TAKAISIN

Harjaneilikka - perinnekasvi puutarhasta toiseen

Julkaistu: 25.2.2016
Perinnekasvit siirtyvät puutarhasta toiseen ystävän antamina jakopaloina tai hetken mielijohteesta kerättyinä siemeninä. Monia on kasvatettu Suomessa jo vuosisatoja, joskus alun perin jo unohduttuihin tarkoituksiinsa. Esimerkiksi eräät 1600 -luvun lääkkeiden lähteinä arvostetut kasvit jatkavat elämäänsä perinnepihojen kukkapenkeissä - ja monet lajit ovat vakiintuneet vanhan asutuksen liepeillä kasvaviksi viljelyjäänteiksi. Vuosisatojen kuluessa puutarhoissamme on viljelty tuhansia eri kasvilajeja ja -lajikkeita. Sen ansiosta käytössämme on nyt laaja valikoima ilmastoon sopeutuneita kasveja!

Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme näitä pihojemme kestäviä kasveja.
Yksi niistä on Harjaneilikka (Dianthus barbatus)

Harjaneilikka (Dianthus barbatus)

HarjaneilikkaHarjaneilikka
Vaikka harjaneilikka on alun perin kotoisin Etelä-Euroopasta, niin Suomen se saavutti jo varhain; ehkä jo 1500-luvulla. A.K. Cajanderin (1906) mukaan harjaneilikka on meillä "yleinen kukkatarhakasvi, joskus metsistynyt".

Harjaneilikka on yleensä kaksivuotinen ruohokasvi. Sen kapeat, soikeat lehdet ovat vastakkain pystyllä, yläosista haarattomilla varsilla. Harjaneilikka kukkii toisena kesänä kesä-elokuussa. Kukat ovat tiheinä ryhminä verson latvassa ja niiden pehmeät terälehdet ovat punaiset, valkoiset tai kirjavat.

Harjaneilikka viihtyy auringossa tai puolivarjossa, ihan tavallisessa puutarhamaassa. Periaatteessa se suosii tuoretta tai kuivahkoa, kalkkipitoista ja ravinteikasta hiekka- tai moreenimaata. Versot kuolevat kukinnan jälkeen, mutta sopivalla paikalla varisseet siemenet itävät ja viihtyvät vuodesta toiseen ilman erityisempää hoitoa. Harjaneilikka kasvattaa myös jonkin verran tyviversoja.

Harjaneilikkaa saatavana myös
Rakentaja.fi Verkkokaupassa!


Harjaneilikasta lyhyesti:

Heimo: Caryophyllaceae
Tyyppi: Kaksivuotinen
Kukinta-aika: Heinä-elokuu
Kukinnon väri: Valkoinen, tummanpunaisesta vaaleanpunaiseen, usein kaksi- tai moniväriset
Korkeus: 30 – 50 cm
Lehdet: Kapean soikeat
Muuta: Tuoksuvat kukat, hyvä perhoskasvi. Hyvä leikkokukka.

Kiinnostavatko neilikat - ja muut perinnekasvit?

Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät lisää tietoa ja kuvia neilikoista? Katso 8 kasvia

Perinnekasvi puutarhasta toiseen -sarjassa on esitelty jo Lehtoakileija (Aquilegia vulgaris) ja Maariankello (Campanulla medium). Sarja jatkuu...