• Etusivu
  • Ajankohtaista

Puutarhurista unelma-ammatti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Päivitetty 29.01.2015
20136_35313.jpg

Vasemmalla Marjo Huovila ja oikealla Nanna Zitting.

Marjo Huovila ja Nanna Zitting opiskelevat TTS:ssä puutarhatalouden perustutkintoon, suuntautumisena kukka- ja puutarhakaupan koulutusohjelma (puutarhuri). Marjo on kokopäiväinen opiskelija ja opiskelee tutkintoon omaehtoisessa koulutuksessa, Nanna puolestaan opiskelee oppisopimusopiskelijana.

TTS:n Puutarha-alalla on mahdollisuus opiskella ja suorittaa tutkinto tai osatutkinto perus-, ammatti- ja erikoisammatti tasoilla.

Tutustu puutarha-alan koulutustarjontaan

Kylmäköstä puutarhuriksi

Marjo on aikaisemmalta ammatiltaan kylmäkkö, mutta kertoo aina haaveilleensa puutarhurin ammatista. "Nyt päätin vihdoinkin toteuttaa unelmani ja vaihtaa ammattia. Aloitin opinnot TTS:ssä elokuussa 2011 ja valmistun keväällä 2013," Marjo kertoo. TTS:n puutarha-alan koulutuksen hän löysi netistä.

Marjo on ollut tyytyväinen koulutukseen ja kertoo, että opiskelu ei ole suinkaan ollut helppoa tai liian rentoa. "Varsinkin opetuksen alku oli intensiivinen ja etenimme tiukalla aikataululla. Minun piti opetella pitämään asiat tärkeysjärjestyksessä ja opiskella tosissani. Kun on halua opiskella, niin pärjää varmasti," Marjo kuvailee.

Koulutusohjelmat sisältävät käytännön ja teorian opiskelua

TTS:n kaikki koulutusohjelmat sisältävät käytännön ja teorian opiskelua. Opiskelija etsivät itsenäisesti työssäoppimispaikat. Marjon ensimmäinen työssäoppimispaikka oli viime keväänä puutarhamyymälä. Marjo oli tyytyväinen omaan työssäoppimispaikkaansa ja kertoo työssäoppimisen edesauttaneen häntä tunneilla opitun teoriatiedon soveltamisesta käytännön työtehtäviin. Työskentely myös opetti monta uutta asiaa puutarhakaupan työtehtävistä.

Tulevaisuuden suhteen Marjo on positiivinen ja uskoo, että valmistuttuaan työtä löytyy varmasti. Yksityisyrittäjyys ei ole Marjon mukaan poissuljettu vaihtoehto ja varsinkin koulutukseen sisältyvän yrittäminen puutarha-alalla opintojen innoittamana Marjo voisi harkita kukkakauppa-alan yrittäjäksi ryhtymistä. Puutarha-alan koulutuksen tärkein tavoite on koulutuksen myötä opiskelijoiden työllistyminen puutarha-alalle. Oppilaiden työllistyminen otetaan huomioon koulutuksessa, joka lähtee työelämän vaatimuksista. Valmistuttuaan opiskelijan on oltava valmis työelämän tarpeisiin ja koulutusta laatiessaan TTS kuuntelee työnantajien ja opiskelijoiden toiveita. Vuonna 2011 puutarha-alaa omaehtoisesti opiskelleista 100 % työllistyi valmistuttuaan.

Oppisopimuksella voi opiskella kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin

Nanna Zitting työskentelee Helsingissä isossa kukkakaupassa. Hänellä on paljon kaupallista osaamista ja Nanna kertoo, että hänen perheessään on yksityisyrittäjiä kaupan alalla. Siksi myynti-ala tuntui luonnolliselta valinnalta. Nanna haaveili ensin floristin ammatista, mutta ennen floristin ammattitutkinnon suorittamista vaaditaan, että puutarhatalouden perustutkinto on suoritettuna. "Puutarhatalouden perustutkinto on tuntunut hyvin mielekkäältä ja saa nähdä aionko jatkaa opiskelua floristiksi asti," Nanna kertoo.

TTS:ään Nanna päätyi Helsingin kaupungin oppisopimustoimiston kautta. Nanna kertoo, että hänellä on myös ystäviä jotka ovat suorittaneet tutkinnon TTS:ssä ja siten TTS:ään tulo tuntui mielekkäältä. Oppisopimuksella voi opiskella kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin, jotka löytyvät TTS:n tarjonnasta. Oppisopimus perustuu työnantajan ja opiskelijan väliseen määräaikaiseen työsopimukseen, johon kuuluu ammattiin kouluttautuminen työpaikalla. Oppisopimukseen liitetään henkilökohtainen opiskeluohjelma, joka laaditaan Opetushallituksen vahvistamien tutkinnon perusteiden pohjalta.

Oppisopimuksella opiskelussa on Nannan mukaan omat hyvät ja huonot puolensa. "Opiskelu oppisopimuksella on raskasta ja välillä tuntuu, että olen väliinputoajan roolissa. Positiivista on kumminkin se, että saan molemmista kermat päältä." Opiskeluiden aikatauluttaminen on haastavaa, sillä kaksi aikataulua pitää saada jouhevasti sopimaan toistensa kanssa. Opiskeluiden ja aikatauluttaminen suunnitellaan henkilökohtaisesti yhdessä työpaikan, oppisopimusopiskelijan ja koulutuksen järjestäjän (TTS:n) kanssa. Joustoa vaaditaan kaikilta osapuolilta. Oppimisesta 70 % - 80 % tapahtuu oppisopimusopiskelija työpaikalla. Sen vuoksi on ensiarvoisen tärkeää että oppisopimusopiskelijan työnantajalla / työpaikalla on riittävästi ammatillista osaamista ja motivaatiota ohjata oppisopimusopiskelijan oppimista.

Ammattilaisia viheralan sekä kukka- ja puutarhakaupan tehtäviin

Molemmat opiskelijat kehuvat opiskelu ryhmäänsä ja opetuksen tasoa. Marjo ja Nanna kokevat opiskeluympäristön mieluisaksi ja Nanna toteaa: "Koulutuksen myötä olen oppinut katsomaan maailmaa uusin silmin, kiinnitän huomiota uudella tavalla mm. kukkiin ja juuriin. Olen myös oppinut huomioimaan vuoden kierron eri tavalla kuin aikaisemmin."

TTS:n puutarha-ala kouluttaa ammattilaisia viheralan sekä kukka- ja puutarhakaupan tehtäviin. Viheralan ammattilaiset työskentelevät kuntien, seurakuntien ja viherrakennusyritysten palveluksessa tai itsenäisinä yrittäjinä. Kukka- ja puutarhakaupan ammattilaiset toimivat kukkakaupassa ja puutarhamyymälöissä asiakaspalvelu- ja myyntitehtävissä tai työllistävät itsensä yrittäjinä.

TTS:n koulutuksen valtteja on erikoistuminen aikuiskoulutukseen. Aikuisopiskelijoiden erilaiset elämäntilanteet ja oppimisvalmiudet pyritään huomioimaan henkilökohtaistamisen avulla. Puutarha-alan opetus tapahtuu pääsääntöisesti TTS:n Rajamäen toimipisteessä, johon on hyvät kulkuyhteydet ympäri pääkaupunkiseutua. Tänä syksynä aloitettiin puutarha-alan koulutus myös Sammatin toimipisteessä Lohjalla ensimmäistä kertaa.

TTS-Kehitys Oy
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20118_27452.jpg
Yrittäjäksi viheralalle?
TTS tarjoaa monipuolisesti puutarha-alan kursseja. Valikoimasta löytyy niin lyhyempiä kursseja kuin pidempiäkin koulutuksia. Tarjolla on myös erilaisia korttikoulutuksia. Tällä hetkellä ajankohtainen kurssi on esimerkiksi Yrittäminen viheralalla.Tutustu koulutuskalenteriin
20118_27452.jpg
Hanki työturvallisuuskortti!
TTS tarjoaa monipuolisesti puutarha-alan kursseja. Valikoimasta löytyy niin lyhyempiä kursseja kuin pidempiäkin koulutuksia. Tarjolla on myös erilaisia korttikoulutuksia.Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen turvallisuuden parantamiseksi. Työturvallisuuskortin saanti edellyttää työturvallisuuskurssin hyväksyttyä suorittamista. Kortti on voimassa viisi vuotta.Tutustu koulutuskalenteriin
20142_38104.jpg
Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui
Uudistunut laki kasvinsuojeluaineista toi mukanaan mm. asetukset koulutusohjelmasta ja integroidun torjunnan yleisistä periaatteista. Samalla kaikkien vanhojen kasvinsuojelututkintojen voimassaolo päättyi vuonna 2012. Kaikkien ammattikäyttäjien ja myyjien on suoritettava uusi kasvinsuojelututkinto 26.11.2015 mennessä.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Puutarhan hoitovälineet
Kunnon työvälineillä on puutarhassakin ilo tehdä työtä. Nurmikonhoidon perustyövälineisiin kuuluvatharava, kottikärryt ja leikkaustyövälineet.Paras leikkuujälki syntyy kelakoneella, joka leikkaa heinän siististi, kuin saksilla. Vaakatasoleikurilla heinänkärjestä tulee repaleinen ja paljon vettä haihduttava, jolloin nurmikon vedenkulutus ja kastelutarve lisääntyy. Keräävä ruohonleikkuri säästää haravointityöltä, mutta leikkuujätettä ei tarvitse poistaa, jos nurmikko leikataan riittävän usein. Pieni leikkuujätekerros nurmikon pinnalla on eduksi: se lisää kimmoisuutta ja kulutuksenkestävyyttä, luovuttaa ravinteita, tasoittaa maan lämpötilojen vaihtelua ja estää rikkakasvien leviämistä. Liian paksu leikkuujätekerros on sitävastoin haitallinen.Harava valitaan työn mukaan. Harvapiikkinen rautaharava on hyvä nurmikon paikkauksessa pinnan tasauksessa. Sen sijaan lehtien haravointiin sopivat muovi- ja kevyet metalliharavat paremmin.Nurmikon viimeistelyyn kukkapenkkien ja puiden ympäriltä löytyy myös työvälineet. Pienillä aloilla riittää käsikäyttöiset sakset, isommille aloille kannattaa hankkia sähkö- tai akkukäyttöinen viimeistelijä eli trimmeri. Tämä siimaleikkuri sopii myös pienten rivitalopihojen ainoaksikin ruohonleikkuriksi.Nurmikko tarvitsee vettä silloin kun lehdistön nestejännitys laskee eikä kasvusto nouse ylös (esim. jalanjäljestä) eli toisin sanoen se alkaa nuutua. Sadetusta on tehtävä välittömästi ennen kuin nuutumisesta tulee pysyvä tila ja nurmikko kuivuu. Myös leikkuukorkeus vaikuttaa sadetustarpeeseen niin, että mitä matalampaan leikataan, sitä suurempi on haihdunta ja sadetustarve. Liian runsas kastelu altistaa nurmikon sieni- ja hometaudeille sekä vaikeuttaa maan mikrobien elämää. Sadetusajankohtana aikainen aamu tai aamuyö on paras.Kasteluletkuna kudosvahvistettu letku on pitkäikäinen. Letkun päähän saa vesisuihkun sumuksi hajottavia vesipistooleita, joilla on hyvä helteisinä päivinä sumuttaa kasveja. Letkuliittimiä hankkiessa on syytä ostaa niitä kerralla reilusti, ettei myöhemmin tarvitse harmitella liitinten yhteensopimattomuutta.Letkukela helpottaa vesiletkun siirtelyä paikasta toiseen ja letku pysyy järjestyksessä eikä loju pitkin pihaa tapaturmia aiheuttamassa.Puutarhatyövälineitä on lukuisa joukko mitä erilaisempiin töihin. Puutarhanhoitoa harrastavalle ystävälle voi ostaa syntymäpäivälahjaksi nurmikonilmastuskengät. Nämä jalassa nurmikolla hyppely käy hyvästä kuntojumpasta.Lue täältä tarkemmin puutarhurin työvälineistä
20138_35948.jpg
Paprika antaa potkua ja väriä aterialle
Paprikoiden perheeseen kuuluvat makeat vihannespaprikat ja tuliset maustepaprikat. Värikkäät vihannespaprikat antavat lempeää makua salaatteihin ja lukuisiin ruokiin; mausteiset chilipaprikat tuovat ihanaa sähäkkyyttä!Paprikoita on monenvärisiä, -muotoisia ja -makuisia. Maun voimakkuuden mukaan ne jaetaan makeisiin vihannespaprikoihin ja voimakkaan tulisiin, mausteena käytettäviin maustepaprikoihin. Paprikan siemenet sisältävät kapsaisiini-nimistä ainetta, joka antaa paprikoille maun. Siemenistä kapsaisiini leviää vähitellen laimentuen muihin hedelmän osiin.Vihannespaprikat ovat kooltaan isoja ja muodoltaan kulmikkaita, pyöreitä tai suippoja. Maku vaihtelee eri lajikkeilla, joidenkin ollessa hyvinkin makeita, toiset taas varsin mauttomia. Väriltään vihannespaprikat ovat vihreitä, keltaisia, punaisia, oransseja, valkoisia ja mustan sinipunaisia. Vihreät paprikat ovat raakoja paprikoita, jotka kypsyessään vaihtavat väriä keltaiseksi tai punaiseksi. Keltaiset ja punaiset paprikat ovat makeimpia, kun taas vihreät ja sinipunaiset paprikat ovat kirpeämpiä.
20236_78996.jpg
Käärme tuli kylään: voiko se olla vaarallinen?
Käärmeen kohtaaminen on aina vähän säikäyttävä tilanne. Etenkin, jos sellainen ilmaantuu aivan pihapiiriin. Tärkeintä olisi osata tunnistaa mikä käärme on kyseessä vai onko kyseessä edes käärme. Ainoa Suomessa tavattava myrkyllinen käärme on kyy.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton