• Etusivu
  • Hoitotyöt

Sipulikukat kukkivat varhaiskeväästä pitkälle syksyyn

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 01.02.2023
20178_49997.jpg

Kukkasipulikuume johdattelee puutarhakautta syyspuolelle. Vielä on jäljellä monia hetkiä kuulaassa, kypsyvässä puutarhassa ennen oikean syksyn tuloa. Siksi nyt onkin hyvä hetki pysähtyä miettimään ensi kevättä ja suunnitella puutarhan talven jälkeistä ilmettä.

Istuta syksyllä - nauti kukista keväällä

On aika miettiä, halutaanko kukintaa kevätnurmelle heti lumien sulettua vai koko kukkapenkillinen eri aikaan kukkivia lajeja. Vai kenties mielessä on tupsahdus väriä sinne tänne pensaiden lomaan. Ja kukkasipulikuumeinen haluaa tietenkin ne kaikki. Keväinen kukkaloisto istutetaan nyt syksyllä.

Valitse itsellesi mieluisat lajit, mutta ota aina huomioon kasvupaikan olosuhteet. Vain viihtyessään sipulikukat kukkivat pitkään ja uudistavat kukintansa seuraavanakin vuonna.

Luonto on monimuotoinen. Oikaisemme tässä mutkat suoriksi ja kutsumme kaikkia syksyllä istutettavien kukkien sipuleita, mukuloita, maavarsia ja juurakoita kukkasipuleiksi.
Luonto on monimuotoinen. Oikaisemme tässä mutkat suoriksi ja kutsumme kaikkia syksyllä istutettavien kukkien sipuleita, mukuloita, maavarsia ja juurakoita kukkasipuleiksi.

Missä kukkasipulit viihtyvät?

Kuohkea, riittävän syvä ja ravinteikas maa on kukkasipulien mieleen. Ne eivät pidä kuivasta maasta, sillä siinä juurtuminen ei edisty. Kosteutta pidättävä, mutta silti läpäisevä kasvualusta on niiden mieleen, koska seisova vesi on myös pahasta. Vetisessä maassa sipuleilla on talvella kylmä, juuret eivät hengitä ja ne saattavat mädäntyä. Seisova vesi onkin usein merkki liian tiiviistä ja hapettomasta maasta, esimerkiksi tiukasta savesta.

Tiivistä maata parannetaan eloperäisellä aineksella, vaikkapa turpeella tai kompostilla ja siihen sekoitetaan hiekkaa ilmavuuden lisäämiseksi. Jos maata ei voi muokata riittävän syvältä, antaa kohopenkki lisää syvyyttä kasvualustaan.

Valitse ja istuta oikein

Myös ruukkuihin

Tulppaani Monte Carlo
Tulppaani Monte Carlo

Parvekkeelle ja patiolle voi mainiosti rakennella sipulikukkaistutuksia. Ruukkukasvatus on ihanteellista myös silloin, kun lempilajeille ei ole otollista kasvupaikkaa. Ryhdikkäänä ruukuissa pysyvät matalahkot lajit ja lajikkeet. Pieniä sipuleita mahtuu ruukkuun paljon ja niillä saadaan rehevä, runsas kasvusto. Monilajisissa istutuksissa suurimmat sipulit istutetaan alimmaisiksi, pienimmät päällimmäisiksi.

Nauti kukinnasta keväästä kesään ja syksyyn

Varhaiset pikkusipulit

Aikaisimpia kukkijoita ovat monet pikkusipulit, jotka puskevat joskus lumenkin läpi ja kasvavat kukka-asteelle nopeasti. Aivan ensimmäisenä päänsä maasta työntää Lumikello (Galanthus). Tiiviissä maassa se voi jurottaa vuosia hengissä sinnitellen, mutta jos maa on kuohkeaa, lumikello kasvattaa suuria mättäitä vuosi vuodelta enemmän. Pensaiden alustat ovatkin sille mainioita kasvupaikkoja. Nurmessakin lumikello voi menestyä, mutta siinä se joutuu kilpailemaan nurmen juuriston kanssa ja lisääntyy vaisummin.

Kasvu tuottaa lämpöä, siksi lumikello työntää päänsä jopa jään ja lumen läpi.
Kasvu tuottaa lämpöä, siksi lumikello työntää päänsä jopa jään ja lumen läpi.

Ympäristöönsä huumaavaa tuoksua levittävä idänsinililja (Scilla sibirica) kuuluu myös varhaisimpiin, lähes joka paikassa menestyviin lajeihin. Se lisääntyy sekä sivusipuleista että siementämällä ja kasvattaa tuuhean, sinisen kukkamaton levittäytyen nurmikkoonkin.

Idänsinililja eli scilla kasvattaa viihtyessään tiiviin kasvuston.
Idänsinililja eli scilla kasvattaa viihtyessään tiiviin kasvuston.

Kasvitieteelliset tulppaanit ja narsissit

Vähemmän jalostettuja, lähellä luonnonlajeja olevia tulppaaneja ja narsisseja kutsutaan usein kasvitieteellisiksi lajeiksi. Ne kukkivat varhain, pian ensimmäisten pikkusipulien kukinnan jälkeen. Nämä lajit ovat puutarhalajeja matalampia, pienempikukkaisia ja usein uskollisesti vuodesta toiseen kukintaansa uusivia.

20178_50002.jpg

Suven sulostuttajat

Kevään vaihtuessa kesäksi aloittavat puutarhatulppaanit kukintaansa. Lajikkeissa riittääkin valinnan varaa. Tarjolla on yksinkertaisista ja aikaisista lajikkeista myöhäisiin kukkijoihin.

Monet kerrannaiskukkaisista ja liljankukkaiset tulppaanit kukkivat vasta myöhään kesäkuussa venyttäen näin tulppaanikauden pitkäksi.

Täältä löydät Puutarhamyymälä Muhevaisen tulppaanivalikoiman

Tulppaaneilla on suuri suku ja kukilla monta muotoa. Liljankukkainen tulppaani ’Aladdin’ kasvattaa korkean varren ja kukkii vasta kesäkuussa.
Tulppaaneilla on suuri suku ja kukilla monta muotoa. Liljankukkainen tulppaani ’Aladdin’ kasvattaa korkean varren ja kukkii vasta kesäkuussa.
Jättilaukan kukkapallo voi olla halkaisijaltaan jopa 20 cm.
Jättilaukan kukkapallo voi olla halkaisijaltaan jopa 20 cm.

Kesän kypsyessä

Myöhäisimpiin kesän kukkijoihin kuuluvat monet laukat, vaikka ryhmästä löytyy toki varhaisempiakin lajeja. Nyrkkisääntö pätee tässäkin: matalat kukkivat varhemmin, korkeaksi kasvavat myöhemmin. Viimeisenä jatkavat katseen kiinnittäjänä kukintaansa jättilaukan eri lajikkeet, monet vielä pitkälle heinäkuulle. Sitä paitsi pallomaiset, suuret kukinnot ovat koristeellisia vielä siemeniä kypsyttäessään. Laukat tosin kuihduttavat lehdistönsä varhain, joskus jo ennen kukkien aukeamista. Siksi ne ovat edukseen muiden kasvien lomassa perennapenkissä tai matalien pensaiden tai havukasvien väleissä.

Tutustu erilaisiin laukkoihin täällä

Ukkolaukka osaa yllättää ja leviää puutarhassa myös siementämällä. Sen syvän lilat kukkapallot ovat halkaisijaltaan reilut 10 cm.
Ukkolaukka osaa yllättää ja leviää puutarhassa myös siementämällä. Sen syvän lilat kukkapallot ovat halkaisijaltaan reilut 10 cm.

Syksyn koittaessa

Kun luonto hehkuu syysväreissään, puhkeavat kukkaan syyskrookukset ja myrkkyliljat. Ne ihastuttavat hempeillä väreillään juuri, kun muu puutarha valmistautuu jo talven lepoon. Syksyllä kukkivat sipulit myös myydään syksyllä, joten ne kannattaa hankkia heti myyntikauden alkaessa ja istuttaa saman tien. Silloin niiden kukista pääsee nauttimaan jo ensimmäisenä syksynä. Mutta ei hätää, jos istutuspuuhiin ehditään vasta myöhemmin. Keväällä ja kesällä sipuleista kasvaa lehtipehko, jonka annetaan rauhassa kasvaa ja kerätä voimaa sipuleihin. Lehdet lakastuvat jo kesän aikana ja ehtivät unohtuakin. Päivän lyhetessä ne kuitenkin ilahduttavat maasta puskevien nuppujen avautuessa.

Lisätietoa syyskukkijoista löydät täältä

Syysmyrkkylilja Colchicum ’Alaston Impi’ on saanut nimensä siitä, että se on lehdetön kukinnan aikana.
Syysmyrkkylilja Colchicum ’Alaston Impi’ on saanut nimensä siitä, että se on lehdetön kukinnan aikana.

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Tuuli Järvinen

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton