TAKAISIN

Tiesitkö, että kliivia eli punasarja ei pidä siirtelystä?

Päivitetty: 2.12.2021

Narsissikasvien heimoon kuuluva kliivia on kaunis huonekasvi. Pitkät, tummanvihreät lehdet kasvavat juurakon keskeltä vastakkaisiin suuntiin. Lajikkeesta riippuen lehdet voivat olla pitkät ja teräväkärkiset tai hieman lyhyemmät, leveämmät ja pyöreäpäiset. Kliiviasta kasvaa noin 50-70 cm korkea.

Kukintansa suhteen kliivia on melko tarkka optimaalisista olosuhteista; jos hoitoa on laiminlyöty, kasvi on vaihdettu isompaan ruukkuun, ruukun paikkaa on vaihdettu tai kyseessä on nuori kasvi, niin kukinta jää helposti väliin. Kliivia kukkii varmimmin vanhempana, kun juuripaakku on riittävän tiivis ja täyttää koko ruukun. Myös muutaman kuukauden lepokausi viileässä ja valoisassa paikassa on alkutalvella tarpeen, jotta kukkavarsi muodostuisi.

kliivia

Kliivia kasvattaa yleensä tukevan ja korkean kukkavarren, minkä päähän kehittyy puolipallon muotoinen kukkarypäs. Yhdessä kukinnossa voi olla 10-15 kpl kellomaista kukkaa. Kukat ovat oranssit, keltaiset, punaiset tai kaksiväriset ja kukkien keskellä on keltaiset heteet. Nuoret yksilöt kasvattavat yleensä vain yhden kukkavarren, mutta vanhemmassa niitä voi olla useampiakin.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on puhetta myös kliiviasta.

Kliivia viihtyy parhaiten voimakkaassa valossa (ei paahteessa) ympäri vuoden, mutta menestyy varjoisammassakin. Varjoisassa paikassa ei kuitenkaan välttämättä kuki. Kesällä kasvin voi sijoittaa myös ulos suojaisaan paikkaan. Huonelämpötila on kesällä välttävä (ihanteellisin olisi 17-20 astetta) ja talvella levon aikana viileä, noin 10-15 asteinen, valoisa paikka olisi paras.

Kasvukauden aikana kliiviaa kastellaan säännöllisesti ja kerralla runsaasti antaen kasvualustan vain hieman kuivahtaa kasteluiden välillä. Kastelu voidaan suorittaa myös upottamalla ruukku hetkeksi veteen. Liikakastelua on kuitenkin vältettävä, sillä kliivian juuret mätänevät herkästi. Talvella kastellaan huomattavasti niukemmin; etenkin viileässä saa kasvualusta olla lähes kuivana. Säännöllinen kastelu aloitetaan, kun kukannuput tulevat esiin. Samalla aloitetaan myös lannoitus viikon tai kahden välein koko kasvukauden ajan.

Kliiviaa voidaan lisätä jakamalla emokasvista sivutaimia sekä siemenistä. Kukkavarret voi jättää muodostamaan myös siementaimia. Ole varovainen jakaessasi, sillä kliivian juurakko on melko herkkä. Siksi terveestä ja kauniisti kukkineesta kasvista ei kannattaisikaan ottaa jakotaimia.

Multa vaihdetaan joka toinen vuosi. Vanhemmille kasveille riittää pelkkä pintamullan vaihto keväisin; ruukku pitää vaihtaa vasta, kun juuret ovat nousemassa ylös astiasta.

Kliivia on lievästi myrkyllinen kasvi; kliivian lehtien ja kukkavarren maitiaisneste sekä juuret ovat myrkyllisiä.

Tiesitkö, että kliivia ei pidä siirtelystä? Jos siis kaipailet kukkia, niin vältä kasvin kääntelyä ja paikan vaihtelemista. Mikäli kastelet upottamalla tai käytät kliiviaasi suihkussa, niin sijoita ruukku aina samaan asentoon kuin missä se oli aiemminkin.


kliivia960