• Etusivu
  • Hoitotyöt

Suotuisa kesä kasviksille - lämpöä, valoa ja sadetta sopivasti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20098_17948.jpg

Heinäkuun ajoittainen viileys ei koitunut vihanneksille turmioksi. Varsinkin kaalit kasvoivat ja viihtyivät hyvin. Alkukesän kylmät säät pitivät tuholaiset loitolla eivätkä ne ole myöhemminkään kiusanneet. Itä-Suomessa sateet ja ilman kosteuspitoisuus aiheuttivat keskikesällä jonkin verran hävikkiä salaatteihin ja kiinankaaliin, mutta nyt tilanne on korjaantunut. Koska alkukesän varhaisvihanneskausi alkoi hieman viipyillen, kuluttajien mielenkiinto kasviksiin laiskistui ja kasvisten kysyntä jäi heinäkuussa laimeaksi. Nyt toivotaan, että kuluttajat heräisivät kasvisten kultakauteen.

Viljelijöiden arvio on, että kaikki istutetut avomaankasvikset kehittyvät korjuukuntoon suotuisasti. Lämpöä ja valoa on saatu sopivasti, joten lannoitusta on tarvittu minimaalisen vähän. Vettä on saatu taivaalta riittävästi. Ajoittainen kuivuus Pohjanmaalla hoidettiin ammattimaisesti kastelemalla. Näillä näkymin kasvissadossa päästään niin määrällisesti kuin laadullisestikin hyvään tulokseen. Parsakaalia, kukkakaalia ja rapeaa keräsalaattia suositellaan runsaaseen käyttöön. Sipuleissa on kokoa ja makua, koska ne ovat saaneet kyllikseen vettä ja kasvaneet voimakkaasti. Porkkanoiden laatu on kohdallaan.

Helposti hyvää

Kasviskokkaus käy kätevästi hyvistä raaka-aineista. Höyryttäminen on lempeä tapa säilyttää kasvisten herkät maut, värit ja hyvä ravintoarvo. Höyrykattila on järkevä hankinta. Paloittele kasvikset kerralla ja lisää höyrykattilaan kypsymisjärjestyksessä. Jätä napakankypsiksi. Voit tarjota kasviskimaran lämpimän salaatin tavoin niin, että valelet päälle yrteillä maustettua öljy-sitruunakastiketta. Kypsät peruna- ja kasvisviipaleet maistuvat myös ruisleivän päällä. Jos haluat, voit kuorruttaa kasvisleivät juustoraasteella uunissa.

Yksi loistavimpia tapoja nauttia juureksista ja vihanneksista ovat sosekeitot. Täydennä makua sipuleilla ja yrteillä. Kokeile kasvissoseita myös sämpylätaikinaan ja vähennä samalla taikinan rasvan määrää neljänneksen verran. Joko olet tänä kesänä kypsentänyt kokonaisia punajuuria ja nauttinut niistä aiolin eli valkosipulimajoneesin, yrttivoin tai piparjuurituorejuuston kera? Grillauskausi jatkuu, mutta myös uunissa kasviksista saa monenlaista hyvää. Voit paahtaa paloiteltuina perunoita ja juureksia, mutta myös kaalilohkoja öljyllä sipaistuina ja hunajalla valeltuina. Leivo meheviä kasvispiiraita. Koverra kesäkurpitsat, täytä sienimuhennoksella ja kuorruta uunissa.

Juurekset, kaalit ja sipulit omimmillaan

Suomalaisen ruokakulttuurin kasvisytimeen kuuluvat perunan rinnalla juurekset, kaalit ja sipulit. Niiden tuntemus ja käyttötavat vain ovat päässeet osin heikolle tolalle, mutta valoa tunnelin päässä näkyy. Yhä useampi peruskasvis on palaamassa ruoka-alan ammattilaisten ja harrastajien suosioon. Maalaiskeittiön aitojen raaka-aineiden arvostus on nousussa. Perunan, juuresten, kaalien ja sipuleiden varaan suunnitellaan ammattikeittiöissä ruokalistoja. Kotikokkaaja seuraa suuntausta. Käytön lisäämistä puoltavat myös ekologiset ja taloudelliset tekijät.

Avomaan kasviksista juurekset edustavat Suomessa 55 prosenttia koko tuotannosta. Kaalien osuus on 17 ja sipuleiden 14 prosenttia. Palsternakan ja valkokaalin viljely on hieman lisääntynyt, samoin ruokasipulin ja avomaansalaattien tuotantoalat. Kiinankaalin, kukkakaalin, parsakaalin, tarhaherneen, tillin, persiljan, porkkanan, juurisellerin, avomaan kurkun ja lantun viljleyalat puolestaan ovat hieman vähentyneet. Avomaan kasviksia viljelevien yritysten määrä ja viljelyalat vähenivät viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. (Lähde: Tiken Puutarhayritysrekisteri 2008).

Viikoilla 33 ja 34 vietetään valtakunnallisia Sadonkorjuuviikkoja, jolloin jokaisella on oiva tilaisuus lisätä ja monipuolistaa kasvisten kulutustaan. Valistunut kauppa ja ammattikeittiöt auttavat kuluttajaa innostumaan kauden kasviksista. Kasvisten määrän lisääminen ruokavaliossa edistää kansanterveyttä.

Sadonkorjaajan kalakeitto
6 annosta

5 perunaa
1 sipuli
1 palsternakka
2 porkkanaa
1 pieni parsakaali
1 pieni kukkakaali
noin 100 g vihreitä papuja
4 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 l kalalientä
noin 500 g lohi- ja / tai kuhafileetä
2 tomaattia
2 rkl sitruunamehua
0,5 dl tuoretta timjamia
ripaus valkopippuria
(2 rkl kapriksia)

  • Leikkaa kuoritut perunat, sipuli ja palsternakka lohkoiksi, porkkanat viipaleiksi. Irrottele parsa- ja kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Leikkaa pavut kahteen osaan.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja lisää peruna, sipuli, porkkana ja palsternakka. Kuullota hetki ja kaada kattilaan kuuma kalaliemi. Lisää muutaman minuutin kuluttua myös pavut, kukka- ja parsakaalit sekä murskatut valkosipulin kynnet.
  • Leikkaa kalat reiluiksi kuutioiksi ja tomaatit pienemmiksi. Lisää kala- ja tomaattikuutiot kypsien kasvisten joukkoon. Mausta liemi saman tien sitruunamehulla, hienonnetulla timjamilla ja pippurilla.
  • Kuumenna liemi uudelleen, mutta älä anna kiehua poreillen. Lisää halutessasi lopuksi kapriksia sekä tarvittaessa suolaa.

Broccolisoppa

800 g parsakaalia
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
3 rkl rypsiöljyä
8 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 rkl tuoretta, hienonnettua rakuunaa
suolaa
Lisäksi:
paprikakuutioita

20098_17951.jpg
  • Paloittele parsakaalit. Puolita ja viipaloi varsiosat ja irrottele nuput.
  • Kuori ja hienonna sipulit.
  • Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa tilkka öljyä. Kuullota sipulit ja kuumenna parsakaalit käännellen kahdella lastalla.
  • Lisää vesi ja kasvisfondi ja keitä 20 minuutin ajan.
  • Ota muutama parsakaalin nuppu erilleen koristeeksi. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaisen samettiseksi. Lisää viini ja rakuuna ja tarkista maku. Lisää tarpeen mukaan suolaa ja pippuria.
  • Annostele keitto. Ripauta pinnalle paprikakuutioita ja muutamia parsakaalin nuppuja.
Tiedote: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: teppo Johansson/Kotimaiset Kasvikset ry
Reseptit: Kotimaiset Kasvikset ry
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20173_48650.jpg
Parveke vihreäksi - aloittelijan opas kaupunkiviljelyyn
Tämä urbaani puutarhaopas antaa ohjeet vihannesten, yrttien ja kukkien kasvatukseen omalla parvekkeella tai terassilla. Opas on tarkoitettu aloittelijoille ja kaikille niille, joilla viherpeukalo on yleensä keskellä kämmentä. Inspiroidu myös oppaan tee se itse -ohjeista.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kastelu
Kastelu aloitetaan viimeistään viikon poudan jälkeen. Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 50 cm:n syvyyteen.Huom.!Yksi vesilitra/m2 kastelee vain yhden cm syvyyteen.Paras kastelutapa: harvoin, mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee juuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee kasvista entistä aremman poudalle.Liikakastelu puolestaan liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita kasvien ulottumattomiin.
20239_83008.jpg
Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppurin avulla niitä voi helposti hyödyntää ja käyttää puutarhassa sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. Innovatiivinen Turbine Cut-leikkuujärjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. Sen ainutlaatuiset terät käsittelevät sekä kovan että pehmeän puutarhamateriaalin. Bosch TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle!
20224_77660.jpg
Miten voi pelastaa vanhat kuuset? Asiantuntija vastaa
Naapurissa rakennetaan. Maansiirtotöissä vaurioitui meidän puolemme kuusien juuria. Haluamme pelastaa komeat kuuset (vanha kuusiaita, n. 10 m korkea). Mitä voimme tehdä? Suurin osa juurista on vaurioitumatta, joten toivomme, että peli ei ole menetetty. Lannoitetta, havumultaa? Neuvoja kaivataan.
20235_81610.jpg
Tuija-aidan etäisyys isoihin puihin? Asiantuntija vastaa
Menestyykö tuija-aita ison kuusen vieressä ja jos ei menesty, niin kuinka kaukana isosta kuusesta aita menestyisi? Onko olemassa jotain konstia, joilla tuija-aidan saisi menestymään ison kuusen vieressä?
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton