TAKAISIN

Uhkeat punalatvat vaativat erityisen kasvualustan

Päivitetty: 22.8.2023

Punalatvat (Eupatorium) ovat suuria perennoja eli monivuotisia kukkakasveja. Isoimmat punalatvalajit kurkottavat jo keskikesällä miltei kahden metrin korkeuteen. Pehmeänpörröiset, liilanpunaiset ja väkevästi tuoksuvat kukkamykeröt muodostavat näyttävän, runsashaaraisen latvahuiskilon ja houkuttelevat luokseen parvittain päiväperhosia. Punalatvat kukkivat myöhäissyksyyn asti.

Punalatva on aikamoinen perhosmagneetti. Punalatva houkuttelee luokseen myös muita pölyttäjiä. (Kuva: Adobe Stock)Punalatva on aikamoinen perhosmagneetti. Punalatva houkuttelee luokseen myös muita pölyttäjiä. (Kuva: Adobe Stock)

Punalatvan lajeja

Rantapunalatva (Eupatorium cannabinum) kasvaa Etelä-Suomessa rannoilla, kosteissa lehdoissa ja pensaikoissa alkuperäisenä, tosin harvinaisena. Pysty ja vankka laji kasvaa 50–100 cm korkeaksi, mutta voi kasvaa jopa 1,5 metrin korkuiseksi. Vastakkaiset, syvänvihreät lehdet ovat tavallisesti kolmisormiset. Suuri kukinto muodostuu pienistä vaaleanpunaisista mykeröistä. Rantapunalatva puhkeaa kukkaan jo heinäkuussa ja kukkii syyskuuhun asti. Kasvi leviää melko nopeasti, joten taimet istutetaan puolen metrin välein.

Rantapunalatva (Kuva: Adobe Stock)Rantapunalatva (Kuva: Adobe Stock)
Täpläpunalatvasta (Eupatorium maculatum) tulee 1,5–2 metriä korkea, mutta vahvassa mullassa mittaa voi kertyä pitkälle kolmatta metriä. Se kukkii viininpunaisin kukin. Varret ovat koristeellisen punatäpläiset tai lähes kokonaan viininpunaiset. Suikeat lehdet asettuvat varrelle säteittäisesti. 'Atropurpureum'-muodon elokuussa avautuva tummanpurppurainen kukintokin voi kehittyä 40 senttiä leveäksi. 'Atropurpureum' sekoitetaan monesti purppurapunalatvaan.

Purppurapunalatva (Eupatorium purpureum) eroaa vain vähän täpläpunalatvasta: sen varret ovat jokseenkin sinivihreät. Kukat ovat sinertävänpunaiset. Purppurapunalatvan lehdet tuoksuvat valiljalta murskattaessa. Purppura- ja täpläpunalatvoille riittää 80 sentin taimiväli.

Rusopunalatva (Eupatorium fistulosum) ei ole yhtä yleisesti käytetty kuin purppurapunalatva, vaikka se on näyttävämpi. 1,5–2 metrin korkuiseksi kasvava rusopunalatva kukkii elo-syyskuussa.

Vinkki:

Punalatva viihtyy vesiaiheiden läheisyydessä ja kestää myös leikkokukkana.

Kasvupaikka ja lisäys

Punalatva viihtyy kosteassa maassa puolivarjoisella paikalla. Kasvualustan tulee olla puolisen metriä syvä, kuohkea ja runsashumuksinen. Lajit sietävät jopa ajoittaista seisovaa vettä, mutta eivät täydellistä kuivumista. Punalatva kasvaa korkeaksi ja leveäksi, varaa sille riittävästi tilaa kasvaa ja kukoistaa.

Se leikataan keväällä, jolloin kuihtuneet varret katkaistaan maata myöten. Jos kasvi kasvaa tuoreessa ja multavassa maassa, sitä ei tarvitse lannoittaa tai kastella, mutta varsinkin istutettaessa sille on syytä antaa hieman lisäkosteutta.

Lisää punalatvaa siemenistä keväällä ja syksyllä, jakamalla keväällä.

Punalatvat kukkivat loppukesällä ja syksyllä. (Kuva: Adobe Stock)Punalatvat kukkivat loppukesällä ja syksyllä. (Kuva: Adobe Stock)