• Etusivu
  • Hoitotyöt

Valmistele puutarhasi syksyyn ja uuteen kevääseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.02.2023
20232_59184.jpg

Kastelu nopeuttaa lannoiterakeiden liukenemista. (Kuva: Biolan)

Nyt on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus, joka sisältää fosforia, kaliumia ja hivenravinteita. Kalium vahvistaa kasvia talven kylmyyttä vastaan ja fosfori lisää seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista ja siten parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja satoa. Syyslannoituksessa ei kannata antaa kasvien talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä.

Suurille pensaille sekä hedelmä- ja koristepuille lannoite annetaan suoraan juuristoalueelle, mistä kasvi saa sen nopeimmin käyttöönsä. Puun aktiivisimmat juuret ovat yhtä kaukana rungosta kuin latvuksen uloimmat oksatkin. Puun ympärille maahan tehdään rautakangella reikiä, joihin lannoiterakeet sijoitetaan.

Pienille pensaille ja perennoille lannoite voidaan levittää kasvin juurelle maanpintaan. Lannoite harataan kevyesti pintamultaan tai katetaan ohuella kerroksella puutarhamultaa. Kastelu nopeuttaa lannoiterakeiden liukenemista.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Anna myös kasvimaalle lisäpuhtia

Laadukas kasvimaalannoite auttaa varmistamaan hyvälaatuisen vihannes- ja juuressadon. Kasvimaalla pitkään kasvuaan jatkavat muun muassa kaalit ja purjo. Ne käyttävät ravinteita vielä paljon syksyn aikana. Lisälannoituksella varmistat, että puhtia sadontuottoon riittää.

Jatka kesäkukkien lannoittamista

Kesäkukkasi jaksavat ilahduttaa runsaalla kukinnallaan pitkälle syksyyn, jos vain jaksat hoitaa niitä tunnollisesti; kastelu, lannoitus ja kuihtuneiden kukkien nyppiminen antavat niille voimia kasvukauden loppuun saakka. Esimerkiksi kasteluveteen lisättävät lannoitteet antavat kasveillesi oikeat ravinteet ja takaavat voimakkaan kasvun sekä runsaan kukinnan.

Kesäkukkalannoite. (Kuva: Biolan)
Kesäkukkalannoite. (Kuva: Biolan)
Ohje

Ohje

Lue lisää:

Lähde: Biolan

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Rikkakasvien torjunta
Liukkautta aiheuttavat kasvit:apilat, voikukka, poimulehti ja piharatamo.Pinnan kulutuskestävyyttä heikentävät kasvit:sammal ja tähtimö.Enimmäkseen mulloksella nurmikon pintaa pitävät:yksivuotiset kasvit.Nurmikon värin ja pintarakenteen tasaisuutta haittaavat kasvit:korkeat ruohot ja matalaanleikkausta kestävät värikkäästi kukkivat kasvit esim. pihatatar, siankärsämö ja piharatamo.VoikukkaVoikukka iskee, kuten sammalkin, huonosti lannoitettuun nurmikkoon. Voikukkaa torjutaan myrkyillä. Voikukkamyrkyn teho perustuu siihen, että voikukka kasvaa itsensä kuoliaaksi - kasvu nopeutuu niin, ettei juuristo pysy vauhdissa mukana, vaan kuluttaa kaiken vararavintonsa ja kuihtuu lopulta pois. Ellet halua käyttää torjunta-ainetta, voit kokeilla puutarhamyymälöistä saatavaa voikukkarautaa voikukan poistoon.Koska voikukka leviää siemenistä pitkienkin matkojen päähän, siitä on vaikea päästä kokonaan eroon. Jotkut pitävät voikukkaa kauniina kasvina ja puoliluonnonvaraisiin nurmikoihin sopivana.NoidankehäNoidankehät ilmaantuvat vanhoille nurmikoille kasvukaudella. Ensin ne ovat tummanvihreitä kehiä, joiden reunalla ruoho myöhemmin ruskettuu ja kuolee. Kehiin kasvaa pieniä vaaleanruskeita nurminahikkaita. Ne ovat syötäviä, sitkeähenkisiä ja vaikeasti torjuttavia sieniä.Lue lisää nurmikosta
Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää
Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemminYleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.
20067_342.jpg
Elokuussa kerätään siemenet talteen
Puutarhaharrastajalle lisää ulottuvuutta harrastukseen tuo kasvien kasvattaminen itse siemenestä taimiksi. Loppukesällä onkin runsaasti kerättävissä siemensatoa puutarhasta. Perennojen siemeniä omista ja tuttavien istutuksista keräämällä pääsee kokeilemaan puutarhurin taitojaan.Siemenlisäyksen lopputuloksen yllätyksellisyys tuo harrastukseen uutta jännitystä. Siemenlisäyksen seurauksena saatava uusi taimi voi erota paljonkin perintötekijöiden sekoittuessa emokasvistaan. Luonnonkasvit ja ns. maatiaisperennat muuntelevat vähiten. Jalostetummat lajit ja lajikkeet muuntelevat runsaammin.
201110_28313.jpg
Basilika <i>(Ocimum basilicum)</i>
MaustebasilikaMaustebasilika eli basilika(Ocimum basilicum) on yksivuotinen, pensasmainen ja ruohovartinen kasvi, jota käytetään yleisesti mausteena. Basilika kuuluu huulikukkaiskasvien (Lamiaceae) heimoon, johon kuuluu myös monia mintunsukuisia yrttejä.
20115_26252.jpg
Prinsessan pilvilinna; millainen on lasten puutarha?
Mielikuvitukselle tilaaMuistatko lapsuudestasi, missä leikit parhaat leikkisi - millainen ympäristö tarjosi parhaimmat eväät mielikuvitukselle? Kuiskiko tuuli korvissasi, kun keinuit puun latvassa - rakensitko majasi luonnon helmassa?Pienimmät lapset kaipaavat isompien valvontaa, opastusta ja ohjausta, valmista ympäristöä leikkiä varten. Kun ikää tulee muutama vuosi lisää, niin se ei useinkaan enää riitä. Leikkeihin tulee mukaan mielikuvitus; hiekkakasaan rakentuu koko maailma, metsästä tulee viidakko ja pihakivestä vuori! Kepit muuttuvat miekoiksi ja hevostallin seiniksi, kasvit ruuan aineksiksi. Lapset tarvitsevat itselleen ja mielikuvitukselleen tilaa toimia. Leikki-ikäiselle ei enää riitä parin neliön hiekkalaatikko ja pihakeinu.
akkukäyttöinen sumutinpullo puutarhurin kädessä ja hän suihkuttaa marjapensasta
Sumuttimet siirtyivät nyt akkukaudelle
Sumuttimen käsittely saattaa käydä ranteiden ja sormin päälle. Kätevät akkusumuttimet ovat helppo ratkaisu käsien väsymiseen. Pienet sumupartikkelit leviävät hetkessä suurelle alueelle ilman jatkuvaa pumppaamista. Painat vain nappia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton