TAKAISIN

Maljaköynnös (Mandevilla)

Päivitetty: 2.7.2021

Maljaköynnöstä pidetään usein kesäkukkana, mutta sen voi mainiosti talvettaa viileässä!

Maljaköynnös on oleanterikasvien heimoon kuuluva, kauniin kiiltävälehtinen köynnöskasvi, joka kukkii taukoamatta alkukeväästä syksyyn näyttävillä, trumpettimaisilla kukilla. Kukat voivat olla valkoisia, vaalean- tai tummanpunaisia. Miedontuoksuiset kukat kestävät viikosta kahteen.

 

mandevilla-2457475_1920
maljakoynnos-lahi

Näyttävä maljaköynnös on monivuotinen ja runsaasti kukkiva - ja se viihtyy kasvukaudella niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Hoidon suhteen kasvi on melko vaativa, mutta menestyessään se kyllä palkitsee upealla ulkonäöllään!

Maljaköynnöksiin kuuluu useita eri lajeja, kuten ruusu-, valko- ja isomaljaköynnös. Kaikilla lajikkeilla on kuitenkin melko samanlaiset hoitotoiveet. Maljaköynnökset kasvavat aina noin 100-150 cm pituiseksi.

Myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla on puhetta maljaköynnöksestä!

Maljaköynnöksen hoito:

Maljaköynnös nauttii vuoden ympäri lämmöstä ja runsaasta valosta. Se menestyy myös puolivarjossa, mutta ei paahteesta.

Kasvi pitää myös runsaasta kastelusta, joten kesällä voi olla päivittäinen kastelu tarpeen. Jatkuvaa märkyyttä se ei kuitenkaan siedä, joten liikaveden tulisi päästä ruukusta poistumaan - ja pintamullan hivenen kuivahtaa kasteluiden välillä. Voimakasta kuivahtamista maljaköynnös ei kasvukaudella kestä.
VINKKI: Maljaköynnös pitää sadevedellä kastelusta! Se sisältää vähemmän kalkkia kuin kraanavesi.

Maljaköynnöstä tulee myös sumuttaa mahdollisimman usein ja ilmankosteuden nostaminen hyödyttää sitä muutenkin. Liian kuiva ilma altistaa kasvin vihannespunkeille. Lannoitus parin viikon välein keväästä kukinnan päättymiseen asti.

Syksyn tullen kasvin voi siirtää talvehtimaan viileään, 12-16 asteiseen ja valoisaan tilaan. Kasvualusta saa reilusti kuivahtaa kasteluiden välillä. Syksyllä voi varmuuden vuoksi ottaa kasvista pari pistokasta, mikäli emokasvi sattuisi talven aikana kuolemaan.

Keväällä maljaköynnös leikataan voimakkaasti (kasvi kukkii nuorilla versoillaan). Hyväkuntoiset latvapistokkaat voit hyödyntää pistämällä ne suoraan multaan. Muovihuppu vielä päälle. Uudelleenistutus tarvittaessa; maljaköynnöksellä on pienet juuret ja se pärjää melko pienikokoisella ruukulla (tällöin kiinnitettävä tarkkaa huomiota kastelun riittävyyteen). Maljaköynnös pitää ravinteikkaasta ja ilmavasta kasvualustasta.

Huom! Maljaköynnöksen erittämä maitiaisneste voi aiheuttaa ärsytysoireita.


flowers-2534212_1920

Tippuvatko maljaköynnöksen nuput? Syynä voi olla liian pimeä kasvupaikka, kasteluvirhe (liikakastelu tai liika kuivahtaminen) tai vihannespunkit. 

maljakoynnos-pun