• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tomaatti erityinen kesäkauden herkku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.12.2018
20075_5095.jpg

Kuva: Kauppapuutarhaliitto ry

Yllättävää kyllä, myös sää säätelee tomaatin menekkiä: Sateisella ja kolealla ilmalla tomaatin kysyntä laskee, mutta aurinko ja lämpö lisäävät tomaattien menekkiä. Kesäisinä päivinä tomaatit päätyvät todennäköisimmin salaatteihin ja grillattaviksi ja maistuvat mehukkaina myös aivan sellaisinaan. Viljelmiltä kerrotaan, että tomaatin kannalta alkukevät on ollut suosiollinen ja kasvustot ovat hyvät. Luvassa on laadukas tomaattisato.

Värit, muodot ja koot tuovat vaihtelua


Tavalliseksi tomaatiksi kutsutaan punaisia, keltaisia ja oransseja tomaatteja, joista poikkileikattuna erottaa kaksi tai kolme lokeroa. Tavallinen tomaatti maistuu miedolta ja pehmeältä.

Pienet kirsikkatomaatit ovat vakiinnuttaneet asemansa. Niissä on aromia ja makeutta, ja niitä on helppo nauttia sellaisinaan vaikka suoraan rasiasta. Pieni tomaatti sopii hyvin lapsenkin käteen. Keltainen kirsikkatomaatti tuo vaihtelua punaisen rinnalle.

Miniluumutomaatit muistuttavat kirsikkatomaatteja. Maku on mieto ja makea. Cocktailtomaatti puolestaan sijoittuu kokonsa puolesta tavallisen ja kirsikkatomaatin väliin. Rakenne on kiinteä ja maku kirpakka.

Irtotomaattien lisäksi voi valita valmiiksi rasioihin pakattuja tomaatteja tai terttutomaatteja. Valmiiksi pakattujen tomaattien suosio lisääntyy. Niitä on helppo poimia ostoskärryyn, ja rasioissa kuljetettuina ne säilyvät hyvin kolhiintumattomina.

Kirsikkatomaatti
Kirsikkatomaatti
Luumutomaatti
Luumutomaatti
Pisaratomaatti
Pisaratomaatti

Jätä tomaatit huoneenlämpöön


Tomaatti säilyy parhaimmillaan huoneenlämmössä. Jääkaappiin tomaatti ei saa missään vaiheessa kotonakaan päätyä. Jo alle +12 asteen lämpötila saa tomaatissa aikaan epäedullisia muutoksia, joten viileäkaappikin on liian kylmä paikka. Huoneenlämmössä tomaattien ominaismaut tulevat esiin.

Käytä tomaatteja monipuolisesti

  • Kun keittiön pöydällä on aina tarjolla vadillinen tomaatteja, niitä tulee syöneeksi sellaisinaan, käytetyksi lähes ruokaan kuin ruokaan ja lisätyksi voileipien päälle.
  • Grillin ääressä tomaatteja kannattaa myös suosia. Pienet tomaatit voi pistellä vartaisiin ja isommat paahtaa puolikkaina. Suihkauta leikkauspintaan öljyä, jauha suolaa ja pippuria ja lisää tuoreyrttejä.
  • Kesäisissä salaateissa tomaatti maistuu yrttien, öljytilkan ja balsamicon saattelemana.
  • Pizzan päälle ja lämpimille leiville tomaatti, kuten jokainen on voinut todeta, sopii yhdessä juuston kanssa. Juuston ja tomaatin yhdistelmä toimii muissakin ruoissa.
  • Italialainen bruschetta syntyy helposti: Paahda hiivaleipäviipale ja mausta oliiviöljyllä, valkosipulilla ja merisuolalla. Lisää päälle runsaasti hienoksi leikattua tomaattia ja muutama basilikanlehti.
  • Keitot ja kastikkeet, risotot ja padat, uuniruoat ja piiraat ehostuvat tomaateista maultaan, ulkonäöltään ja ravintoarvoltaan. Tomaatti sopii yhtä hyvin kalan ja äyriäisten kuin kanan, lihan ja kasvistenkin kanssa samoihin ruokiin. Tomaatti rakastaa sipulia, valkosipulia ja yrttejä.
  • Soseutettu tomaatti on hyvää myös kylmänä, esimerkiksi juomissa, kastikkeissa ja kotiketsupissa.

Tomaattia - terveydeksi!


Tomaatin tulisi kuulua jokaisen päivittäiseen ruokavalioon erinomaisen ravintosisältönsä takia. Tomaatista saa hyvin A-vitamiinin esiastetta sekä C-vitamiinia ja kivennäisaineita, muun muassa kaliumia. Tomaatin erityinen eliksiiri on sen sisältämä lykopeeni, josta tomaatti saa värinsä. Tämä antioksidantti suojaa ihmisen elimistöä ja hidastaa verisuonten kalkkeutumista. Kun veren lykopeenitaso on korkealla, riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin vähenee. Tomaattien säännöllinen syönti tulisi taata erityisesti miehille, koska lykopeeni tunnetusti ehkäisee eturauhassyöpää. Erityisen hyvin lykopeeni imeytyy soseutetusta, kypsennetystä tomaatista.

Tomaattifaktaa:

  • Suomalainen syö tomaatteja 11 kg vuodessa, mikä tekee pari kolme tomaattia viikkoa kohden. Hyvä tavoite olisi syödä tomaatti päivässä, mutta jo nyt tomaatti on suosituin vihanneksemme.
  • Tomaattien käyttö lisääntyy kesällä. Esimerkiksi maaliskuussa tomaattien kokonaiskulutusluku on 2,5 miljoonaa kiloa, mutta kesäkuussa melkein 7 miljoonaa kiloa.
  • Paras tomaattisesonki kestää toukokuulta syyskuulle. Jokaisena näistä kuukausista suomalaiset syövät keskimäärin 5–6 miljoonaa kiloa tomaatteja. Marras- ja joulukuussa kulutus jää puoleen tästä.
  • Syinä tomaattien suosioon kesäkautena pidetään lähellä tuotettujen tomaattien tuoreutta, makua, turvallisuutta ja hintaa. Hinta on noin kaksinkertainen silloin, kun tuontitomaatti hallitsee markkinoita. Kun kotimainen tomaatti valtaa markkinat, kuluttajahinta putoaa noin puoleen.
  • Kotimaista tomaattia saa nykyään kautta koko vuoden. Talvikautena kotimaisen markkinaosuus on noin viidennes.

Marinoitu tomaatti-mozzarellasalaatti


250 g kirsikkatomaatteja


250 g pieniä mozzarellapalloja


100 g tummia (kalamata)oliiveja

Marinadi:
0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoista balsamicoa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
tilkka juoksevaa hunajaa
0,5 dl hienonnettua tuoretta basilikaa
0,5 dl hienonnettua tuoretta persiljaa

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson

Huuhtele ja kuivaa tomaatit. Voit käyttää ne joko kokonaisina, jos ne ovat hyvin pieniä tai puolittaa ne. Valuta oliivit. Mittaa marinadin ainekset kulhon pohjalle ja sekoita huolellisesti. Kääntele marinadiin tomaatit, juustopalloset ja oliivit kevyesti käännellen.
Anna salaatin maustua jääkaapissa ainakin pari tuntia ennen tarjoamista.
Vinkki: Tämä salaatti sopii erinomaisesti noutopöytätarjoiluun isollekin joukolle.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry
Teksti ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen
Kuvat: Sanna Peurakoski
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_79193.jpg
Elokuun vinkit
Lomakausi lähestyy monilla loppuaan ja pian palaavat myös koululaiset ja opiskelijat luokkahuoneisiinsa. Elokuu on viimeinen kesäkuukautemme, mutta onneksi se on kuitenkin myös toiseksi lämpimin. Vielä on siis kesää jäljellä!
20237_69949.jpg
Kompostointi onnistuu ympäri vuoden
Kompostointi on luonnollinen tapa palauttaa eloperäinen maatuva jäte takaisin luontoon. Lämpöeristetyllä kompostorilla keittiöjätteen kompostointi onnistuu ympäri vuoden. Kompostoinnin aloittamista ei tarvitse siirtää kevääseen, vaan sen voi aloittaa vaikka saman tien, kunhan huomioi talvikompostoinnin erityispiirteet.Perusedellytys kompostoinnille talviaikaan on kunnollinen, myös pohjastaan lämpöeristetty talousjätekompostori. Kompostorin talvitoimivuusominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota laitetta hankittaessa. Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki takaa, että kompostorin toimivuus on testattu pohjoisen talvioloissa.Biolan Pikakompostori 220 todettiin toimivimmaksi lämpökompostoriksi Kuluttaja-lehden testissä, jossa testattiin ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja kompostoreita.
20232_80780.jpg
VINKKI: Idätä helposti styrox-lautan avulla!
Kokeile kuinka nopeasti, helposti ja siististi siemenet itävät styrox-lautalla! Lautta kääräistään vettä nostavaan ja pidättävään talouspaperiin, jolloin siemenet pysyvät koko ajan kosteina eikä sinun tarvitse huolehtia veden riittävyydestä. Idätyksen jälkeen pienet sirkkataimet voi siirtää kasvamaan vaikka pestyihin jugurttipurkkeihin.
202110_73091.jpg
Näin teet terassista syksyn lempipaikkasi
Syksy on tullut – otetaan siitä kaikki ilo irti! Lasitetulla terassilla tai parvekkeella eivät syyssateet haittaa, ja lasien läpi onkin mukava ihastella ruskan upeaa värikirjoa. Illan hämärtyessä kauniisti sisustettu ja valaistu terassi muuntuu tunnelmalliseksi keitaaksi, jolta ei malttaisi lähteä lainkaan pois.Keräsimme sinulle ideoita syksyisen lasiterassin ja parvekkeen sisustamiseen. Nappaa vinkit talteen ja tee terassistasi syksyn ehdoton lempipaikkasi!
20226_268.jpg
Ajankohtaista
Mansikka on keskikesän herkku. Sadon kypsyminen on jo hyvässä vauhdissa. Mansikkaa nimitetään yleisessä kielenkäytössä marjaksi, vaikka se itse asiassa on turvonnut kukkapohjus. Varsinaisia hedelmiä ovat mansikan pinnalla olevat siemenen näköiset pähkylät.Mansikka kuuluu laajaan ruusukasvien (Rosaceae) heimoon. Luonnonvaraisia mansikkalajeja on löydetty eri puolilta maailmaa 11 lajia, näillä on kuitenkin runsas joukko alalajeja ja muunnoksia. Suomessa luonnonvaraisena kasvavat ahomansikka (Fragaria vesca), ukkomansikka(Fragaria moschata) ja harvinainen karvamansikka(Fragaria viridis).
20143_38326.jpg
Kevätmessuilla kerrotaan mm. Mehiläistarhauksesta
Moni kotipuutarhurikin on viime vuosina huomannut pölyttäjien määrän vähentyneen. Koska pölyttäjät lisäävät monien kasvien siemeniä ja satoa, niin yhä useampi puutarhanhoidosta innostunut onkin alkanut haaveilla sivutoimisesta mehiläistarhan pidosta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton