• Etusivu
  • Kasvillisuus

Parvekekasvatuksesta kysyttyä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.04.2014
14_P_77005.jpg

Miten saada parveke kukoistamaan ja mitkä kukat viihtyvät siellä? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.

* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

1. Meillä on pieni piha ja parveke. Haluaisin nyt opetella pienen puutarhan pitämistä. Mistä kannattaisi aloittaa? Siis toivoisin vinkkejä vasta-alkajalle.

- Tutustu aluksi pihallasi kasvaviin kasveihin ja niiden hoitotoiveisiin. Apuna tunnistamisessa ja tiedonhaussa voit käyttää esimerkiksi Puutarha.netin Kasvikortistoa; laita kasviin sopivat hakumääritteet ja ota tulos vaikkapa kuvalistana, niin voit katsoa mikä vastaisi pihassasi kasvavaa kasvia. Tästä pääset Kasvikortiston hakuun

VINKKI: Ota kuvia pihasi kasveista ja käytä vaikka talven pimeä aika tiedonhakuun. Apua tunnistukseen saa myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta sekä Kysy, niin vastaamme -palstalta!

Kun tunnistat pihasi kasvit ja osaat hoitaa niitä, niin voit alkaa miettimään, mitä haluat pihallesi lisää. Tässäkin Kasvikortisto on avuksi. Muista huomioida asuinpaikkasi menestymisvyöhyke, pihasi kasvuolosuhteet sekä kasvien lopullinen koko; tämä on erityisen tärkeää pienellä pihalla.

Niin parvekkeella kuin pienellä pihallakin kannattaa panostaa ruukkukasvatukseen. Ruukuissa voi kasvattaa erilaisten kesäkukkien lisäksi myös monivuotisia kasveja – sekä hyötykasveja! Huomioi tonttisi valo-olosuhteet (tarvittaessa ruukkuja voi toki siirtää päivän mittaan) kasveja valitessasi. Pienen pihan omistajana voit panostaa parveke- ja ruukkupuutarhaan ja istuttaa kasveja myös amppeleihin. Apua sopivien kasvien valintaan saat myös puutarhaliikkeistä.

2. Mitä kaikkia eri hyötykasveja voi kasvattaa lasitetulla parvekkeella? Menestyisivätkö esim. marjapensaat isossa ruukussa? marjainen

- Aurinkoisella parvekkeella voi kasvattaa aivan samoja kasveja kuin missä tahansa puutarhassa, ainoastaan määrää ja talvisäilytystä pitää miettiä. Lasitetulla parvekkeella on huomioitava myös tuuletus, sillä ilma voi siellä helposti tulla tukalan kuumaksi ja tuholaisetkin päästä juhlimaan. Mutta jos tila riittää, valoa ja lämpöä on mukavasti ja tuuletus toimii, niin parvekkeella voi kasvattaa mitä haluaa! Leikkaamalla moni kasvi saadaan pysymään sopivan kokoisena ja tarvittaessa ruukut voi siirtää talvehtimaan vaikka kellariin. Jos kasvatat pölytystä tarvitsevia kasveja, niin lasitetulla parvekkeella joudut toimimaan tuulen tuiverruksena ja hyönteisenä; täristele kasvia kukinnan aikana.

Parvekkeella kasvatat mainiosti myös tomaatteja, kurkkuja, yrttejä, mansikoita, salaatteja jne. Myös varhaisperunat onnistuvat! Voit istuttaa amppelin täyteen yrttejä ja toiseen vaikka mansikkaa tai muuta pikkuherkkua. Kokeile vaikkapa spagettikurpitsaa, punalehtistä basilikaa, punasuonista pinaattia tai sokerihernettä; herkkuja, joita ei ihan joka lähikaupasta saa.

Mainioita ideoita saat myös tästä "Ryhdy ruukkupuutarhuriksi" –artikkelista.

Lue myös "Varhaisperunoita Perunasäkissä"!

3. Lasitettu eteläparveke on kesäpihani ja kesän olohuoneeni. Yrtit ja tomaatti onnistuivat ensikertalaiselta vuosi sitten, mutta mitä muuta ja miten saisin parvekkeesta monipuolisen keitaan? Parvekepuutarha

- Lasitettu eteläparveke on varmasti aurinkoinen ja lämmin paikka. Niin kasvien kuin ihmistenkin viihtymiseksi tilan tuuletuksesta ja tarvittaessa varjostamisesta kannattaa huolehtia – kuten kasvien ja tilassa oleskelevien riittävästä nestetankkauksestakin! Kun nämä seikat ovat hoidossa, niin yrttien ja tomaattien ohella voit kasvattaa parvekkeellasi oikeastaan miltei mitä tahansa auringossa ja lämmössä viihtyvää kasvia. Huolehdi vain riittävästä vedensaannista vaikka altakasteluruukkujen avulla.

Monipuolisen keitaan saat kasvattamalla hyötypuutarhan ohella niin kukkivia kuin vihreitäkin kasveja. Parvekkeella viihtyvät kesän ajan myös huonekasvit - ja siellä voit kasvattaa myös puutarhan monivuotisiakin kasveja (talvetuskin onnistuu lasitetulla parvekkeella yleensä ilman suurempia suojauksia). Pistäpä ruukkuun kasvamaan vaikka vehreä köynnös, pensas tai pieni puu!

Puutarha.netistä löydät runsaasti tietoa eri kasveista - ja parvekekasvatuksestakin! VINKKI: Köynnöstävillä pavuilla saat nopeasti vihreyttä ja näkösuojaa – kukkia ja satoakin!

4. Menestyykö tomaatti tai mansikka länsipuolen parvekkeella, johon paistaa ilta-aurinko? Missä vaiheessa kevättä kasvit pitäisi istuttaa ja siirtää parvekkeelle? puuharturi

- Länsiparvekkeella riittää yleensä mukavasti valoa ja lämpöä, joiden pitäisi riittää kypsyttämään myös tomaatin ja mansikan satoa. Yritä kuitenkin sijoittaa ne parvekkeesi valoisimpaan kohtaan. Onkohan kyseessä lasitettu vai lasittamaton parveke? Tomaatti on kylmänarka, joten sen kasvupaikassa ei lämpötila saisi istutuksen jälkeen laskea alle 10 asteeseen. Tomaatintaimet istutetaan touko-kesäkuussa – mansikantaimet voit tuoda parvekkeelle jo aiemmin. Lasitetulla parvekkeella tulee muistaa auttaa kasveja pölytyksen onnistumisessa. Parvekkeella voit kasvattaa tomaatteja ja mansikoita myös amppeleissa. Ne on keväällä helppo nostaa yöksi sisälle viileän yön uhatessa. Suosi jatkuvasatoisia lajikkeita!

Lue lisää syötävän hyvistä amppeleista.

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista, suunnittelusta ja puutarhan hoitotöistä.

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi!

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Ohje

Ohje

Puutarha.netissä lisää tietoa kasveista ja parvekekasvatuksesta

Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista, suunnittelusta ja puutarhan hoitotöistä.

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi!

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74228.jpg
Eläinpsykologin vinkit huolettomaan lemmikkijouluun
Yli puolet lemmikkieläinten omistajista kokisi syyllisyyttä, jos he eivät ostaisi lemmikille joululahjaa tai muuten jättäisivät ne huomiotta joulusuunnitelmissaan, käy ilmi lemmikinruokavalmistaja Edgard & Cooperin kyselytutkimuksesta. Kaksi kolmasosaa lemmikinomistajista kertoo, että muuttaisi tarvittaessa joulusuunnitelmiaan lemmikkinsä vuoksi.
20232_69345.jpg
Näin kasvatat varhaisperunoita juhannuspöytään
Perunan kasvatukseen ei tarvita suurta pihaa, kasvimaata tai palstaa, vaan voit kasvattaa niin sanottua "ruukkuperunaa" myös parvekkeella tai terassilla. Kasvatusastian olisi hyvä olla noin 10 litraa – tarkoitukseen sopii vaikka pohjasta rei’itetty ämpäri.
20226_62396.jpg
Helmikuun vinkit
Helmikuussa lisääntyvä valo ja räystäistä tippuva vesi herättelevät jälleen kotipuutarhureita talviunestaan ja monilla ruutupaperit ovatkin jo täynnä suunnitelmia tulevan kesän kukkaloistosta.Talvi saattaa kuitenkin pitää vielä viikkoja vallassaan monilla paikkakunnilla, joten nautitaan vielä hetki lumisista riemuista (he, joilla lunta on) – eikä unohdeta ruokkia pikkulintujakaan.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Pidä huoli, että amppelissa on pohjareiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan juuriston ulottumattomiin. Useimmissa amppeleissa tulee aluslautanen mukana.
20238_82834.jpg
Pensailla väriä puutarhaan
Syyskaudella istuttajan apuna ovat ilmankosteus, viilenevät yöt ja silloin tällöin sattuvat sateet. Kastelun tarve on aina vähäisempää syyskauden istutuksille. Syksyllä istutetut kasvit hyödyntävät kevätkosteuden ja lähtevät nopeasti kasvuun heti ilmojen lämmetessä. Astiataimia voi mainiosti istuttaa koko syksyn, mutta paljasjuurisia taimia vasta 15.9. jälkeen – kunhan ensin yöhallat tuleennuttavat lehtipensaat.
202310_77968.jpg
Pihasuunnittelija toteuttaa toiveet
Pihasuunnitelman voi tehdä itse, mutta useat valitsevat pihasuunnittelun ammattilaisen auttamaan mieleisen pihan suunnittelussa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton