• Etusivu
  • Kasvillisuus

Salaattibaarista pöytään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20157_43990.jpg

Vasta poimittu ´Signorella´

Kauppojen salaattitiskit ovat kirjavanaan lajikkeita, mutta...

...ne eivät vedä vertoja salaattibaarille, joka sijaitsee omalla pihalla tai parvekkeella!

Artikkeli julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisjulkaisussa 2014

Kuvat Hanna Marttinen ja Kekkilä

Salaatit ovat aloittelevan keittiöpuutarhurin parhaita kavereita. Sato on lähes varma ja sitä saa koko kesän. Oman pihan viljelylaatikosta tai parvekkeelta saat aitoa lähiruokaa. Salaattia kannattaa syödä paljon, kun sato on parhaimmillaan. Korkeaksi kasvaneen tai kukintaa aloittelevan salaatin maku huononee.

Tutustu eri salaatityyppeihin!

Rucolat ja vuonankaali antavat maukasta lisäpotkua salaatteihin jo alkukesällä. Keskikesällä nautitaan kerä- ja sidesalaateista. Loppukesästä ja pitkälle syksyyn voidaan kerätä myöhemmin kylvettyjä aasialaisia salaattivihanneksia, friséetä ja sikuria. Ne sietävät hiukan pakkastakin. Aasialaiset salaattivihannekset sopivat myös alkukesään, mutta Suomen keskikesä on niille jopa liian lämmin. Ne venähtävät pitkiksi ja menettävät hyvän makunsa. Kesäisen salaatin mausteeksi käyvät tuoreet yrtit kuten tilli, persilja, minttu ja basilika.

Lue lisää yrteistä

Keräsalaatti ´Batavia Canasta´
Keräsalaatti ´Batavia Canasta´
Sidesalaatti ´Chartnell´
Sidesalaatti ´Chartnell´

Omassa salaattibaarissa ei tarvitse kantaa huolta pölystä ja ilmansaasteista, kunhan viljelet puhtaassa mullassa ja huuhtelet pois sateen piiskaaman mullan ennen käyttöä. Loppukaudesta etanat saattavat löytää salaattipenkin, joten napsi ne heti nähdessäsi pois.

Salaatit kasvavat erinomaisesti parvekelaatikossa tai ruukussakin. Liikakastelun välttämiseksi ruukun pohjassa pitää olla reikä tai astian pohjalla salaojitus. Toisaalta riittävä kastelu on tärkeää, koska laatikkokasvit eivät saa vettä maasta. Altakastelulaatikko helpottaa urakkaa. Salaatin istutukseen riittää 20 senttiä syvä astia. Periaatteessa astiaksi sopii niin saviruukku, vanha kattila kuin muovilla vuorattu pajukorikin.

Jäävuorisalaatti ´Frisée de Beauregard´
Jäävuorisalaatti ´Frisée de Beauregard´
Romaine-salaatti ´Ovired´
Romaine-salaatti ´Ovired´

Muheva alusta

Mullan laadussa ei kannata pihdata, jotta et saa salaattipenkkiisi sitkeitä juuririkkaruohoja. Voit tehdä itse sekoituksen hiekkapitoisesta kaupan kukka- tai puutarhamullasta ja turpeesta. Parvekeviljelyyn sopii myös parvekemulta. Mustaa multaa voi laittaa ruukun pohjalle terästykseksi, mutta sellaisenaan se on turhan vahvaa esimerkiksi yrteille. Laatikkoviljelyssä multaan kannattaa jo istutusvaiheessa sekoittaa vermikuliittia. Se pidentää kasteluväliä.

Keskustelupalstalla paljon juttua myös hyötytarhasta

Kasvikortistossa tietoa vihanneksista ja juureksista

Huomio

Huomio

Näin onnistut!

  • Kylvä salaatit ulos kokopenkkiin tai viljelylaatikkoon maan lämmettyä tai esikasvata sisällä. Peitä siemenet kevyesti. l
  • Salaatti viihtyy auringossa, mutta sietää myös hiukan varjoa. Salaatin kasvupaikalle pitäisi paistaa viisi, kuusi tuntia päivässä.
  • Maan tulee olla kohtuullisen ravinteikasta ja kosteutta pitävää. Kastelu on tärkeää, jos sää tai maaperä eivät ole suotuisia.
  • Salaatti itää melko viileässä. Keskikesällä esikasvatettavalle kylvölle voit antaa muutaman vuorokauden kylmäkäsittelyn jääkaapissa.
  • Viiden sentin mittaiset taimet istutetaan ulos vähintään 15 senttimetrin välein, jos haluat kauniita keriä. Kastele reilusti.
  • Kylvö kannattaa toistaa joka toinen viikko, mikäli toivot saavasi oman maan salaattia tasaisesti koko kesän.
  • Kylvä loppukesästä sikuria ja aasialaisia lehtivihanneksia kuten sareptansinappia, japaninkaalia eli mitsunaa ja pak choita
Mangoldia lavassa
Mangoldia lavassa
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80069.jpg
Viikon kysymys: Miksi vanha japaninmarjakuusi kellastuu?
Pihallamme oleva yksittäinen, iso, ehkä noin 70 vuotiaan japaninmarjakuusen latva alkoi kellastumaan pari kesää sitten. Nyt sen latvassa on enää vähän neulasia ja nekin ovat keltaisia. Vain alimmissa oksissa tänä keväänä uusia neulasia. Onkohan puulle enää mitään tehtävissä?
202211_80097.jpg
Mikä kesäkukka? Asiantuntija vastaa
En muista tämän valkoisen kesäkukan nimeä? Tuoksuu hyvälle. Rankkasade kaatoi ja kukat lähti pahasti, onko mitään tehtävissä? Voiko esim. leikata eli uudistuisiko vielä?Toinen kysymys: Kukkiiko laventeli vielä, jos poistan kaikki ylikukkineet kukat?
20197_59142.jpg
Kesän kypsyessä puutarha hehkuu kaikille aisteille
Puutarha näyttää parhaat puolensa kesän kypsyessä ja iltojen hämärtyessä. Paitsi että se tarjoaa silmäniloa, sitä voi kuunnella ja tunnustella, haistella ja maistella.
20232_80865.jpg
Lannoituksella puutarha kukoistamaan!
Puutarhasta saamme ravintoa kaikille aisteille. Täyteläiset värit, herkulliset tuoksut ja mullan tuntu sormissa antavat rentouttavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Omasta puutarhasta saa lisäksi herkullista ja terveellistä maisteltavaa ruokapöytään.
20084_10002.jpg
Päästä auringonvalo sisään Icopalin valokatteella
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta, mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.
20163_45908.jpg
Istutusmulta antaa parhaan kasvuunlähdön!
Biolan Istutusmulta on kompostilannoitettu, biohiiltä ja mykorritsaa sisältävä luomumulta puutarhakasvien istutukseen. Multaan lisätty biohiili ja komposti aktivoivat pieneliöstöä ja parantavat kasvualustan rakennetta.Biohiilipystyy sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön. Näin se ehkäisee tehokkaasti maan liettymistä ja tiivistymistä. Kompostituo multaan pitkävaikutteista ravinteikkuutta. Mullan ilmava ja kestävä rakenne helpottaa kasvien juurtumista.Mykorritsatehostaa kasvien ravinteiden- ja vedenottoa. Mykorritsa myös suojaa kasvia taudinaiheuttajilta ja parantaa kasvin stressinsietokykyä. Mykorritsa on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, josta molemmat hyötyvät!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton