuluu hävitettävien kasvien joukkoon ja tulisikin tavattaessa hävittää mieluiten juuria myöten. Mistä siis on kyse?
20238_82750.jpg
Ruukkuatsalea
Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä) on Itä-Aasiasta kotoisin oleva ainavihanta pieni pensas, jonka luonnonvarainen kantamuoto kasvaa viileissä ja kosteissa vuoristometsissä. Eurooppaan atsalea tuotiin 1800-luvun alussa ja se tarjosi muuntautumiskykynsä ansiosta laajan kokeilukentän Englannin, Belgian ja Saksan kukkienjalontajille. Ruukkuatsaleaa onkin jalostettu paljon, joten valikoima koon ja kukkien suhteen on suuri. Markkinoilla on myös bonsaiatsalea (R. x obtosum).
20079_6698.jpg
Japanilaistyylinen puutarha Helsingin Roihuvuoressa
Paikalle saapuessaan täytyy aivan hieraista silmiään: Kerrostalojen keskeltä löytyy upea viherrakentamisen taidonnäyte. Moniulotteiseen rinnemaastoon on rakennettu suomalaisvoimin japanilaishenkinen puutarha. Vanhasta louhoskentästä on muokattu rauhaa ja tasapainoa huokuvia tiloja, joihin on istutettu lukuisia perisuomalaisia kasveja, japanilaisen muotokielen hengessä. Keväisin rinteessä kukkii lumoavan kaunis kirsikkapuumetsikkö.Japanilaisessa puutarhassa korostetaan mm. rakkautta kaikkea elävää kohtaan, vuodenaikojen vaihtelun ja luonnon kiertokulun tuomaa kiinnostavuutta sekä pidättyväisyyttä ja harmoniaa. Puutarhaan luodaan erilaisia vastakohtaisuuksia, kuten vaakasuora ja pystysuora, vaalea ja tumma, karkea ja hieno, kova ja pehmeä sekä näkyvä ja kätketty. Silti tasapaino on tärkeää. Se saavutetaan kuitenkin nimenomaan eri elementtien epäsymmetrialla.
20168_47201.jpg
Satokausi on lyhyt Kuinka chiliä säilötään?
Sadonkorjuun aika on parhaimmillaan myös chilien kasvattajilla. Tässä vinkkejä sadon säilöntään Suomen Chiliyhdistys ry:ltä!Chilimme kantavat nyt satoa oksat notkuen punaisista, keltaisista ja vihreistä chilipaprikoista. Koko satoa emme ehdi millään nauttia tuoreeltaan, joten jollain keinolla kypsyneet herkut olisi saatava säilymään kauemmin. Suomen Chiliyhdistys ry:n edustajajaChilitarvike Oy:n omistaja Ali Hellsten kertoo meille, miten se onnistuu.(Huom! Artikkeli on vuodelta 2012. Suomen Chilitarvike Oy:n toiminta on lakannut.)
20179_50236.jpg
Älä tapa syksyllä nurmikkoa!
Kun nurmikko jää talvehtimaan elinvoimaisena ja vihreänä, se kestää parhaiten tulevan talven koettelemukset. Oikea leikkauskorkeus ratkaisee missä kunnossa nurmikko paljastuu keväällä lumen alta. Nurmikon syyshuoltoon kuuluu säännöllinen leikkaus ja maltillinen haravointi.Monia kyllästyttää nurmikon leikkaaminen jo tässä vaiheessa syksyä ja siksi ruohon leikkuuväli saattaa pidentyä tai leikkaaminen unohtua kokonaan. Silti oikea leikkauskorkeus on syksyllä paljon oleellisempi seikka kuin kesäleikkauksissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton