• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hyvällä hoidolla talvikompostointi onnistuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_69949.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kompostointi on luonnollinen tapa palauttaa eloperäinen maatuva jäte takaisin luontoon. Lämpöeristetyllä kompostorilla keittiöjätteen kompostointi onnistuu ympäri vuoden. Kompostoinnin aloittamista ei tarvitse siirtää kevääseen, vaan sen voi aloittaa vaikka saman tien, kunhan huomioi talvikompostoinnin erityispiirteet.

Perusedellytys kompostoinnille talviaikaan on kunnollinen, myös pohjastaan lämpöeristetty talousjätekompostori. Kompostorin talvitoimivuusominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota laitetta hankittaessa. Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki takaa, että kompostorin toimivuus on testattu pohjoisen talvioloissa.

Biolan Pikakompostori 220 todettiin toimivimmaksi lämpökompostoriksi Kuluttaja-lehden testissä, jossa testattiin ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja kompostoreita.

Riittävän lämpöeristyksen lisäksi tärkeitä kompostorin ominaisuuksia ovat lämpömittari ja tehokas, säädettävä ilmastointi. Näiden avulla voi seurata kompostin toimintaa ja säädellä kylmän ilman sisäänpääsyä kompostoriin.

Säännöllinen ruokinta kasvattaa hyvän pieneliökannan

Kompostissa luonnon omat pieneliöt, kuten bakteerit, sädesienet ja homeet hajottavat eloperäistä jätettä ravinnokseen. Ihmisen tehtäväksi jää hoitaa kompostia ja luoda näille pienille hajottajaeliöille mahdollisimman hyvät elinolot, jolloin kompostoituminen on tehokasta. Erityisesti talvikaudella on tärkeää viedä keittiön biojätettä kompostoriin säännöllisesti, jotta kompostin pieneliöt saavat riittävästi energiaa toimintaansa ja voivat tuottaa lämpöä.

Kompostin lämpötilat ovat talvella luonnostaan alhaisemmat kuin kesällä. Kun uutta tai juuri tyhjennettyä kompostoria on täytetty vähintään puolet tilavuudestaan ja jätettä edelleen lisätään säännöllisesti, kompostoituminen lähtee vauhtiin. Kompostin hajotustoimintaa voi tehostaa lisäämällä jätteen sekaan kompostiherätettä, joka tasapainottaa kompostin ravinnetaloutta.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)
Talvella kompostin voimakasta sekoittamista vältetään, jotta kompostimassan viileämmät ja lämpimämmät osat eivät tarpeettomasti sekoitu keskenään alentaen koko massan lämpötilaa. Kovilla pakkasilla kompostoriin kaadettua vettä huomattavasti parempi keino riittävän lämpötilan ylläpitämiseksi ovat kuumavesipullot.

Kompostin korkeimmat lämpötilat ovat yleensä tuoreen jätetäytön keskiosassa lämpötilojen ollessa alhaisemmat kompostin reunoilla ja pohjalla. Jäähtyvässä kompostissa jätteen hajoaminen hidastuu ja kompostimassan lämpötilan laskiessa alle +15 Cº ei toiminta ole enää tehokkaimmillaan, mutta kompostoitumista tapahtuu silti. Kylmässäkään kompostissa ei jätteen hajotustoiminta ole täysin pysähtynyt, sillä osa kompostin pieneliöistä hajottaa jätettä vielä -5 asteen pakkasessa. Mahdollinen jäätyminen ei vahingoita talvioloihin tarkoitettua kompostoria, eikä huononna syntyvän kompostimassan laatua. Jos jätettä kertyy alkuvaiheessa liian vähän, tehokas hajotustoiminta käynnistyy viimeistään keväällä auringon lämmittäessä.

Kompostikuiviketta ei pidä unohtaa

Kompostiin viedyt talousjätteet tulee peittää aina kerroksella kompostikuiviketta. Paras kuivike on turpeen ja kuorikatteen seosta. Oikeanlainen seosaine pitää kompostin ilmavana, tasaa sen kosteutta ja toimii myös lämpöeristeenä. Kuivikkeen käytön merkitys korostuu talvella, kun kompostin lämpötilat luonnostaan laskevat. Hajotustoiminnan vilkastuessa komposti tuottaa paljon kosteutta kompostoriin, jolloin tarvitaan kosteutta imevää ja ilmavan karkeata ainesta jätekerrosten välissä.

Talvikäytön kannalta on eduksi, jos kompostorin pohjalta voi poistaa kypsemmän kompostin osuutta, sillä pakkassäillä kompostiin ei kannata tehdä liikaa kylmää ilmatilaa. Ensimmäisen kerran kompostori tyhjennetään vasta, kun jätettä on jo niin paljon, ettei uutta enää mahdu. Alin kerros, jossa kompostimassa on jo jäähtynyt, kannattaa poistaa kompostorista talvellakin. Tiheästi toistettu tyhjennys parantaa kompostin happioloja ja piristää kompostin toimintaa. Noin kolmasosa kompostorin tilavuudesta kerrallaan on yleensä sopiva tyhjennysmäärä.

Perusedellytys kompostoinnille talviaikaan on kunnollinen, myös pohjastaan lämpöeristetty talousjätekompostori. (Kuva: Biolan)
Perusedellytys kompostoinnille talviaikaan on kunnollinen, myös pohjastaan lämpöeristetty talousjätekompostori. (Kuva: Biolan)

Kompostin ravinteiden huuhtoutumisen estämiseksi kannellinen puutarhakompostori tai pressulla peitetty kasa on oikea paikka talvella talousjätekompostorista tyhjennettävälle katekompostille. Keväällä maan sulaessa katekomposti levitetään pihassa koristekasvien juurelle katteeksi, jolloin maan humuspitoisuus paranee ja kasvit saavat ravinteita käyttöönsä.

>> Lisää kompostoinnista

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202212_61968.jpg
Pleikkarit seis ja tv kiinni
Luonnon tarkkaileminen on hyvä aloittaa jo lapsena, jotta metsässä käymisestä ja luonnon tarkkailusta tulisi elämän mittainen harrastus. Moni saa metsästä tarvittavaa energiaa ja rauhoittuu rankan työpäivän jälkeen. Samalla retkellä voit kirjoittaa ylös luontopäiväkirjaa. Nyt onkin korkea aika aloittaa luonnon tarkkailu.
20169_47356.jpg
Pysäköintialueesta viihtyisäksi kohtaamispaikaksi
Poltettua tiiltä käytetään maankatemateriaalina yleisesti Keski-Euroopassa, jossa siitä on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Pihojen ja torialueiden lisäksi tiili sopii hyvin myös ajoneuvo- ja kevytliikenteen väylien katteeksi.
20227_78926.jpg
Kesäkukat ''talviunille''
Useat kesäkukkamme ovat kotimaissaan monivuotisia, joten niitä ei kannata heittää suin päin kompostiin. Ei kesäkukkien talvehdittaminen ole ollenkaan niin työlästä, kuin usein luullaan!Esimerkiksi pelargonit, ahkeraliisat, sinisarjat, mustasilmäsusannat ja verenpisarat voidaan siirtää kukinnan loppuessa ja hallanvaaran uhatessa viileään tilaan; viherhuoneeseen, lasikuistille, autotalliin tai vaikkapa kellariin. Lämpötila saisi olla noin 5 astetta; liian lämpimässä kasvit pyrkivät jatkamaan kasvuaan, vaikka olosuhteet eivät enää olekaan kasvulle otolliset.
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
202112_74233.jpg
Vuoden 2021 turhake oli liika lihankulutus
Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden 2021 turhakkeeksi liiallisen lihankulutuksen. Valinnalla lehti haluaa kiinnittää kriittistä huomiota runsaaseen lihansyöntiin liittyviin haittoihin, kuten ilmastopäästöihin ja terveysongelmiin.
20065_97.jpg
Perennoja koon mukaan
Matalia kivikko- ja reunaperennojaMatalia perennoja ovat mm. rönsyakankaali, kaukasianpitkäpalko, alppitähti, tarharistikki, kaunokainen, karpaattienkello, hopeahärkki, kesäpikkusydän, ketoneilikka, sammalleimu, kuunlilja, keijunkukka, esikko, maksaruohot, patjarikko, mehitähti, pikkutalvio ja sarviorvokki.Lisätietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton