TAKAISIN

Villiinny viherkatoista!

Julkaistu: 18.5.2020

Viherkatoista on saatavilla monenlaista hyötyä ja huvia. Hulevesien hallintaan kuuluu osana sadeveden pidättäminen jo katoilla. Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja, koska valunta viivästyy ja kokonaissadannasta jopa kaksi kolmasosaa pidättyy veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan. Kukoistava Ketokaton suunnittelun tueksi olemme julkaisseet uuden ohjeistuksen.

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n monivuotinen tutkimusyhteistyö Helsingin Yliopiston Viides Ulottuvuus- tutkimusohjelman kanssa on tuottanut paljon tarvittavaa tietoa keto-/niittykaton toiminnasta ja kasvien viihtyvyydestä. Tutkimustietoihin ja saatuihin kokemuksiin perustuen olemme julkaisseet uudet suunnitteluohjeet koskien AKO Garden Ketokattoa. Myös RT-korttien hyvät ohjeistukset kannattaa huomioida viherkattoa mietittäessä. Kestävästi kotimainen Ketokatto on myös KESY-tuote.

Viherkatto kestääaurinkoa, tuulta, vettä ja paahdetta!Viherkatto kestääaurinkoa, tuulta, vettä ja paahdetta!
Kormuniityn koirapuiston viherkaton kasvien istutustaKormuniityn koirapuiston viherkaton kasvien istutusta

Rakennusbetoni tuotteistaa ekologista viherkattotuotetta yrityksille ja kuluttajille paikallisia kotimaisia tuotteita ja kasveja hyödyntäen.

Kiertotaloutta hyödyntämällä katoille toteutetaan paikallisiin ketokasveihin pohjautuvaa ratkaisua. Kompostimultaan ja tuotannon sivutuotteista syntyvään kasvualustaan, lumppukuidusta tehtyyn huopaan ja kierrätysruokoon nojaava viherkattoratkaisu on paikallinen, uniikki ja ketokasvillisuudelle optimoitu kasvuympäristö. Viherkatoilta alas valuvat ravinnejäämät myös minimoituvat tällä ratkaisulla tutkimuksen mukaan.

Katoille sopivat yleensä kuivan ja paahteisen paikan ketokasvit. Varjoisille katoille valitaan puolivarjoisan tai varjoisan paikan lajeja, jotka kestävät myös kuivuutta. Ketokasvien kukinta ja ulkoasu vaihtelevat kasvilajista riippuen. Ketokatoilla voi esiintyä myös maksaruohoja. Kasvivalinnoissa pyritään kasvillisuuteen, jota ei tarvitse niittää ja on mahdollisimman helppohoitoinen.
 

Viherkatot ovat hyödyksi monella tapaa

Viherkatot ovat monella tapaa meille hyödyksi. Valumavesien määrän pienenemisen lisäksi koemme vihertävän ympäristön miellyttävänä sekä esteettisesti että äänimaailmaltaan. Viherkatot on todettu hyvin äänisaastetta absorboivaksi pinnaksi, joten koettu melusaaste vähenee viherkattoja sisältävissä kortteleissa. Oikein toteutettu rakenne lisää varsinaisen vesikattorakenteen elinikää suojaamalla kattoa säteilyltä ja tasaamalla lämpötiloja.

Ei pidä myöskään unohtaa monimuotoisuuden merkitystä eliöstömme kannalta! Omalla toiminnallamme voimme luoda uusia ekologia lokeroita sekä harvinaistuville kasveille että eliöstölle. Parhaimmillaan viherkatot muodostuvat kukkiviksi keitaiksi, joissa viihdytään ja jopa tuotetaan jokapäiväistä ruokaamme.
 

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy
www.rakennusbetoni.fi
(03) 877200
tehtaanmyymala@rakennusbetoni.fi

 

Urban Villa Vantaan viherkattojaUrban Villa Vantaan viherkattoja

Kiinnostuitko?

Mikäli haluat saada viherkatoista tarkempaa tietoa, niin Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n edustajat kertovat mielellään lisää!