• Etusivu
  • Varusteet

Kompostori rakastaa joulukinkun lämmintä rasvaa!

Kompostoriin heitettävää rasvaa ei tarvitse jäähdyttää, paketoida, kuljetella eikä heittää sekajätteeseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20237_74080.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Nyt on vuotuisen kinkunrasvaongelman aika. Ongelmaksi joulupöydän herkun paistorasva muuttuu, jos sen kaataa viemärin tukkeeksi tai rottien iloksi. Työläs vaihtoehto on jäähdyttää ja paketoida rasva erilliseen purkkiin laitettavaksi sekajätteeseen. Sen sijaan kompostorin pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Samalla lämmin rasva tuo kompostoriin talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.

Joulukinkun rasvan hävittämisestä syntyy jokajouluinen pohdinta. Valitettavan moni yhä edelleen, kaikesta tiedotuksesta huolimatta, kaataa rasvat viemäriin.

– Rasva ei kuulu viemäriin. Se voi jäähtyessään tukkia putkistoja ja pahimmassa tapauksessa nostaa jätevesiä lattiakaivoista, pesualtaista ja vessanpytyistä lattioille. Siinä meni sitten joulusiivoukset hukkaan, puhumattakaan hajusta, jolla ei ole mitään tekemistä ihanien joulutuoksujen kanssa. Samalla jouluruoalle voi tulla lisäkustannuksia putkimiesten saapuessa avaushommiin, Biolanin tuoteasiantuntija Katja Havukainen toteaa.

Kinkun paistorasvan voi laittaa myös sekajätteeseen. Yksi syy miksi moni jättää rasvan laittamatta sekajäteastiaan on käsittelyn hankaluus. Ensin kuuma rasva pitää varovaisesti kaataa erilliseen astiaan. Tiiviinä astiana voi käyttää vaikkapa maitopurkkia, joka pitää sulkea teipillä. Tällä varmistetaan, että rasva pysyy purkin sisällä eikä leviä jäteastiaan pitkin ja poikin. Paistorasvan voi laittaa myös biojäteastiaan, mutta siinäkin tapauksessa se tulee ensin jäähdyttää. Näin monivaiheiset hävitysoperaatiot saattavat valitettavasti jäädä ehtoiselta emännältä tai isännältä muiden joulukiireiden jalkoihin.

Kompostori rakastaa lämmintä joulukinkun rasvaa

Kinkun paistorasvan hyvä kaveri on kompostori. Kun muilla hävitystavoilla rasva pitää ensin jäähdyttää, kompostorin kanssa toimitaan päinvastoin. Kun lämpimän rasvan nakkaa suoraan paistopelliltä kompostoriin, niin pieneliöt kiittävät. Kompostin lämpö syntyy pieneliöiden hajottaessa tuoretta jätettä.

– Kompostori rakastaa lämmintä joulukinkun rasvaa. Laitteen toimivuuden edellytys on lämpöenergia. Kompostorin pieneliöillä on oma jouluruoka, kun ne pääsevät hajottamaan tuoretta rasvaa. Ainoa asia mikä kannattaa muutoinkin muistaa talvikompostoinnissa, on että kompostia ei saa päästä liian märäksi, Havukainen muistuttaa.

Talvella kompostoriin kannattaa viedä uutta jätettä 3–4 kertaa viikossa. Kompostin pitää olla kostea, mutta ei liian märkä. Mitä märempi komposti, sitä herkemmin se jäähtyy ja jäätyy. Siksi riittävä kuivikkeen lisääminen on tärkeää. Kun joulukinkun paistorasva on kaadettu kompostoriin, kannattaa sen päälle laittaa uutta kuiviketta. Se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa.

Tutustu talvikompostointiin >>

<p data-block-key="955w8">(Kuva: Biolan)</p>
(Kuva: Biolan)

Tämän joulun kinkkurasvasta saa jo ensi keväänä multaa

Kompostoria pitää tyhjentää myös talvella. Jatkuvatoimisen kompostorin pohjalla on vanhin osa kompostimassaa. Se on käynyt läpi kuuman vaiheen ja on jo jäähtynyt. Kun kompostista tyhjennetään jäähtynyttä massaa, kompostin toiminta yleensä piristyy. Kerralla tyhjennetään korkeintaan kolmasosa tilavuudesta.

– Tämän joulun kinkkurasvat ilahduttavat esimerkiksi marjapensaita jo ensi keväänä. Nopeimmillaan kompostorista saa karkeaa katekompostia noin kahden kuukauden kuluttua täytöstä. Lämpökompostorista tyhjennettävä katekomposti sopii levitettäväksi esimerkiksi marjapensaille ja isoille, lehteville perennoille. Ensi kesänä kuunlilja ja nauhukset aloittavat vahvan kasvun tämän joulun kinkun ansiosta, Havukainen päättää.

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Varusteet
kompostointi
komposti
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_82668.jpg
Kasvijätteet puutarhakompostiin
Syksy saapuu, ja moni alkaa miettimään puutarhajätteiden hävittämistä kotipihastaan. Piha ja puutarha ovat täynnä kuihtuvia kasveja, lehtiä ja oksia yllin kyllin. Maatuvat kasvinjätteet ovatkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roska-astiaa tai viereistä tyhjää tonttia. Kompostoimalla jätteet vähennät jätehuollon kustannuksia ja saat hyvän mielen sekä ilmaista maanparannusainetta.Sairaat kasvinosat ja rikkakasvien siemenet vaativat tuhoutuakseen lämpöä (yleensä 55 °C), joten ne kannattaa kompostoida vain hyvin toimivassa kompostissa tai ei ollenkaan. Huonosti kompostoituneet taudinaiheuttajat nimittäin palaavat uuden mullan mukana puutarhaan.Niinpä kompostoriin ei saa laittaa juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkojen siemeniä, peruna-ankeroisen saastuttamaa multaa tai mukuloita, kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia kasveja, möhöjuurisia juuria tai multaa, pahkamätäisiä sipuleita, rengasmätäisiä perunoita eikä juureskellarin jätteitä keväällä. Kompostiin ei myöskään saa lisätä tuhkaa tai kalkkia, jotka muuttavat kompostin liian emäksiseksi.
20237_26407.jpg
Kompostointi
Puutarhanhoidon ohessa kertyy niin risua kuin muutakin kasvijätettä runsain mitoin ja on suorastaan välttämätöntä kompostoida ne uudelleen käyttökelpoiseen muotoon. Myös kotitalouden biojätteet kannattaa kompostoida, jottei niillä turhaan kasvattaisi sekajätteen määrää.
20236_82369.jpg
Kompostorissa muhii muheva multa
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille – samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
20237_82666.jpg
Talvikuivike pitää lämpökompostorin aktiivisena
Talvella komposti tarvitsee erityisen paljon energiaa ja ravinteita hajotustoiminnan ylläpitämiseksi.
20237_82670.jpg
Kompostoimalla säästät jätelaskussa
Uuden jätelain kaatopaikkakielto astui voimaan 1.1.2016. Sen jälkeen kaatopaikalle ei ole saanut enää päätyä mitään orgaanista ainesta. Pientaloasujien biojätteiden käsittelytavat vaihtelevat kunnittain. Kotikompostointi on aina taloudellinen ja ympäristöystävällinen tapa biojätteiden käsittelyyn.
20213_68980.jpg
Bokashi-kompostointi: Mitä kompostiin saa laittaa?
Mikäli ison talouskompostorin hankinta ei ole ajankohtaista tai mahdollista, kompostointia voi harjoittaa myös pienimuotoisemmin. Bokashi-keittiökompostointi tuottaa ravintorikasta bokashi-kompostia läpi vuoden. Se toimii pienissäkin kotitalouksissa, joissa biojätteen määrä jää vähäisemmäksi. Bokashi-kompostointimenetelmä on kotoisin Japanista, jossa sanapari boka shi tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta. Bokashi-kompostoinnissa orgaaninen aine hapatetaan eli fermentoidaan ilmatiiviissä astiassa hajuttomasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton