TAKAISIN

Krookus eli sahrami

Päivitetty: 31.3.2022

Sahramit ovat puutarhan A ja O – kevään ensimmäisiä ja syksyn viimeisiä kukkijoita. Sahramit kannattaakin istuttaa paikkoihin, joista kuljetaan ohi tai jotka näkyvät ikkunaan. Ne ilahduttavat kukinnallaan yleensä aikaan, jolloin puutarhassa ei paljon oleskella.

Krookus eli sahrami on kevään ensimmäisiä kukkijoita puutarhassa.Krookus eli sahrami on kevään ensimmäisiä kukkijoita puutarhassa.

Crocus-sukuun kuuluu runsaat 80 lajia ja lajikkeita on sitäkin runsaammin. Kukkien värivalikoimaa on purppuranpunaisista sinisiin, oranssinkeltaisista valkoisiin, kirjaviin tai kaksivärisiin. Suppilomaiset kukat aukeavat auringossa ja sulkeutuvat yöksi ja sadesäällä. Kaartuvat, kapeat lehdet ovat noin 10–15 cm pitkiä ja usein niissä on vaalea keskiraita.

  

Sahrami kasvaa maanalaisen varren paksunoksesta, tyvimukulasta. Vanhan mukulan päälle kasvaa uusi mukula, johon lehtien tuottama ravinto varastoituu seuraavaa kukintaa varten, joten siksi lehtien on annettava kuihtua omaan tahtiinsa. Sahrami viihtyy aurinkoisessa paikassa. Kauneimmillaan sahramit ovat suurina kasvustoina. Lisääminen on helpointa kasvustoa jakamalla loppukesällä tai syksyllä.

  
  

Mukuloita on tarjolla syksyisin ja valmiiksi hyödettyjä, ruukussa kasvatettuja sahrameita on myynnissä kevättalvella. Tarkista mukuloita valitessasi, ettei niissä ole pehmeitä kohtia ja etteivät ne ole päässeet kuivumaan. Myyrät, hiiret, oravat ja kauriit herkuttelevat mielellään sahramin mukuloilla.

Kultasahrami (Crocus chrysanthus): Kukkii maalis-huhtikuussa. Päälajilla oranssinkeltaiset, tuoksuvat kukat.
Syyssahrami (C. speciosus): Kukinta-aika syys-lokakuu. Kukat sinivioletteja, kehälehdissä tummempi suonitus. Lajikkeiden sävyt vaihtelevat.
Kevätsahrami (C. vernus): Kukkii maalis-huhtikuussa. Kukat violetin eri sävyissä sekä valkoisia; yksivärisiä, raidallisia ja pilkullisia.


nature-3282119_1920