• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tietoa kasvilajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.07.2019
20156_43599.jpg

Oikea kasvi, oikeaan paikkaan... ja vielä oikein istutettuna - ja hoidettuna!

Kiireiset myyjät eivät oikein ehdi auttamaan taimikaupoilla, mutta tietoa tarvitaan; mistä saisi helposti tietoa kasveista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista?

Puutarhamyymälä on täynnä kasveja, tuttuja ja vähemmän tuttuja. Mieli tekisi hankkia vaikka jonkun uuden puun, pensasuutuuden ja kuvissa ihanilta näyttäviä perennoja... ja noita upeita kesäkukkia!

Mutta - menestyvätkö ne meidän tontillamme? Kestävätkö etupihan paahteessa?

Tuttuja tunteita taimikaupoilta. Kevään kiireisimpänä aikana myyjätkin ovat niin täystyöllistettyjä, ettei apua millään riitä kaikille tarvitsijoille. Mikä sitten avuksi?

Missä asut?

Tiedäthän millä kasvuvyöhykkeellä tonttisi sijaitsee? Lähialueen puutarhamyymälöissä on useimmiten vain lajikkeita jotka, menestyvät samalla alueella. Kasvin talvenkeston varmistamiseksi valitse laji, joka viihtyisi vielä hieman pohjoisempanakin.

Minkälaiset olot tontillasi on? Miten aurinko pääsee paistamaan? Jos jokin paikka on auringossa klo 13-15 välillä, niin siihen on valittava täyttä paahdetta kestäviä lajeja. Mikäli alue on edes osan päivää varjossa, niin olot ovat jo paremmat. Isomman kasvin takaakin löytyy hieman varjoisampaa kasvupaikkaa.

Entä kasvualusta? Kovin kevyt ja hiekkainen maa läpäisee veden ja ravinteet - savinen alusta taas pidättää vettä, on tiivis ja lämpenee keväällä hitaasti. Maa voi olla havupuiden alla myös hyvin hapanta. Perusmaan laatu vaikuttaa myös kasvien valintaan. Onneksi myös kasvualustaa parantamalla saadaan parannettua oloja useampien kasvilajien hyväksi.

Huomio

Huomio

Hanki tietoa etukäteen

Ennen ostoksille lähtöä kannattaa kuitenkin miettiä valmiiksi mitä lähtee hakemaan. Näin vähennetään ylimääräisten taimien hankkimista (johon useimmat meistä kotipuutarhureista helposti sortuu). Ellet ole aivan varma lajista, niin mieti ainakin alustavasti valmiiksi mitä kasveja tarvitset; havu-tai lehtipuu, pensas, perennoja, kesäkukkia? Minkä kokoiseksi ne saisivat kasvaa, millaiselle paikalle ne tulisivat, mitä värejä haluaisit? Mitä tarkemmin tiedät mitä haluat, niin sitä helpompaa on löytää oikea kasvi.

Apua kasvien valintaan saat esimerkiksi Puutarha.netin Kasvikortistosta. Sinne voit laittaa erilaliset hakukriteerit ja saat listattua juuri sopivat vaihtoehdot kortiston 1400, Suomessa menestyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta.

Nyt olet valmis taimikaupoille!

Tutustu lähialueesi taimikauppojen tarjontaan - tai katso mitä voit tilata netin kautta!

Tutustu kasvien tietoihin paikanpäällä. Jokaisessa taimessa tulee olla tiedot lajikkeesta ja sen kasvupaikkatoiveista. Usein on tietoa myös kasvutavasta ja -korkeudesta (kukinta-ajasta yms.). Jos siis tarvitset vaikka paahteessa viihtyvää, itsesi korkuista pensasta niin etsi auringon kuvalla varustettua, alle 2 metriseksi kasvavaa lajiketta (mikä kasvaa menestymisvyöhykkeelläsi).

Mikäli myyjät ehtivät auttamaan kasvihankinnoissa, niin käytä heidän asiantuntemustaan hyväksi!

Huomio

Huomio

Vinkkejä:

  • Selvitä tonttisi kasvuolosuhteet ja menestymisvyöhyke.
  • Etsi tietoa etukäteen sopivista kasveista.
  • Hyödynnä myyjien ammattitaitoa.
  • Etsi tietoa taimien lapuista; tunnista yleisemmin käytetyt logot ja merkinnät.
  • Valitse terve, monihaarainen taimi - tarkista myös juuripaakun kosteus ja juurien väri mahdollisuuksien mukaan.

P.S Hanki samalla kasvualustatuotteet, mitä tarvitset istutusalustan parantamiseen!

Oikea kasvi, oikeaan paikkaan - oikein istutettuna ja hoidettuna!

Huolehdi siitä, että hankkimasi kasvit pysyvät hyvässä kunnossa ja kosteina istutukseen saakka. Perusta ja paranna kunnollinen istutuskuoppa, kastele se huolella ja istuta, kuten kuuluu...

Lue lisää: Istuta taimet oikein

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20157_43990.jpg
Salaattibaarista pöytään
Kauppojen salaattitiskit ovat kirjavanaan lajikkeita, mutta......ne eivät vedä vertoja salaattibaarille, joka sijaitsee omalla pihalla tai parvekkeella!Artikkeli julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisjulkaisussa 2014Kuvat Hanna Marttinen ja KekkiläSalaatit ovat aloittelevan keittiöpuutarhurin parhaita kavereita. Sato on lähes varma ja sitä saa koko kesän. Oman pihan viljelylaatikosta tai parvekkeelta saat aitoa lähiruokaa. Salaattia kannattaa syödä paljon, kun sato on parhaimmillaan. Korkeaksi kasvaneen tai kukintaa aloittelevan salaatin maku huononee.Tutustu eri salaatityyppeihin!
20221_74399.jpg
Haahkakanta vähenee - haahka ei enää hyödy ilmaston lämpenemisestä
Helsingin yliopiston tutkimusten mukaan haahka ei enää hyödy ilmaston lämpenemisestä, sillä lisääntyneet petomäärät vaikuttavat lajin pesintään entistä voimakkaammin. Tämä selittää haahkakannan viimeaikaista dramaattista vähenemistä.
20238_79684.jpg
Rahapuu - helppo huonekasvi
Rahapuu, jota kutsutaan myös paratiisipuuksi ja elämänpuuksi, on helppo ja vähään tyytyvä mehikasvi. Se on peräisin Etelä-Afrikan savanneilta, missä se kasvaa jopa 3 metriseksi. Huonekasvina pohjoisen oloissamme rahapuu saattaa kasvaa ajan kanssa jopa metrin korkuiseksi. Usein se jää kuitenkin matalammaksi, tanakkarunkoiseksi ja runsasoksaiseksi viherkasviksi.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20238_82947.jpg
Viikon kysymys: Mikä ötökkä jyrsii perunan varret?
Mikähän ötökkä jyrsii perunan varret kokonaan? Samoin salaatin lehdet, rucolat, lehtikaalitkin saava kyytiä. Basilika menee yleensä keltaiseksi, josta näkee, että sekin on jonkun tuholaisen hallinnassa eikä niitä enää voi käyttää.
20236_82369.jpg
Pikakompostorilla voit aloittaa kompostoinnin milloin tahansa!
Jätemaksut nousevat – kompostoimalla saat säästöä kotitalouksien jätemaksuihin. Biolan Pikakompostorin hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Tämä tarkoittaa, että voit aloittaa kompostoinnin vaikka joulun välipäivinä. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton