• Etusivu
  • Kasvillisuus

Muita mukulakasveja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20065_132.jpg

balkaninvuokko

Muita kauniita mukulakasveja ovat mm. varhaiskeväällä kukkiva ja laajoja kasvustoja muodostava balkaninvuokko (Anemone blanda), loistavan keltaisin kukin jo huhtikuussa kukkiva talventähti (Eranthis hyemalis). Talventähden mukulat eivät kestä pitkää säilytystä.

Keltainen jääkurjenmiekka (Iris danfordiae) ja sininen kevätkurjenmiekka (Iris reticulata) sopivat mainiosti kivikkotarhaan tai rinteisiin.

Tutustu kasveihin Kasvikortistossa

Kruunuvuokolla

(

Anemone coronaria

) on vahvan väriset, melko suuret kukat. Se kukkii heinä-elokuussa. Korkeus n. 30 cm. Hieno myös leikkokukkana. Sopii aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan, ei paahteeseen. Kasvualustaksi käy hiekkapitoinen multamaa. Sopii mainiosti kivikkotarhaan.

Kruunuvuokon mukulat ovat kovia, joten ne on liotettava kunnolla ennen istuttamista; anna niiden olla haaleahkossa vedessä noin vuorokauden ajan. Esikasvatusta ei tarvita, mutta kuivina kausina kastelu on tarpeen. Kruunuvuokko talvehtii vain erittäin suotuisissa oloissa. Yleensä mukulat talvetetaan sisätiloissa joko kasvuturpeessa tai kuiviltaan.

Kukinnoltaan herkkä, mutta uljaita mättäitä kasvattava ruostekukka (Crocosmia x crocosmiiflora) on loppukesän väriläiskä. Oranssinpunainen, leimuava kukinto kehittyy parhaiten aurinkoisella ja multavalla paikalla. Ei kuitenkaan pidä paahteesta. Ruostekukka kukkii syksyllä, elokuusta alkaen. Korkeus noin 60 cm.

Kasvi vaatii pitkän kasvuajan, joten se kannattaa esikasvattaa sisällä ja siirtää puutarhaan kesäkuun alussa. Taimiväli 8 cm. Juurakot otetaan syksyllä maasta, kuivataan ja annetaan talvehtia viileässä paikassa.

ruostekukka
ruostekukka

Töyhtövana (Eucomis bicolor) on eksoottinen mukulakasvi. Runsaskukkainen tähkämäinen kukinto komeilee vahvan, punatäpläisen kukkavarren päässä. Koristeellinen kukka on vihertävän kermanvalkoinen, terälehtien reunat ovat viininpunaiset. Kukinnon päällä oleva lehtimätäs saa kasvin muistuttamaan ananasta (tunnetaankin nimellä ’pineapple lily’). Lehdet ovat leveät, kiiltävät ja kauniin vaaleanvihreät. Korkeus n. 40 cm.

Kasvatus auringossa tai puolivarjossa. Ravinteikas ja läpäisevä kasvualusta. Kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Mukulat säilytetään viileässä talven yli. Voidaan lisätä myös siemenistä, mutta kasvatus vaatii kärsivällisyyttä.

töyhtövana
töyhtövana
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201910_2923.jpg
Sipulin suosio kasvaa
Päivittäinen sipulinsyönti hyväksiSipulien terveysvaikutukset aiheutuvat niiden sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä ja flavonoideista. Kversetiinin lähteinä sipulit ovat erinomaisia. Valkosipulin flavonoidi on nimeltään allisiini, ja se ehkäisee haitallisten mikrobien toimintaa ja tulehduksia. Punasipuli puolestaan saa värinsä antosyaaneista, jotka toimivat ihmisen elimistössä hyödyllisinä antioksidantteina.Tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että sipulit osana monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat ehkäisemään syöpä- ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Sipulikukkien kastelu ja lannoitus
Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.Keväälläkin kannattaa kastella ja aloittaa lannoitus heti, kun ensimmäiset versot pilkistävät maasta. Typpipitoista lannoitetta kannattaa välttää, etteivät lehdet kasva kukinnan kustannuksella.Kastelua ja lannoitusta jatketaan myös kukinnan jälkeen. Kukinnot poistetaan mahdollisimman pian, koska siementen muodostus vei runsaasti sipulin energiaa. Pikkusipulikasvien siemenkodat voi jättää kypsymään, jos halutaan niiden siementävän. Lehtien kautta sipuli saa ravinteita takaisin seuraavaa vuotta varten, joten niitä ei poisteta ennen kuin ne ovat lakastuneet.Lisää kukkasipuleista
20238_65622.jpg
Sipulikukilla varmistat kevään kukkaloiston
Nyt on aika valita ja istuttaa kukkasipulit kevättä ajatellen. Pitkän talven jälkeen kaipaamme värejä ja niitä sipuli- ja mukulakasveissa onneksi riittää. Valkoiset lumikellotavautuvat jo lumihangelle. Keltaista tuovat narsissit, sinistä saat sinililjoilla, helmililjoilla, krookuksillaja kevätkurjenmiekoilla. Tulppaaneissa on miltei kaikki mahdolliset värit.
202311_79767.jpg
Tähtianis tuo ruokaan lakritsan makua
Rusotähtianis (Illicium verum), tunnetummin tähtianis, on monelle tuttu jouluinen mauste. Tähtianiksen maku on pippurinen ja lakritsainen. Se on tavallista anista voimakkaampi. Se on lähtöisin Kiinasta ja Pohjois-Vietnamista. Se kuuluu kiinalaisen keittiön perusmausteisiin ja sitä käytetään myös lääkeaineena.
20232_69361.jpg
Kevätkalkitus kannattaa
Liian hapan kasvualusta altistaa sammaleelle ja heikentää kasvien ravinteidenottokykyä. Puutarhan kalkituksella parannat kasvuoloja.
20116_26824.jpg
Puutarhurin työvälineet
Puutarhurikin tarvitsee kättä pidempääKunnon työvälineillä on puutarhassa ilo tehdä työtä. Nykyään myös lapsille löytyy mukavia, pieniin käsiin sopivia puutarhatyövälineitä. Turvallisuuteen, ergonomiaan ja kestävyyteen kannattaa satsata myös puutarhassa.Puutarhaharrastajan perustyövälineisiin kuuluvat ainakin lapio, harava, puutarhakuokka ja kottikärryt sekä leikkausvälineet. Tarjolla on myös erikoisempia apuvälineitä mm. hedelmäpoimuri ja rikkaruohonpoistaja. Puutarhanhoitoa harrastavalle ystävälle, jolla on jo kaikkea, voi ostaa syntymäpäivälahjaksi vaikka nurmikonilmastuskengät. Nämä jalassa nurmikolla hyppely käy hyvästä kuntojumpasta. Isompia ja kalliimpia laitteita voi hankkia yhdessä vaikka naapurin tai sukulaisten kanssa.Työvälineiden huoltoa ei myöskään kannata laiminlyödä. Puhdistus, teroitus ja voitelu muutaman kerran kesässä pidentää välineiden käyttöikää ja tekee työskentelystä vaivattomampaa - eikä liene ylivoimaista. Puutarhan työvälineet kannattaa huoltaa vähintään talvisäilytykseen laitettaessa.Puutarhurin työvälineet:Harava valitaan työn mukaan. Harvapiikkinen rautaharava on hyvä esim. kasvimaan pinnan tasauksessa ja kukkapenkin muotoilussa. Sen sijaan lehtien haravointiin sopivat sekä muoviset että kevyet metalliharavat paremmin. Maan kääntämisessä tai sadonkorjuussa hyvänä apuna on leveäpiikkinen talikko.Pieni istutuslapio on sopiva väline kevyempiin istutus- ja möyhennystöihin. Samaan tarkoitukseen voi käyttää myös puutarhakuokkaa. Teroitettu pistolapio on helpompaa iskeä kovemmankin maan sisään. Tasapäinen lapio sopii esimerkiksi nurmikon reunan tasaamiseen (kanttaukseen). Joissain malleissa on myös säätömahdollisuus varressa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton