TAKAISIN

Muita mukulakasveja

Julkaistu: 14.10.2016
Muita kauniita mukulakasveja ovat mm. varhaiskeväällä kukkiva ja laajoja kasvustoja muodostava balkaninvuokko (Anemone blanda), loistavan keltaisin kukin jo huhtikuussa kukkiva talventähti (Eranthis hyemalis). Talventähden mukulat eivät kestä pitkää säilytystä.

Keltainen jääkurjenmiekka (Iris danfordiae) ja sininen kevätkurjenmiekka (Iris reticulata) sopivat mainiosti kivikkotarhaan tai rinteisiin.

Tutustu kasveihin Kasvikortistossa
balkaninvuokkobalkaninvuokko
Kruunuvuokolla (Anemone coronaria) on vahvan väriset, melko suuret kukat. Se kukkii heinä-elokuussa. Korkeus n. 30 cm. Hieno myös leikkokukkana. Sopii aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan, ei paahteeseen. Kasvualustaksi käy hiekkapitoinen multamaa. Sopii mainiosti kivikkotarhaan.

Kruunuvuokon mukulat ovat kovia, joten ne on liotettava kunnolla ennen istuttamista; anna niiden olla haaleahkossa vedessä noin vuorokauden ajan. Esikasvatusta ei tarvita, mutta kuivina kausina kastelu on tarpeen. Kruunuvuokko talvehtii vain erittäin suotuisissa oloissa. Yleensä mukulat talvetetaan sisätiloissa joko kasvuturpeessa tai kuiviltaan.
Kukinnoltaan herkkä, mutta uljaita mättäitä kasvattava ruostekukka (Crocosmia x crocosmiiflora) on loppukesän väriläiskä. Oranssinpunainen, leimuava kukinto kehittyy parhaiten aurinkoisella ja multavalla paikalla. Ei kuitenkaan pidä paahteesta. Ruostekukka kukkii syksyllä, elokuusta alkaen. Korkeus noin 60 cm.

Kasvi vaatii pitkän kasvuajan, joten se kannattaa esikasvattaa sisällä ja siirtää puutarhaan kesäkuun alussa. Taimiväli 8 cm. Juurakot otetaan syksyllä maasta, kuivataan ja annetaan talvehtia viileässä paikassa.
ruostekukkaruostekukka
Töyhtövana (Eucomis bicolor) on eksoottinen mukulakasvi. Runsaskukkainen tähkämäinen kukinto komeilee vahvan, punatäpläisen kukkavarren päässä. Koristeellinen kukka on vihertävän kermanvalkoinen, terälehtien reunat ovat viininpunaiset. Kukinnon päällä oleva lehtimätäs saa kasvin muistuttamaan ananasta (tunnetaankin nimellä ’pineapple lily’). Lehdet ovat leveät, kiiltävät ja kauniin vaaleanvihreät. Korkeus n. 40 cm.

Kasvatus auringossa tai puolivarjossa. Ravinteikas ja läpäisevä kasvualusta. Kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Mukulat säilytetään viileässä talven yli. Voidaan lisätä myös siemenistä, mutta kasvatus vaatii kärsivällisyyttä.
töyhtövanatöyhtövana