• Etusivu
  • Hoitotyöt

Säilöntä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.06.2021
20067_340.jpg

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Elokuu on puutarhaviljelijälle kiireistä aikaa. Puutarhan satoa valmistuu ja sitä säilötään talven varalle. Mansikat on jo säilötty, mutta vielä odottavat vuoroaan muut marjat, omenat ja vihannekset.

Pakastaminen


Pakastaminen on hyvä, nopea ja varma keino säilöä kesän maut. Sen hyvänä puolena on tuotteiden pitkä säilyvyys ilman säilöntäaineita ja sokeria. Pakastettavaksi sopivat lähes kaikki puutarhan tuotteet. Kaaleista kuitenkin vain (lyhyenä sesonkina saatavat) kukka- ja parsakaali sopivat hyvin pakastettavaksi.

Herneet, pavut ja kaalit vaativat esikiehautuksen ennen pakastamista. Lanttua ja porkkanaa voi pakastaa valmiina soseina, esikiehautettuina kuutioina tai raasteina. Purjoa voi pakastaa valmiina renkaina. Voimakasaromisena purjo helposti antaa makua muihin pakastimessa säilytettäviin. Purjo onkin syytä pakata hyvin tiiviisti hajua läpäisemättömään rasiaan tai kääreeseen, esim. alumiinifolioon.

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry /Sanna Peurakoski
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry /Sanna Peurakoski

Mustaherukasta pakastettuna tulee useimpien mielestä liian hapan sellaisenaan syötäväksi. Kannattaakin kokeilla mustaherukan pakastamista miedossa sokeriliemessä.

Kakkujen ja jäätelöannosten koristelua varten voi pakastaa punaherukoita ja pihlajanmarjoja terttuineen. Jos kiireet ovat esteenä mehujen höyrystämiselle herukoiden kypsyessä, voi marjat pakastaa sellaisenaan roskineen päivineen ja höyrystää mehut vähitellen talven aikana. Mehu irtoaakin paremmin pakastetuista marjoista.

Kuivaaminen


Kuivaaminen on hyvä vaihtoehto pakastamiselle. Säilyttämiseen tarvitaan vähemmän tilaa ja energiaa kuin pakastettaessa. Sen ainoa huono puoli on C-vitamiinipitoisuuden laskeminen ilman hapen vaikutuksesta. Kuivatut tuotteet ovat käyttökelpoisia kotonakin käytettynä, erityisen hyvin ne sopivat retkikäyttöön ja kesämökillä ruokaa laitettaessa.

Kuivattavaksi sopivat kasvikset, kuten porkkana, palsternakka, lanttu selleri, punajuuri, sipuli, purjo, lehtikaali, raparperi, yrtit ja sienet. Kasvikset voi kuivata viipaleina, sipulit ja purjo renkaina ja keittojuurekset vaikkapa raasteena ja sekoittaa kuivina sopiviksi yhdistelmiksi ja pakata kerta-annoksiksi.

Marjoista kuivattavaksi sopivat pihlajanmarjat, marja-aronia, puolukka ja mustikka. Mustikka tosin menettää hieman makuaan kuivattuna. Kesän viimeisistä mansikoista voi kuivata lapsille makeita välipaloja. Mansikka kuivuu ohuina viipaleina säilyviksi makeisiksi. Kuivatusaika on pitkä, lähes kymmenen tuntia. Lämpötila pitää olla tasainen, jotta mansikat eivät homehdu.

Kuivattavaksi sopivat myös ruusunkiulukat ja kirsikat. Nämä kuivuvat nopeimmin puolitettuina ja kirsikoista kannattaa poistaa kivi. Omenista saa talven tv-iltoihin mukavaa naposteltavaa kuivaamalla niitä renkaina. Omenarenkaat kuivuvat vaikka keittiön katossa naruun ripustettuna. Omenien väri pysyy parempana, jos ne kastaa ennen kuivaamista vedellä laimennettuun sitruunamehuun.

Pienet erät kuivuvat kotona sähköuunissa tai leivinuunin jälkilämmössä. Kuivaamiseen on kokeiltu jopa pyykinkuivauskaappia. Tehokkaimpia ovat kasviskuivurit, joista on saatavilla erikokoisia malleja pöytäkokoisista isompiin kuivureihin.

Yrtit ja sienet kuivuvat 30-35 °C lämpötilassa. Marjat ja vihannekset tarvitsevat korkeampaa, noin 50 °C lämpötilaa. Kuivausta jatketaan kunnes yrtit ja sienet ovat haperan kuivia ja vihannekset ja marjat tuntuvat nahkeilta. Kuivatessa kasvisten paino putoaa tuorepainosta noin kymmenesosaan. Kuivuminen tapahtuu nopeammin, kun kuivattavat ovat ohuina kerroksina, ja niitä käännellään muutaman kerran kuivaamisen aikana. Paksu kerros kuivuu hitaasti ja vaarana on homehtuminen.

Kuivatut tuotteet säilytetään valolta suojattuna paperipusseissa tai lasi- ja muovipurkeissa huoneenlämmössä. Hyvin kuivuneet kasvikset säilyvät useita vuosia.

Puna-, hopea-, kelta-, valko- ja salottisipuli Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski
Puna-, hopea-, kelta-, valko- ja salottisipuli Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski
Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski
Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20221_75447.jpg
Nyt vietetään Kansallista Lottaruokaviikkoa
Pula-aikana tarveaineita oli niukalti, jolloin säästäväisyys korostui. Mitään ei heitetty pois. Samainen periaate ohjaa myös lottaruokaviikkoa. Edellisen päivän ylijäänyt ruoka hyödynnetään seuraavana päivänä suussa sulavasti.
202111_73708.jpg
Turku alkaa virittäytyä joulukauteen: joulunäyttelyitä ja markkinamenoa
Turku alkaa virittäytyä joulukauteen marraskuun viimeisenä viikonloppuna, kun suuri joulunavauspäivä sytyttää valot joka puolelle kaupunkia ja käynnistää joulun monet tapahtumat. Suurimpana ja kauneimpana loistaa jälleen Turun tuomiokirkon joulukuusi.
201911_61530.jpg
Ruokahävikki verottaa kukkaroasi!
Ruokahävikki verottaa jokaisen ihmisen kukkaroa noin 125 euroa vuodessa Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan. Koko Suomen mittakaavassa tämä tarkoittaa 120 – 160 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa, joka on vuositasolla 23-26 kiloa henkeä kohti jaettuna. Kotitalouksien hävikki on vieläpä kaikkein suurin 30 % osuudella kaikesta ruokahävikistä. Tasaisena kakkosparina tulevat teollisuus 20% ja ravitsemuspalvelut 20 %. Perää pitävät kauppa 18 % ja alkutuotanto 12%. Jos siis pystyisimme nipistämään jokainen edes kilon hävikistä vuodessa, olisivat hyödyt jo ilmastollisestikin merkittäviä.
20065_69.jpg
Hyvä ja kestävä nurmikko
Nurmikon ulkonäkö ja kestävyys riippuu oleellisesti siitä, miten huolellisesti se on perustettu. Kun lisäksi on valittu oikea siemenseos, hoidolla selviää tulevina vuosina varsin vähällä. Hyvä nurmikko on tuuhea, kauniin vihreä, kestää kulutusta. Se on hillittykasvuinen, jolloin ei tarvita jatkuvaa leikkausta. Lisäksi hyvä nurmikko on poudankestävä, talvenkestävä, taudinkestävä ja vihertyy aikaisin keväällä
202212_52264.jpg
Nukkumatti (Maranta)
Nukkumatti eli paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) on marantakasvien heimoon kuuluva, Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi. Sen satiininhohtoiset lehdet ovat suurikokoiset, pitkulaiset, vaaleanvihreät ja niissä on selkeästi erottuvat punaiset/punertavat/kellertävät lehtisuonet sekä pitkulaisia täpliä lehtisuonten molemmin puolin.
20232_19240.jpg
Kasvihuone pestään syksyllä
Satokauden päätyttyä kasvihuoneesta tyhjennetään kaikki kasvinjätteet ja työvälineet sekä ruukut pestään. Jotta taudinaiheuttajat ja tuholaiset saadaan varmasti tuhottua, käytetään pesuun kuumaa vettä - ja pesun jälkeen työvälineet vielä upotetaan kiehuvaan veteen.Kasvihuone puhdistetaan sisäpuolelta ja myös rakenteiden kolot ja nurkat harjataan puhtaiksi. Pesuaineeksi riittää yleensä mäntynestesaippua. Ulkopinnat puhdistetaan vasta keväällä. Lasikasvihuoneen pesuun käytetään pehmeää harjaa tai painepesuria.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton