TAKAISIN

Sineraaria - tai senetti?

Julkaistu: 29.4.2019

(Pericallis x hybrida) / (Sececio pericallis)

Väriloistossaan vertaistaan hakee sineraaria kukkiessaan
- kaamoksen keskellä valaisevat sen värit kirkkaat ja raikkaat koko kodin hehkullaan!
Päivänkakkaraa muistuttava, kevättalven ja kevään värikäs kukkija on säilyttänyt paikkansa ruukkukukkien joukossa vaikka suurta suosiota se ei olekaan saavuttanut.

Usein sineraaria -nimellä myydään sekä sineraariaa (Pericallis x hybrida) että niin ikään Pericallis -sukuun kuuluvaa senettiä (Senecio pericallis / Pericallis x hybrida Senetti series / Cineraria Senetti Series). Samat hoito-ohjeet koskevat kuitenkin sekä sineraariana että senettinä myytäviä kukkia, eikä niillä käytännössä ole kuluttajalle näkyviä eroavaisuuksia.

Sineraarialla tai senetillä (kaupallisen lajikeryhmän mukaan) on päivänkakkaramaiset kukat. Yhteistä niille kaikille on loistavat värisävyt! Saatavana niin yksivärisiä kuin valkokirjaviakin lajikkeita: väreinä mm. sininen, sinivalkoinen, violetti, violettivalkoinen tai aniliini (kirsikanpunainen tai fuksianpunainen). Lehdet ovat himmeänvihreät.
Sineraaria on periaatteessa helppohoitoinen kasvi. Sitä voi kasvattaa ruukuissa tai kukkapenkissä - ja se viihtyy puolivarjossa ja auringossa. Kasvi pitää viileästä ja ilmavasta kasvupaikasta - ja kestää syksymmällä pientä pakkastakin. Vain kastelun suhteen se vaatii tarkkuutta. Sineraariaa tulee kastella säännöllisesti ja tasaisesti; vain pintamulta saa välillä vähän kuivahtaa. Viileällä ilmalla kasvi kestää pienen kuivahtamisenkin paremmin. Märkyydestä se ei kuitenkaan pidä. Lannoitus joka toinen kastelukerta.

Kukkineet kukat kannattaa poistaa, sillä muuten voi kukinta tauota. Liian kuuma ilma sekä kasvualustan kuivahtaminen voi myös keskeyttää kukinnan.

Sineraaria lyhyesti:

Kasviryhmä: Kesäkukat, kausikasvit
Korkeus: (15)30-50 cm
Kukinta: Kesä-elokuu
Kasvualusta: Ravinteikas, ilmava multa
Kastelu: Tasainen ja kerralla runsas kastelu. Anna pintamullan kuitenkin kuivahtaa kasteluiden välillä. Liikakastelu mädännyttää juuret ja kuivahtaminen heikentää kukintaa. Pitää runsaasta ilmankosteudesta, mutta ei lehtien kastelusta/sumuttamisesta.
Kasvupaikka: Aurinkoinen (ei paahde), suojainen kasvupaikka (kestää normaalia sadetta). Viihtyy viileässä Huom. Hallanarka keväällä.

Tiesitkö tämän sineraariasta?

Sineraariaa kasvatetaan ja käytetään meillä yksivuotisena kesäkukkana, mutta... viileässä ja valoisassa paikassa, niukalla kastelulla se menestyy pitempäänkin (periaatteessa kasvi on asterikasveihin kuuluva ikivihreä perenna). Kukinnan päätyttyä voit leikata kasvista 50 % ja istuttaa hieman isompaan astiaan. Kukinnan pitäisi alkaa uudelleen 3-4 viikossa, kunhan ilma on yötä päivää sopivan viileää. Ilmojen salliessa kukinta saattaa jatkua ja jatkua... Kasvia on tietojemme mukaan lisätty tähän asti siemenistä, joten uskoisimme myös oman kylvöksen onnistuvan. Kannattaa siis sitäkin kokeilla!

Sineraaria vai senetti? Kaunis kuitenkin!Sineraaria vai senetti? Kaunis kuitenkin!