• Etusivu
  • Kasvillisuus

Rakennuslupahakemuksen syövereissä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2024
Pihasuunnittelu

Seuraamme nelihenkisen porilaisperheen omakotitalon rakennusprojektia, keskittyen pihasuunnittelun ja viherrakentamisen näkövinkkeleihin. Nyt omakotitalon rakennushankkeessa on edetty rakennuslupahakemus-vaiheeseen. Yhtenä liitteenä lupahakemukseen vaaditaan tontin käyttö- ja istutussuunnitelma, jonka tekemisessä pihasuunnittelija voi auttaa.

Perheen toiveita ja päätöksiä

Perhe halusi pääosin helppohoitoisen pihan, vaikka pientä pihapuuhastelua jaksetaankin tehdä koko perheen voimin. Pihaan toivottiin pientä kasvimaata ja molemmille lapsille omaa kukkapenkkiä. Lapsille tarvitaan ehdottomasti iso nurmikkokenttä pelejä varten ja entisen kodin pihamaalta pelastetulle leikkimökille pitää löytyä paikka. Tontille halutaan lapsille seikkailunurkkaus mm. majan rakentamista varten. Hiekkalaatikko ja 2-paikkainen keinu ovat hankintalistalla. Pihasaunan edessä isolla terassilla "olisi mukava kuunnella veden solinaa". Kuivaus- ja tomutustelineet voivat olla vierekkäin, mielellään vähän poissa näkyviltä. Etupihan pääsisäänkäynnin molemmin puolin rakennetaan näyttävät, katseen vangitsevat istutusalueet. Autojen pysäköintitila halutaan tarpeeksi suureksi, jotta auton kääntäminen on helppoa. Tontin itäkulmaan jätetään lapsille seikkailunurkkaus mm. majan rakentamista varten.

Pitkän pohdinnan jälkeen perhe päätyi yksikerroksiseen pohjaratkaisuun. Pohjaratkaisussa otettiin huomioon mm. olohuoneen suurten ikkunoiden sijoittuminen takapihan keskelle. Olohuoneesta haluttiin nähdä myös leikkimökin ja hiekkalaatikon suuntaan. Myös keittiön ikkunoista voi tarkkailla lasten touhuja nurmialueella tai isolla puuterassilla, joka tulee toimimaan mm. pihasaunan vilvoitteluterassina ja grillauspaikkana.

Rakennuslupahakemus

Porin kaupungin rakennusvalvonnan säännösten mukaan varsinaisen rakennuslupahakemuksen liitteeksi tarvitaan pääpiirustukset (kolmena sarjana, seläkkein nidottuna, päivättynä ja allekirjoitettuna), joista selviävät mm. pinta-ala- ja tilavuustiedot.

Tutustu Rakentaja.fin tulostuspalveluun

Asemapiirustuksessa esitetään mm. rakennus ja sen sijoitus ja periaatteellinen suunnitelma pintavesien poisjohtamiseksi. Pohjapiirustuksen lisäksi tarvitaan leikkauspiirustukset, julkisivupiirustukset, rakenneleikkauskuvat materiaalimerkintöineen, hormipiirustus ja tontin käyttö- ja istutussuunnitelma.

Tontin käyttö- ja istutussuunnitelmassa kuvataan mm.

  • pääsy piha-alueelle, kiinteistön jalankulku- ja ajoneuvoliikennejärjestelyt sekä autopaikkajärjestelyt, pelastustiet, luiskat, portaat, tukimuurit ja aidat
  • kiinteistön käyttöön ja jäte- ym. huoltoon kuuluvat tilat ja rakennelmat sekä paikat piha-alueella
  • säilytettävät istutukset ja puusto, poistettavat puut sekä istutettavat alueet, leikkipaikat, oleskelualueet ja autopaikat

- Porissa omakotitalojen tonteilla kiinnitetään erityistä huomiota ns. maisemalliseen puistosuunnitteluun ja puiden määrään: tontilla pitää olla 1 puu/aari, ja puista puolet on oltava havupuita, kertoo

Porin Kaupungin Vihertietokeskuksen neuvontahortonomi Pirjetta Sipiläinen-Salo

. Puiden on oltava kestäviä vyöhykkeellä II, johon Pori kuuluu. Jos pihaan suunnitellaan arkoja puita, niitä ei lasketa vaadittavaan puiden lukumäärään mukaan. Lisäksi pihan puiden kaatamiseen tarvitaan erillinen lupa.

20073_4227.jpg

- Porissa rakennetaan paljon vanhoille, tasaisille peltoalueille, joten puilla saadaan maisemaa monipuolisemmaksi ja pienilmasto paranee. Havupuiden osuutta korostetaan, koska ne tarjoavat talvellakin suojaa ja talvivihreä on tärkeää, painottaa Sipiläinen-Salo. - Joillakin omakotialueilla on lisäksi määräyksiä mm. kadun tai puistoalueen vastaisten rajojen pensasaidoista ja etupihan puista. Esimerkiksi Porin Tuulikylässä tietyn kadun varrella pitää olla norjanangervoa ja etupihalla punakukkainen koristeomenapuu. Näin näkymä on kukkeimmillaan alkukesällä. Seuraavalla kadulla taas koristearoniat ja pihlajat hehkuvat syysväreissään ja piristävät marjoillaan syksyä. - Tämän tapaisia määräyksiä on nykyisin melko vähän, toteaa Pirjetta Sipiläinen-Salo.

Hakemukseen tarvitaan lisäksi erilaisia lupia ja lausuntoja, rakennushankeilmoituksia ja selvityksiä. Kattava luettelo rakennuslupahakemuksen liiteasiakirjoista on esitetty rakentamismääräyskokoelman osassa A2 kohdassa 5.0 (www.ymparisto.fi).

Pihan toiminnot ja tilanjako

Tässä projektissa pihasuunnittelija kutsuttiin tontille jo rakennusten sijoittelua suunniteltaessa. Mm. olemassa olevat puut ja pensasaita haluttiin ottaa suunnittelussa huomioon. Niinpä ensimmäisen pihasuunnittelijan käynnin jälkeen tontin pohjakuvaan sijoitettiin olemassa oleva kasvillisuus. Suurin osa puista haluttiin säästää ja pensasaita siirtää uudelle rajalle. Tontille jää vuosikymmeniä vanhoja mäntyjä (

Pinus

) sekä koivuja (

Betula

) ja mukaan mahtuu yksi komea metsätammi (

Quercus robur

), joka jätetään pihaan keskeiselle paikalle. Lisäksi kauniille ja terveelle kotipihlajalle (

Sorbus aucuparia

) sekä kasvutavaltaan siistille, pilarimaiselle kotikatajalle (

Juniperus communis

) saadaan rauhoitettua kasvutilaa. Rakennusten sijoittelu sujui lopulta melko vaivattomasti. Pysäköintialueen sisääntulotiekin mahtuu mainiosti kahden "portinpieliksi" säästettävän koivun väliin. Tonttia rajaavat länsirajalla syreeniaita sekä itärajalla valkoinen lauta-aita.

20073_4200.jpg

Tutustu edelliseen artikkeliin

Olemassa olevien puiden lisäksi haluttiin vielä muutama omenapuu (Malus domestica), ja kartiovalkokuusi (Picea glauca 'Conica'), joten puiden lukumäärä tulee olemaan riittävä. Olemassa olevat, säilytettävät puut merkitään suunnitelmaan tunnuksella o, poistettavat tunnuksella X ja uudet, istutettavat tunnuksella +. Suunnitelma tehdään mittakaavaan 1:200.

20073_4221.jpg
Kasvillisuus
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
202211_80178.jpg
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto. Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
20081_8031.jpg
Kukkapenkki muurikivistä
Matalaan muuriin istutettu kukkaryhmäTasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
20236_59611.jpg
Tyrnistä terveyttä
Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophae rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas. Sitä istutetaan niin terveellisten marjojen kuin hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvynkin takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa, eikä se kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa asti ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton