TAKAISIN

Nyt on herkkusienten herkkuaika

Julkaistu: 9.4.2013
Herkullisia herkkusieniäHerkullisia herkkusieniä

SIENIVIIKKO 15.-21.4.

Kauppapuutarhaliiton tiedote

Ruokakaupasta voi poimia tuoreet sienet koriin milloin vain. Hyvää sienisatoa riittää kautta koko vuoden. Kevään edistyessä kaivetaan grillit esiin, ja vappuna herkutellaan ihanilla grilliherkuilla.

Suomen eniten viljelty sieni

Herkkusieni (Agaricus bisporus) on Suomen ja maailman eniten viljelty sienilaji. Meillä herkkusieniä tuotetaan vuosittain n. 2 miljoonaa kiloa. Herkkusieniä kasvaa villinä Etelä-Euroopan metsissä, ja sitä alettiin viljellä Ranskassa 1650-luvulla. Herkkusienten kaupallinen viljely alkoi Suomessa 1940-luvulla, mutta sai tuulta siipiensä alle vasta 1990-luvulla.

Kasvatus ja kerääminen vaativat tarkkuutta

Suomessa herkkusienet kasvatetaan hygieenisissä olosuhteissa. Ne kasvavat oljista ja turpeesta tehdyllä kasvualustalla. Sienirihmasto ympätään vehnän jyvään, ja siirretään kasvualustalle pimeisiin kasvatushuoneisiin. Noin kolmen viikon kuluttua ilmestyvät ensimmäiset lakit näkyviin tummasta kasvualustasta. Samasta alustasta saadaan kolme satoa. Sienet kerätään käsin suoraan myyntipakkauksiin, jäähdytetään ja toimitetaan kauppoihin.

Valkoinen ja ruskea herkkusieni

Tuore valkoinen herkkusieni on kiinteä ja väriltään vaalea. Leikkuupinta vivahtaa joskus hennosti vaaleanpunaiseen. Ruskea herkkusieni on väriltään ruskea ja maultaan vaaleaa voimakkaampi. Herkkusienten koko vaihtelee pienestä nappimaisesta keskikokoon ja jumboon, ja vieläkin isompaan. Isoja ruskeita herkkusieniä kutsutaan portobelloiksi. Koska ruskean herkkusienen kuiva-ainepitoisuus on valkoista suurempi, säilyttää se tilavuutensa ruuanlaitossa valkoista paremmin. Tuoreen herkkusienen maku on hento, pähkinämäinen.

Kohtele herkkusieniä hellävaraisesti

Ennen ruoaksi valmistamista herkkusienistä puhdistetaan turve kevyesti harjaamalla tai talouspaperilla pyyhkäisemällä. Tarvittaessa sienet voi nopeasti huuhdella kylmällä vedellä. Huuhdotut sienet kuivataan esimerkiksi talouspaperilla. Herkkusieni säilyy kylmässä, +2 - +5 asteessa, mielellään paperipussissa haihtumisen estämiseksi. Kun hankit kaupasta viljeltyjä sieniä, käytä ne mieluiten viikon sisällä.

Helposti hyvää sienistä

Tuoreet, viljellyt sienet ovat nykykokkaajan toiveruokaa. Ne ovat suoraan, kuorimatta ja pesemättä käyttövalmista, terveellistä ravintoa. Sienistä ruoka joutuu nopeasti. Niitä voi huoletta popsia - painonhallinta ja kolesteroliarvot pysyvät sienien puolesta kurissa. Koko sieni on syötävää. Sienet ovat maukasta ja keveää, todellista hyvän olon ruokaa.

Mutkatonta ja maukasta

Sienet sopivat hyvin monenlaisiin ruokiin. Maku sopii mm. aasialaiseen keittiöön, vokkeihin, riistaruokiin, munakkaisiin, lämpimiin voileipiin, piirakoiden täytteeksi ja pitsoihin. Sienet käyvät marinoimiseen ja paistamiseen, muhennoksiin, haudutettaviin patoihin, kastikkeisiin ja keittoihin. Herkkusieniä voi käyttää myös sellaisenaan, esimerkiksi salaateissa. Portobellon iso lakki kutsuu täytettäväksi ja grillaukseen. Sienet ovat vastustamattoman hyviä.

Grillien vakioherkku

Viljeltyjen sienten käyttö lisääntyy kesän grillauskauden lähestyessä. Varsinkin vappu ja juhannus ovat sienisesonkeja. Yksi tunnetuimpia kesäisiä grilliruokia ovat juustoilla täytetyt ja pekoniin käärityt herkkusienet.

Kysy lisätietoja sienistä suoraan viljelijältä:

Heidi Rapila-Mäyrä
Kyröntarhat Oy / Champ / VihreäKeiju
02 8387 7142 / 050 377 1886
heidi.rapila-mayra@vihreakeiju.com
Herkkusienet sopivat myös grillivartaaseenHerkkusienet sopivat myös grillivartaaseen

Grillivartaat

1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 maissi
1 munakoiso
2 salottisipulia
10 herkkusientä
8 bambutikkua

Valmistusohje:
Laita tikut veteen, jotta ne eivät pala grillissä. Leikkaa kasvikset noin 3 x 3 cm paloiksi ja maissi viipaleiksi. Kiehauta sipulit vedessä ja leikkaa lohkoiksi. Pujota kaikki aineet vartaaseen vuorotellen, jotta saat värikkään lopputuloksen. Valele grillauksen aikana marinadilla, ja juuri ennen tarjoilua purista vartaiden pinnalle limemehua.

Marinadi grillivartaisiin:
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl sambal oelek chilitahnaa
1 rkl soijaa
½ raastettu limen kuori
1 tl hunajaa
2 oksaa timjamia
Riivi timjamin lehdet ja sekoita kaikki aineet.
 
Herkuttele nyt herkkusienillä!Herkuttele nyt herkkusienillä!