TAKAISIN

Krookus eli sahrami

Päivitetty: 17.4.2023

Sahramit ovat puutarhan A ja O – kevään ensimmäisiä ja syksyn viimeisiä kukkijoita. Sahramit kannattaakin istuttaa paikkoihin, joista kuljetaan ohi tai jotka näkyvät ikkunaan. Ne ilahduttavat kukinnallaan yleensä aikaan, jolloin puutarhassa ei paljon oleskella.

Krookus eli sahrami on kevään ensimmäisiä kukkijoita puutarhassa. (Kuva: Pixabay)Krookus eli sahrami on kevään ensimmäisiä kukkijoita puutarhassa. (Kuva: Pixabay)
 (Kuva: Shutterstock) (Kuva: Shutterstock)

Crocus-sukuun kuuluu runsaat 80 lajia ja lajikkeita on sitäkin runsaammin. Kukkien värivalikoimaa on purppuranpunaisista sinisiin, oranssinkeltaisista valkoisiin, kirjaviin tai kaksivärisiin. Suppilomaiset kukat aukeavat auringossa ja sulkeutuvat yöksi ja sadesäällä. Kaartuvat, kapeat lehdet ovat noin 10–15 cm pitkiä ja usein niissä on vaalea keskiraita.

Sahrami kasvaa maanalaisen varren paksunoksesta, tyvimukulasta. Vanhan mukulan päälle kasvaa uusi mukula, johon lehtien tuottama ravinto varastoituu seuraavaa kukintaa varten, joten siksi lehtien on annettava kuihtua omaan tahtiinsa. Myös nurmikolle istutettuna lehtien on annettava kuihtua ennen ensimmäistä ruohonleikkuuta.

Sahrami viihtyy aurinkoisessa paikassa. Kauneimmillaan sahramit ovat suurina kasvustoina. Lisääminen on helpointa kasvustoa jakamalla loppukesällä tai syksyllä.

 Tähtisahrami 'Ruby Giant' (Kuva: Shutterstock) Tähtisahrami 'Ruby Giant' (Kuva: Shutterstock)
 (Kuva: Pixabay) (Kuva: Pixabay)

Mukuloita on tarjolla syksyisin ja valmiiksi hyödettyjä, ruukussa kasvatettuja sahrameita on myynnissä kevättalvella. Tarkista mukuloita valitessasi, ettei niissä ole pehmeitä kohtia ja etteivät ne ole päässeet kuivumaan. Myyrät, hiiret, oravat ja kauriit herkuttelevat mielellään sahramin mukuloilla.

Kevätsahrami (Crocus vernus): Yhteen mukulaan kehittyy vain 1–2 kukkaa, mutta ne ovat ovat isommat kuin muilla krookuksilla. Kukat violetin eri sävyissä sekä valkoisia; yksivärisiä, raidallisia ja pilkullisia. 10–15 cm korkea. Kukkii maalis-huhtikuussa.

Kultasahrami (Crocus chrysanthus): Yhteen mukulaan kehittyy monta kukkaa. Monesti teriön sisä- ja ulkopuoli ovat eriväriset. Päälajilla oranssinkeltaiset, tuoksuvat kukat. Enintään 10 cm korkea. Kukkii maalis-huhtikuussa.

Tähtisahrami (Crocus tommasinianus): Pieni, vaaleanvioletti kukka, jolla on valkoinen kaula. Noin 8 cm korkea. Varhaisimpia kevätkukkijoita, kukkii usein jo maaliskuussa.

Syyssahrami (Crocus speciosus): Kukat sinivioletteja, kehälehdissä tummempi suonitus. Lajikkeiden sävyt vaihtelevat. Noin 15 cm korkea. Jos mukulat istuttaa elokuun alussa, saattaa kukkia samana syksynä Etelä-Suomessa. Kukinta-aika syys-lokakuu.


(Kuva: Pixabay)(Kuva: Pixabay)