• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tuoreet yrtit avaavat kasvisten kevätsesongin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20103_20878.jpg

Thai-, kaneli- ja punainen basilika

Tänä vuonna Suomessa on huomattu yrttien menekissä sama suuntaus, mikä ilmeni jo viime vuonna Ruotsissa. Persiljan, tillin ja ruohosipulin kulutus kasvoi enemmän kuin muiden mausteyrttien. Ilmeisesti tuttu ja turvallinen kotiruoka on nyt arvossaan, ja siihenhän kuuluvat skandinaavisessa ruokaperinteessä juuri edellä mainitut perusyrtit. Pienen notkahduksen jälkeen myös herneenversojen kysyntä on vilkastunut. Toisaalta aasialainen, varsinkin thairuoka on tullut jäädäkseen, josta kertoo korianterin jatkuva suosio.

Tuoreita yrttejä kasvatetaan ruukuissa myytäviksi jo kolmeakymmentä eri lajia. Kevätkokkauksessa painottuvat erityisesti minttu, rakuuna, timjami, kirveli ja sitruunamelissa. Näitä täydentävät erilaiset basilikat, oregano, viinisuolaheinä ja tietenkin monen makumuistiin kotoisina tallentuneet tillin, persiljan ja ruohosipulin aromit. Yrttien makumaailmoja on helppo valloittaa laajastikin, kun aloittaa ensin läheltä: tillistä graavikalan kaverina, basilikasta tomaatin kanssa, persiljasta perunan päällä ja ruohosipulista munakkaan mausteena.

Raikas minttu

Pääsiäisen ajan lammasruoissa maistuu minttu erityisen makoisalta vaihtoehtona rosmariinille, joka edustaa toista lammasherkkujen maustajaa. Ruukkumintun lehtiä kannattaa silputa sormin salaatteihin vihreiden salaatinlehtien lomaan. Monet keväiset ateriat saavat mehevöitteekseen kylmää, jogurttipohjaista kastiketta, intialaisittain raitaa tai kreikkalaisittain tsatsikia. Näihin kastikkeisiin kuuluu tuore minttu. Kokeile minttua myös hedelmä- ja marjasalaatteihin.

Oregano, minttu ja timjami
Oregano, minttu ja timjami

Hienostunut rakuuna

Rakuuna aateloi erityisesti porkkanaruoat ja muodikkaat pinaattihöystöt. Myöhemmin keväällä ei ole rakuunan voittanutta parsan ja bearnaisekastikkeen maustajaa. Pääsiäisen munaruokiin ja maitokastikkeisiin rakuuna sointuu hyvin. Sujauta rakuunanoksa valkoviinietikkaan, anna maustua ja käytä keväisiin salaatinkastikkeisiin. Soseutetusta porkkanasta ja rasiamargariinista saat kevyen, mutta herkullisen levitteen leivälle, kun maustat seoksen tuoreella rakuunalla.

Terhakka timjami

Tuore timjami virkistää ruokien maut. Timjami vallottaa erityisesti hunajaisten uunijuuresten mausteena. Punajuuren ja timjamin liitto toimii aina. Timjami sopii niin lampaan kuin kanankin mausteeksi. Viinin seurassa timjami viihtyy hyvin; kokeile vaikka punaviinikastikkeeseen.

Keveä kirveli

Kirveli käy loistavasti viljeltyjen sienien maustamiseen. Kuumentamista kirveli ei kestä, joten käytä kirveliä vasta ruokien viimeistelyyn. Kirveli näyttää ja maistuu kalan tai kirkasliemisen keiton pinnalla houkuttavalta. Kokeile myös peruna-purjokeiton maustamiseen. Tarkka maistaja tunnistaa kirvelistä anista ja lakritsaa.

Helppo sitruunamelissa

Ruokapöytään kuuluu aina kannullinen raikasta vettä. Taita kannuun tuore sitruunamelissanoksa antamaan näköä ja makua. Kylmänarkana sitruunamelissa tulee säilyttää keittiön pöydällä aivan samalla tavalla kuin basilikakin. Pääsiäisen jälkiruoat ja juustokakut somistetaan joko mintun tai sitruunamelissan lehdin. Kokoa jälkiruokamaljoihin mämmiä, vaniljakastiketta, appelsiininpaloja ja sitruunamelissaa.

Kokeillut ruokaohjeet:

Pääsiäisaterian pääruoaksi sopivat Yrttikuorrutteiset karitsanpaahtopaistit, perunagratiini ja sitruunainen tuoresienisalaatti. Aloita sitruunaisesta tuoresienisalaatista, koska se saa maustua jääkaapissa ennen tarjoamista. Valmista sitten perunagratiini ja jätä se vetäytymään foliolla peitettynä, kun loppukypsennät karitsan paahtopaistit samalla uuninlämmöllä.

Kauden leivonnainen: Saunaillan sienipiirakka

Pohjaan: 75 g rasiamargariinia
1,5 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
0,75 dl vettä

Täytteeseen:
2 rasiaa (400 g) herkku- tai siitakesieniä
1 sipuli
puolikas purjo
1 tlk (200 g) tuorejuustoa
2 munaa
suolaa, mustapippuria
5 - 6 kirsikkatomaattia

Yrttikuorrutteinen karitsanpaahtopaisti, perunagratiini ja sitruunainen tuoresienisalaatti lautasmallissa
Yrttikuorrutteinen karitsanpaahtopaisti, perunagratiini ja sitruunainen tuoresienisalaatti lautasmallissa
Vuoan voiteluun ja sienten paistamiseen: nokare margariinia.
  • Yhdistä jauhoihin hiutaleet ja leivinjauhe ja sekoita nämä margariiniin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.
  • Voitele piirakkavuoka ja taputtele taikina jauhotetuin käsin pohjalle ja reunoille. Siirrä jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
  • Harjaa sienet ja viipaloi kukin muutamaan osaan. Kuori ja hienonna sipuli. Huuhtele pitkittäin halkaistu purjo ja leikkaa viipaleiksi.
  • Paista sieniä vähässä rasvassa pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää joukkoon tuorejuusto nokareina ja kuumenna kevyesti. Siirrä seos kulhoon odottamaan. Pyyhkäise pannu talouspaperilla ja lisää pannulle tarvittaessa hieman rasvaa. Kuullota pannulla kevyesti sipuli ja purjo.
  • Vatkaa munien rakenne rikki ja yhdistä kaikki täytteen ainekset lukuun ottamatta tomaatteja. Mausta täyte suolalla ja pippurilla.
  • Esipaista piirakkapohjaa ensin ilman täytettä viitisen minuuttia 200-asteisessa uunissa. Lisää sitten täyte ja pinnalle viipaloidut kirsikkatomaatit. Jatka paistamista noin 25 minuuttia.
  • Tarjoa sienipiirakka raikkaan vihersalaatin kanssa.

Perunagratiini

1 kg kiinteitä perunoita (vihreä väritunniste)
5 dl kevytmaitoa
150 g juustoraastetta (emmental/mozzarella)
suolaa
mustapippuria
2 rkl tuoretta, hienonnettua persiljaa, kirveliä tai tilliä
1 valkosipulinkynsi

  • Kuori perunat ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
  • Keitä perunaviipaleita maidossa noin 15 minuuttia eli kunnes ne ovat melkein kypsiä ja pehmeitä.
  • Lisää kolmannes juustoraasteesta maidon ja perunoiden joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreyrtillä.
  • Pyyhi uunivuoan sisäpinnat halkaistulla valkosipulinkynnellä ja voitele vuoka kevyesti öljyllä tai margariinilla.
  • Kaada perunat ja juustoinen maito vuokaan. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
  • Kypsennä 175-asteisessa uunissa reilu puoli tuntia, kunnes pinta saa kauniin värin.
Teksti, kuvausjärjestelyt ja ruokaohjeet: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, www.kasvikset.fi
Kuvat: Kotimaiset kasvikset ry / Teppo Johansson
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_61376.jpg
Kärsimyspassio, monivuotinen köynnöskasvi
Tutummin kärsimyskukkana tunnettu kärsimyspassio (Passiflora caerulea) on monivuotinen köynnöskasvi. Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kärsimyskukka löydettiin 1500-luvulla Perusta, josta se kulkeutui vähitellen Eurooppaan.
verkkolehtiautomaatti_P_9688.jpg
Kalkitus maanparannuksen kulmakivenä
Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m2. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.
202211_80009.jpg
Istutuskuoppa sepeliin? Asiantuntija vastaa
Salaojaremontin takia pihalla on syvälti ja laajalti sepeliä. Istutuskuopan multa ei pysy, vaan valuu pois. Mikä on paras kuopan vuorauspeite: suodatuskangas, maisemointikangas, juurimatto? Minulla on jo maisemointikangasta, käykö se? Mitä ohjeita kuopan tekemiseen/pysymiseen auki mullalla täytettäessä? Pitääkö jotain muuta ottaa huomioon?
20156_43599.jpg
Tietoa kasveista?
Kiireiset myyjät eivät oikein ehdi auttamaan taimikaupoilla, mutta tietoa tarvitaan; mistä saisi helposti tietoa kasveista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista?Puutarhamyymälä on täynnä kasveja, tuttuja ja vähemmän tuttuja. Mieli tekisi hankkia vaikka jonkun uuden puun, pensasuutuuden ja kuvissa ihanilta näyttäviä perennoja... ja noita upeita kesäkukkia!Mutta - menestyvätkö ne meidän tontillamme? Kestävätkö etupihan paahteessa?Tuttuja tunteita taimikaupoilta. Kevään kiireisimpänä aikana myyjätkin ovat niin täystyöllistettyjä, ettei apua millään riitä kaikille tarvitsijoille. Mikä sitten avuksi?
20081_8478.jpg
Versoista uunipunajuuriin - borssista rösteihin
Syvän punainen punajuuri, oikeammin punajuurikas, on suomalaisille vanhastaan tuttu. Ruoan ammattilaiset ja ruokaa harrastavat osaavat punajuurta edelleen arvostaa. He puhuvat mielellään punajuuren puolesta ja pitävät punajuurta inspiroivana ja monikäyttöisenä raaka-aineena.
201110_28242.jpg
Mustikka (Vaccinium myrtillus)
Mustikka kuuluu puolukoiden (Vaccinium) sukuun ja kanervakasvien (Ericaceae) heimoon. Se on kesävihanta varpu, joka tuottaa syötäviä marjoja. Juolukka (Vaccinium uliginosum) muistuttaa hyvin paljon mustikkaa.Mustikka marjoo kasvupaikasta ja olosuhteista (pölyttäjien määrä ja keväthallat) riippuen heinäkuusta lähtien jopa lokakuulle asti. Mustikka on osittain itsepölyttyvä, mutta pääasiassa pölytyksen suorittavat hyönteiset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton