TAKAISIN

Säväytä pihaasi leikkisästi pihakivillä ja harkoilla

Päivitetty: 20.10.2022

Onko ajatuksissa päällystää piha, jotta siitä saataisiin helppohoitoinen ja erityisen helppokulkuinen? Vai haluaisitko jäsentää pihan toiminnallisia kohteita selkeämmin? On ikävää, jos hiekka kulkeutuu näin syksyn kynnyksellä sisään kenkien mukana eikä kurainen pihakaan ole sateen jälkeen houkuttelevin kulkea. Olisiko aika saada ryhtiä veden hallintaan ja ohjaamiseen pois rakennusten luota sekä selkeyttää kodin ympärillä olevat kulkuväylät? Eikä varmaan olisi haitaksi, jos piha lopulta näyttäisi viimeistellyltä, tyylikkäältä ja leikkisältä, eihän?

1920Askelpolku

Pihaa voikin säväyttää erilaisilla pihakivivalinnoilla ja eri kokoisilla harkoilla

Oli toiveesi pihakivien suhteen millainen tahansa, saattaa ratkaisu sinunkin pihaasi löytyä Rakennusbetoni ja Elementti Oy:n valikoimista. Valikoimista löytyy erilaisia värejä, muotoja ja ladontoja, joilla saadaan mm. hallittua tontilla syntyviä hulevesia vaikuttamalla niiden määrään ja laatuun - tyylikkyyttä ja leikkisyyttä unohtamatta.

Pihakivitysten avulla voidaan esimerkiksi minimoida tontilta pois johdettavien hulevesien määrää imeyttämällä ne tontin maaperään.


AKO Garden - imeyttävät pihakivet

Edullisia ja näyttäviä pihan päällysteitä katolta alas tulevien hulevesien jatkokäsittelyyn ovat
AKO Garden -tuoteperheen betoniset, imeyttävät kivet: Hulekivi 100 ja Wanha Hollola 50.

Hulekivi 100Hulekivi 100
Wanha Hollola 50Wanha Hollola 50

Hulekivi 100 optimoi sadevesien imeytymisen ja varastoitumisen maaperään. Käyttämällä Hulekiveä väylien, parkkipaikkojen, painanteiden ja luiskien verhouksissa voidaan pienentää veden virtausta ja pinnan eroosiota varsinkin yhdessä kasvillisuuden kanssa. Hulekivi-kourujen avulla sade- ja sulamisvedet saadaan johdettua hallitusti näille suunniteltujen imeytymis- ja varastoitumispaikkojen kautta maaperään ja takaisin pohjaveteen. Vettä läpäisevällä päällystekivellä voidaan myös ohjata sadevesiä puille ja istutuksille ja samalla ratkaista niiden kasteluongelmia. Hulekiven aukkoihin istutettavalla kasvillisuudella estetään ympäristön sade- ja sulamisvesien kuluttava vaikutus ja viherretään näkymä. Soveltuvia istutettavia perinnekasveja ovat esimerkiksi piharatamo, pihatatar, rentohaarikko, ketohanhikki, suikeroalpi, ketoneilikka, maahumala, kangasajuruoho, ahomansikka ja mehitähti.

Alla olevasta videosta pääset tutustumaan tarkemmin Hulekiviin ja niiden asentamiseen:

Wanha Hollola 50 -pihakivi voidaan latoa siten, että kivien väliin jäävät saumat läpäisevät tehokkaasti vettä. Kaareviinkin kävelyalueisiin hyvin soveltuva kivi on esteettisesti kaunis ja samalla toiminnallinen myös veden imeyttämisen suhteen. Kolmesta kivestä koostuva sarja on ladottavissa useaan erilaiseen malliin toteuttajan mielen mukaan.  

Wanha Hollala musta-ruskeana eli ruskansävyisenäWanha Hollala musta-ruskeana eli ruskansävyisenä
Wanha Hollola 50 harmaa rakoladontanaWanha Hollola 50 harmaa rakoladontana

Katso video Wanha Hollola -pihakivien asennuksesta:

Veikeyttä puutarhaan persoonallisilla ratkaisuilla

Kehäkivi koostuu 37 erilaisesta kappaleesta. Keskelle tulee pyöreä keskiosa ja siitä säteittäin kolme kivikehää, jotka sisältävät aina 12 kpl ko. sektorin kokoisia laattoja. Tämä kokonaisuus on pakattu yhdelle lavalle ja myydään kokonaisuutena. Pinta-alaa kokonaisuudella on 6,3 m2 ja halkaisija 2 840 mm. Saumat voi korostaa halutessaan vaikka värirakeilla.

Kehäkiven osia voi käyttää myös kauniina, kaarevina reunuksina.

Kehäkivillä saa toteutettua persoonallisia ratkaisuja.Kehäkivillä saa toteutettua persoonallisia ratkaisuja.

Muurit mm. kukkapenkkien reunuksiin ja matalampiin pengerryksiin voi toteuttaa lohkottavalla Muurikivellä. Muurikiveä on saatavilla kaarevina ja suorina kappaleina mustana, harmaana sekä ruskan (puna-musta) värisenä, joka varsinkin syksyllä sulautuuu upeasti luonnon muuttuvaan sävymaailmaan ja värit korostuvat entisestään. 

Askelpolku-laatoilla saa aikaan viehättäviä pihapolkuja nurmikolle tai soralle kuten artikkelin alussa nähtiin.Askelpolku-laatoilla saa aikaan viehättäviä pihapolkuja nurmikolle tai soralle kuten artikkelin alussa nähtiin.

Mustalla tai harmaalla 200 mm korkealla Muottikivellä syntyy näyttävä ja tukeva suoralinjainen ja sileäpintainen muuri. Mikäli muurin on tarkoitus toimia tukimuurina maanpainetta vastaan, muuri on hyvä valaa betonilla täyteen. Matalamman muurin voi täyttää esimerkiksi murskesoralla.

Muottikivillä työstäminen on nopeaa ja helppoa.Muottikivillä työstäminen on nopeaa ja helppoa.
Muottikivillä luot upeita yksityiskohtia pihaan.Muottikivillä luot upeita yksityiskohtia pihaan.

Sekä Muurikivestä että Muottikivestä tehtyyn muuriin on saatavilla mittoihin sopiva Kansilaatta, joka viimeistelee muurin.

Porraskivet ja muurikivien päälle ladotut kansilaatat viimeistelevät kokonaisuuden.Porraskivet ja muurikivien päälle ladotut kansilaatat viimeistelevät kokonaisuuden.
Rajauskiveä löytyy harmaana, punaisena ja mustana. Lavalle on pakattu kiviä 320 kappaletta. Yksinkertaista rajausta syntyy tästä määrästä 44 m tai päällystettä 6,3 neilötä. Itse kiven koko on 210x140x70 mm.Rajauskiveä löytyy harmaana, punaisena ja mustana. Lavalle on pakattu kiviä 320 kappaletta. Yksinkertaista rajausta syntyy tästä määrästä 44 m tai päällystettä 6,3 neilötä. Itse kiven koko on 210x140x70 mm.

Rajauskivi on siis pieni ja nerokas, rajauksiin ja pienimuotoisiin pengerryksiin tarkoitettu, monikäyttöinen kivi. Kivi sopii myös päällystekiveksi kyljelleen laitettuna. Harmaana, mustana ja punaisena saatava Rajauskivi hurmaa takuulla kukkapenkin reunuksissa!

Kokeile ihmeessä myös valokiviä

Upeaa tunnelmaa myöhemmälle syksyynkin saat asentamalla näyttävän pyöreän LedStone- valokiven reiällisen Askelpolku-laatan keskiöön.

Kotimaiset kierrätyslasista valmistetut LedStone -valokivet ovat vesitiiviit ja helpot asentaa. Matalan käyttöjännitteen (12 V) vuoksi voit asentaa valot itse ilman sähköasentajan apua.

Akovalokivi
LedStone-valo Askelpolku-laatan keskelläLedStone-valo Askelpolku-laatan keskellä

Näillä saat naapurinkin kateudesta vihreäksi tai vähintäänkin käväisemään Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n kotisivuilla!

Ako_Garden_Pihakivet_980x400

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan sinua?

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy on valmistanut betonisia AKO Garden -päällystetuotteita yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Toimintaa ohjaa ajatus erikoistumisesta ja yritys valmistaakin erikoisbetonituotteita, jotka ovat vaatineet pitkää kehitystyötä ja osaamisen lisäämistä. Tuotantolaitokset sijaitsevat suuren pohjavesialueen päällä, joka osaltaan on kannustanut yritystä miettimään erityisesti ympäristöystävällisiä ratkaisuja. AKO Garden -tuoteperheeseen kuuluu mittava määrä erilaisia, pientalojen pihoille suunniteltuja tuotteita; erilaisten pihakivien ohella saatavilla viherkattoa, kiviaineksia sekä luonnonkiviä.

Haluaisitko sinäkin pihaasi AKO Garden-tuotteita?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin asiantuntija ottaa yhteyttä mahdollisimman pian!