TAKAISIN

Peikonlehti (Monstera)

Päivitetty: 9.2.2022

Peikonlehti on helppohoitoinen ja vähään tyytyväinen, suosituksi tullut viherkasvi, joka tunnetaan suurista ja liuskoittuneista lehdistään. Sopivissa olosuhteissa peikonlehti voi kasvattaa jopa puolen metrin levyisiä lehtiä ja kasvaa pituutta kymmenenkin metriä!

Peikonlehti (kuva: Shutterstock)Peikonlehti (kuva: Shutterstock)

Yleisin peikonlehti on jättipeikonlehti (Monstera deliciosa). Samaan sukuun kuuluu myös edellistä sirompi pikkupeikonlehti (M. d. "Borsigiana") sekä suhteellisen pienikokoinen menninkäisenlehti (Monstera obliqua). Viime aikoina harrastajat ovat hullaantuneet niiden kirjavalehtisestä sisarlajista, Monstera variegatasta.

Nuorella peikonlehdellä lehdet ovat usein täysin ehjiä, soikeita ja kämmenenkokoisia. Vanhemmiten lehdet suurenevat ja liuskoittuvat.

Lue, mitä Puutarha.netin Keskustelupalstalla puhutaan peikonlehdistä!

Peikonlehti nauttii valosta, mutta ei viihdy suorassa iltapäivän auringossa saati paahteessa. Periaatteessa 2-3 metriä ikkunasta on sopiva etäisyys peikonlehdelle. Valoisassa paikassa lehdet voivat hyvin ja kasvu on nopeampaa kuin varjoisassa paikassa. Aivan varjossa ei peikonlehtikään viihdy.

Normaali huonelämpötila ja jopa lattialämmitys on sille sopiva. Viidakkokasvina se on tottunut varjoon, lämpöön ja kosteaan huoneilmaan. Kastele säännöllisesti, mutta tarpeen mukaan, kasvualustan hieman kuivahdettua; älä kuitenkaan päästä kasvia kuivumaan (veden puute voi aiheuttaa laikkuja lehtiin). Sumuttele ahkerasti ja käytä vaikka suihkussa kerran kuukaudessa (liian kuivassa lehtien kärjet ruskettuvat). Kasvukaudella voidaan antaa veteen sekoitettavaa ravinnetta parin viikon välein. Suojaa kasvi myös vedolta ja paahteelta -sekä pyyhi lehdet säännöllisin väliajoin.

Peikonlehti viihtyy parhaiten aamuauringon säteissä ja iltapäivän varjossa.Peikonlehti viihtyy parhaiten aamuauringon säteissä ja iltapäivän varjossa.

Peikonlehti viihtyy suhteellisen pienessä ruukussa ja tavallisessa, kenties hieman hiekalla kevennetyssä kasvualustassa. Myös altakasteluruukku sopii. Suurelle kasville riittää uuden mullan lisäys kasvualustan pinnalle.

Vehkakasveihin kuuluvan peikonlehden kasvutapa on köynnöstävä; liaanimainen. Jos et tue sitä tukikepeillä, niin se kasvaa rönsyillen ja tekee oksia ja lehtiä joka suuntaan. Se kasvattaa myös ilmajuuria, joilla se luonnossa kiinnittyy puiden oksiin. Ilmajuuria ei saa poistaa, vaan ne tulee ohjata multaan. Kannattaa myös ottaa huomioon, että ilmajuuret ottavat helposti kiinni myös seinäpintaan.

Voit lisätä peikonlehteä jakamalla ja ottamalla pistokkaita. Varsi- ja latvapistokkaat juurtuvat helposti keväällä ja kesällä suoraan kosteaan multaan pistettyinä, jos mullan alle osuu yksikin ilmajuuri. Peikonlehti kasvattaa juuret myös maljakossa.

Kasvi on myrkyllinen, joten lapsi- ja lemmikkiperheeseen sen ottamista kannattaa harkita tarkoin. 

Mullan vaihtaminen on ajankohtaista, kun ruukku on selvästi käynyt kasville ahtaaksi.Mullan vaihtaminen on ajankohtaista, kun ruukku on selvästi käynyt kasville ahtaaksi.

Tiesitkö että... peikonlehti voi vanhempana ja sopivissa olosuhteissa jopa kukkia ja tuottaa syötäviä, käpyä muistuttavia hedelmiä? Kukkiessaan se muodostaa suojuslehden sisään tähkämäisen, kellertävän kukinnon. Kukasta kehittyy vuoden ajan kypsyttyään syötäväksi kelpaava hedelmä. Raakoina hedelmät ne voivat olla myrkyllisiä, mutta täysin kypsä hedelmä on maultaan miellyttävä, banaania ja ananasta muistuttavan makuinen!