TAKAISIN

Orvokit eivät hätkähdä kevään odottelua

Päivitetty: 12.5.2022

Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa!

orvokki on helppo kukka aloittelijalle-750x422
Hyvin kastellut orvokit kestävät pakkasta jopa viisi astetta, jos ne ovat ehtineet totutella ulkona olemiseen. Älä siis jätä sisätiloissa kasvatettua orvokkia suoraan ulos yöpakkasten armoille, vaan nosta ne muutamana ensimmäisenä yönä sisätiloihin tai suojaa orvokkisi yöksi harsolla. Mikäli orvokit ovat jo myyntipaikassaan tottuneet viileihin ilmoihin, niin siirtyminen kotipuutarhaan käy toki nopeammin.

Orvokki on helppo hoidettava

Varhaiskevään orvokkien hoidoksi riittää kastelu ja kuihtuneiden kukkien nyppiminen. Viileys saa orvokin kuitenkin kasvamaan ja kukkimaan hitaasti. Tämän vuoksi aikaisin keväällä istutettavaksi kannattaa valita valmiiksi tuuheita ja runsaskukkaisia kasveja ja istuttaa ne reippaasti lähekkäin.

Kesän lämmössä orvokit kasvavat ja kukkivatkin sitten rivakasti, joten silloin niitä kannattaa myös lannoittaa kastelujen yhteydessä. Jos orvokit näyttävät kauden mittaan ränsistyvän, niin ne voi huoletta leikata muutaman sentin mittaiseksi. Muuttaman viikon kuluttua leikkaamisesta alkavat uudet, runsaat versot kukkimaan. Vaihtoehtoisesti orvokit voi vaihtaa kokonaan uusiin kesäkukkiin.
VINKKI: Pienikukkaiset sarviorvokit voi istuttaa kukintansa loppuvaiheessa maahan, jolloin ne monivuotisina kasveina ilahduttavat pihan omistajia myös tulevina keväinä!

Lue lisää orvokeista Puutarha.netin Kasvikortistossa!