TAKAISIN

Auta siiliä talvehtimaan

Päivitetty: 13.9.2021

Siili hankkii kesän aikana talvea varten rasvakerroksen, joka toimii sen talvilevon aikana polttoaineena ja eristävänä kerroksena. Se etsii etenkin syys-lokakuun aikana tuhtia ravintoa lihottaakseen itseään - ja ilmojen viiletessä hakeutuu suojaisaan paikkaan rakentamaansa talvipesään horrokseen.

750 hedgehog-2456255_1920
Siili on rauhoitettu eläin. Sitä saa kutenkin ruokkia ja sille saa rakentaa horrosta varten talvimajan. Kotieläimeksi siiliä ei saa ottaa esimerkiksi pihalle rakennettuun aitaukseen ja kotiin sen voi tuoda vai jos kysymyksessä on väliaikainen siirto: esimerkkinä voidaan pitää tapausta jossa siili on silminnähden sairastunut ja sitä ollaan toimittamassa asianmukaiseen hoitoon.

Siilin ruokinta

Ennen talvipesään siirtymistä siilien on saatava riittävästi ravintoa. Luonnosta sitä ei oikein enää löydy, joten siilien on lähdettävä sitä etsimään laajemmalta alueelta. Valitettavan usein niitä kaupunkialueella näkeekin auton alle jääneinä.

Jos tutussa pihapiirissä on tarjolla maukasta ruokaa ja sopiva talvehtimispaikka, niin voit saada siilin asettumaan taloksi pihapiiriisi. Silloin hiiret, myyrät, kotilot ja tuhohyönteiset saavat sieltä kyytiä! Siili on kaikkiruokainen ja sille maistuukin miltei kaikki sopivankokoinen ruoka hyönteisistä pieniin selkärankaisiin. Siilille kelpaavat elävien eläinten lisäksi raadot ja kasviravinto, kuten tammenterhot, sienet ja marjat. Kasvien syöminen ei välttämättä ole tarkoituksellista, vaan kasviravintoa ne syövät lähinnä paremman puutteessa.

Mitä ruokaa siilille:

Pihasiileille voi tarjota esimerkiksi keitettyä (loisten hävittämiseksi) kalaa ja murskattuja maapähkinöitä. Siileille voi tarjota myös vaikkapa kissanruokaa, sekä kuiva- että märkäruokaa (mieluiten maksapohjaista kuin sinkkipitoista lohiruokaa). Hyönteissyöjänä siilin hampaat eivät sovellu jyrsimiseen, joten kova ruoka kannattaa liottaa vedessä ennen tarjoamista. Siilille voi tarjota kaurapuuroakin, vaikka siitä siili ei saakaan tarvittavaa energiamäärää.

Siilille voi tarjota myös melkeinpä mitä tahansa vähärasvaista (syksyllä rasvaisempaakin), laktoositonta, suolatonta ja mausteetonta kotiruokaa tai tähteitä. Sille maistuu esimerkiksi ananas ja erilaiset liharuuat.

Juotavaksi siileille tarjotaan matalista astioista vettä. Siilien elimistöstä puuttuu laktoosia hajottava entsyymi laktaasi, eli ne ovat laktoosi-intolerantteja. Pieniä määriä laktoositonta piimää tai laktoositonta ja rasvatonta maitoa niille voi tarjota.

Sijoita ruoka sateelta suojattuun paikkaan, mahdollisen talvipesän läheisyyteen.

Siili rakennustöissään.Siili rakennustöissään.

Rakenna siilille talvipesä

Suomessa monet siilit kuolevat talvella, jos niiden keräämä rasvakerros ei ole riittävän paksu tai niiden pesät vaurioituvat tai kastuvat. Myös leudot talvet harventavat siilikantoja, sillä siilit saattavat herätä talvihorroksesta liian aikaisin ja uudet pakkaset koituvat niiden kohtaloksi. Vähälumisuus on myös haitallista; läpi talven kestävät paksut lumikerrokset pesien ympärillä pitävät pesän lämpötilan sopivana ja parantavat siilin selviytymismahdollisuuksia. Siilille voi myös ihminen rakentaa talvipesän.

Se voi olla vain lehdistä ja pienistä risuista koottu suuri kasa vaikkapa ulkorakennuksen alla - tai säänkestävästä vesivanerista rakennettu, pohjaton laatikko (k 30 cm x l 50 cm x p 50 cm; suuaukko 15 cm).

Siilipesän rakennustyylejä on useita ja pesä voi olla monen näköinen - eikä sen tarvitse olla kaunis. Tärkeintä että se on kunnollinen ja auttaa siiliä selviytymään talven yli. Myös keväisin siilit etsivät sopivaa paikkaa, jossa voivat poikia ja alkaa kasvattamaan pentuettaan. Löydettyään sopivan pesäpaikan sama siili voi palata sinne talveksi horrostamaan.


Sijoita pesälaatikko rauhalliseen paikkaan, johon talvella ei pääse pinta- tai sulamisvesiä. Täytä laatikko kuivilla heinillä ja lehdillä.

Lisää tietoa siilin talvipesästä ja sen rakentamisesta löydät mm.:
http://www.siilikiikarissa.fi/talvipesan-rakentaminen
http://www.suomenluonto.fi/sisalto/videot/auta-kaupunkisiili-talven-yli/

Jos kotisi ympäristössä asustaa siilejä. Auta niitä rakentamalla niille turvallinen talvipesä.Jos kotisi ympäristössä asustaa siilejä. Auta niitä rakentamalla niille turvallinen talvipesä.