• Etusivu
  • Hoitotyöt

Miekkaliljat eli Gladiolukset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.05.2023
20235_78172.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Mukulakasveihin kuuluvat miekkaliljat ovat näyttäviä perennoita ja kestäviä myös leikkokukkina. Värejä ja kokoja on runsaasti. Suuret, alhaalta ylöspäin aukeavat kukat ovat suppilon malliset ja kapeat lehdet miekkamaiset. Varsi on pitkä ja vahva.

Erilaisia gladioluksia

Tavallisimmin myynnissä olevat Tarhamiekkaliljat (Gladiolus-risteymät) voidaan jakaa kolmeen lajikeryhmään. Suurikukkaisten muotojen kukinto on tiivis ja teriö 10–20 cm leveä. Butterfly-ryhmässä reunoilta aaltoileva teriö on 5–10 cm kokoinen ja alemmissä terälehdissä on usein laikut. Primulinus-ryhmän lajikkeilla on muita harvemmat kukinnot ja pienemmät kukat. Risteymien koko vaihtelee 50–140 cm välillä. Tarhamiekkaliljat kukkivat keski- ja loppukesällä. Yksi- tai kaksiväristen kukkien sävy vaihtelee valkoisesta ja keltaisesta punaiseen ja violettiin.

Kääpiömiekkalilja (Gladiolus Nanus-ryhmä) on tarhamiekkaliljaan nähden yhtä monivärinen, mutta pienikukkaisempi, kapealehtinen ja vain 40–60 cm korkea. Terälehtien kapeus on kukille tyypillistä ja usein niissä on eri värinen kuviointi.

Idänmiekkalilja (Gladiolus imbricatus) ja purppuramiekkalilja (G. communis subsp. byzantinus) ovat kapealehtisiä ja puolisen metriä korkeita. Pienehköt lilanpunaiset kukat avautuvat keskikesällä.

Tarhamiekkaliljan (Gladiolus callianthus) valkoisissa kukissa on tumma purrpuranpunainen keskusta. Kukat tuoksuvat erittäin hyvälle.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
G. nanus (Kuva: Adobe Stock)
G. nanus (Kuva: Adobe Stock)
G. imbricatus (Kuva: Adobe Stock)
G. imbricatus (Kuva: Adobe Stock)
G. communis (Kuva: Adobe Stock)
G. communis (Kuva: Adobe Stock)
G. callianthus (Kuva: Adobe Stock)
G. callianthus (Kuva: Adobe Stock)

Miekkaliljan kasvatus

Miekkalilja istutetaan ulos toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa. Mukulat istutetaan 10–15 cm välein, 7–10 cm syvyyteen. Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen, tuulensuojainen ja lämmin. Kasvualustaksi sopii läpäisevä, kalkittu ja runsasravinteinen, vähintään 30 cm syvä multamaa. Kasvu ja kukinta on huonoa kuivassa maassa.

Sisätiloissa tehty 3–6 viikon esikasvatus aikaistaa kukintaa. Kannattaa käyttää isoa ruukkua, sillä juuret vaurioituvat helposti siirrettäessä.Kukinta alkaa heinäkuun loppupuolella ja voi jatkua syksyyn saakka. Lisälannoitusta kannattaa antaa, jotta mukula voimistuu seuraavaa kesää varten. Osa korkeista lajikkeista vaatii tuen, koska kukkavarret ovat painavat. Korkeat lajikkeet sopivat kukkaryhmien taustakasveiksi.

Vinkki: Pensaiden keskelle istutettuna korkeat miekkaliljat saavat niistä tukea.

Kastele miekkaliljaa usein ja huolehdi, ettei se pääse kuivumaan kesän kuumuudessa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Mukulat kaivetaan ylös kukinnan ja lehtien lakastumisen jälkeen, puhdistetaan mullasta, kuivataan ja viedään ilmavaan paikkaan talven ajaksi. Idänmiekkalilja sekä purppuramiekkalilja saattavat selvitä leudosta talvesta myös ulkona, jos peität ne paksulla kerroksella olkia tai lehtiä ja kuusenoksia. Usein vanhan mukulan ympärille on muodostunut uusia pikkumukuloita. Istuta pikkumukulat keväällä ja hoida lannoitteella sekä runsaalla vedellä. Parin vuoden kuluessa näillä voi korvata vanhat mukulat.

Lisää sipuli- ja mukulakasveista

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Miekkalilja leikkokukkana

Leikkokukat kerätään, kun kukkavarren pari alinta kukkaa on auennut. Loput aukeavat nopeasti maljakossa. Ylimääräiset lehdet poistetaan ja varsiin leikataan viisto imupinta. Huoneenlämpöinen vesi saa ulottua varsien puoleenväliin. Vaihda maljakon vesi päivittäin tai parin päivän valein ja leikkaa samalla uusi imupinta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton