TAKAISIN

Uhkeat punalatvat

Päivitetty: 18.5.2020
Punalatvat (Eupatorium) ovat suuria perennoja eli monivuotisia kukkakasveja. Isoimmat punalatvalajit kurkottavat jo keskikesällä miltei kahden metrin korkeuteen. Pehmeänpörröiset, liilanpunaiset, väkevästi tuoksuvat kukat houkuttelevat luokseen parvittain päiväperhosia. Punalatvat viihtyvät aurinkoisilla paikoilla. Kasvualustan tulee olla puolisen metriä syvä, kuohkea ja runsashumuksinen.
Vaaleanpunakukkainen rantapunalatva (Eupatorium cannabinum) kasvaa Etelä-Suomessa alkuperäisenä, tosin harvinaisena. Noin metrin korkuinen laji puhkeaa kukkaan jo heinäkuussa. Kasvi leviää melko nopeasti, joten taimet istutetaan puolen metrin välein.

Täpläpunalatvasta (Eupatorium maculatum) tulee 1,5–2 metriä korkea, mutta vahvassa mullassa mittaa voi kertyä pitkälle kolmatta metriä. ’Atropurpureum’-viljelymuodon elokuussa avautuva tummanpurppurainen kukintokin voi kehittyä 40 senttiä leveäksi. Varret ovat koristeellisen punatäpläiset tai lähes kokonaan viininpunaiset.
Purppurapunalatva (Eupatorium purpureum) eroaa vain vähän täpläpunalatvasta: sen varret ovat jokseenkin sinivihreät. Purppura- ja täpläpunalatvoille riittää 80 sentin taimiväli.

Rusopunalatva (Eupatorium fistulosum) ei ole yhtä yleisesti käytetty kuin purppurapunalatva, vaikka se on näyttävämpi. 1,5-2 metrin korkuiseksi kasvava rusopunalatva kukkii elo-syyskuussa.
Lähde: Viherympäristöliitto