• Etusivu
  • Kasvillisuus

Oletko vailla marjakaveria?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.07.2021
20217_71635.jpg

Marjakaverikampanja etsii unelmien marjastusseuraa.

Suomen metsissä on tänäkin vuonna noin 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja, josta valitettavasti keräämme talteen vain 10 %. Arktiset Aromit ry haastaakin nyt kaikki marjastamaan menossa tai marjakaveria vailla olevat Marjakaverikampanjaan.

Kampanjan tavoitteena on edistää marjastusta jakamalla hyödyllisiä vinkkejä sekä auttamalla löytämään sopivaa seuraa marjametsään. Moni haluaisi lähteä marjaan, mutta ei tohdi yksin lähteä. Marjakaveri-ryhmistä voi etsiä seuraa, kyytiä ja vinkkejä marjapaikoista eri puolita maatamme.

Marjastaminen tarjoaa mielen virkistystä ja runsaasti superfoodia omaan ruokavalioon. Voit myös hyötyä harrastuksestasi ja myydä poimimasi marjat, jotta kotimaisia marjatuotteita riittää myös kaupoissa ensi talvena. Ilman kerääjiä emme saa marjatuotteita kauppoihin. Muistathan, että marjanpoiminta on verovapaata tuloa.

20217_71637.jpg
Ohje

Ohje

Tunnetuimmat ja kaupallisesti arvokkaimmat marjat ovat puolukka, mustikka, vadelma, lakka, karpalo, tyrni ja variksenmarja.

Kaveri mukaan marjastamaan

Kampanja käynnistyy leikkimielisellä kyselyllä unelmien marjakaverista. Valitset kampanjasivulta yhdeksästä hahmosta mieluisimman marjakaverin. Voit lisäksi kertoa omin sanoin itsellesi mieluisimmasta marjastuskaverista, kenen kanssa ja miksi. Unelmaseuraa voi olla ystävä, lemmikki, julkisuuden henkilö tai vaikkapa mielikuvitushahmo. Osa mielenkiintoisista ja hauskoista vastauksista julkaistaan kampanjasivuilla.

Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan marjastusta helpottavia ja tehostavia keksintöjä. Kaikki nämä mahdollistavat marjankeruun selkä suorana. Taikainnon Marjanpoimintakone toimii akulla, ja sopii erityisesti mustikan ja puolukan keruuseen. Taivalkoskelaisen Kalevi Remeksen Karpalon- ja lakanpoimintalaite sopii molemmille marjoille mukana tulevan vaihto-osan ansiosta. Plastexin varrellinen Marjuri on kehitetty jo 1990-luvulla ja on muiden palkintojen tavoin kotimaista tuotantoa.

Täytä kysely

20217_71636.jpg

Katso marjojen ostopisteet kartalta

Marjakaverikampanja kokoaa viime vuoden tavoin satokauden alkaessa marjojen ostopisteet osoitteineen kartalle. Ostopisteverkosto helpottaa marjojen myyntiä, ja viime vuonna kotimaisen keruun osuus myyntiin kerätystä marjasta yli kaksinkertaistui edellisvuodesta. Myös tänä vuonna satonäkymät ovat mainiot ja keruutulos on mahdollista tuplata toistamiseen!

Ostopisteet päivittyvät kartalle sitä mukaa, kun niitä ilmoitetaan.

Ostopisteet

Heitä haaste ystäville, työporukalle tai harrasteryhmälle. Kampanjan sivuilta löydät viimevuotisia esimerkkejä toteutuksista. Somekanavissa käytetään hashtageja #marjakaveri ja #unelmienmarjakaveri, joilla voi tägätä haluamansa henkilöt tai tahot mukaan nauttimaan marjasaaliin ohella marjastuksen monista hyvistä vaikutuksista.

Lähde: Arktiset Aromit ry tiedote.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20134_34664.jpg
Nyt on herkkusienten herkkuaika
SIENIVIIKKO 15.-21.4.Kauppapuutarhaliiton tiedoteRuokakaupasta voi poimia tuoreet sienet koriin milloin vain. Hyvää sienisatoa riittää kautta koko vuoden. Kevään edistyessä kaivetaan grillit esiin, ja vappuna herkutellaan ihanilla grilliherkuilla.
202111_73884.jpg
Vuoden 2021 viljasato on 2000-luvun pienin
Luonnonvarakeskus kertoi tiedotteessaan 24.11.2021, että tänä syksynä korjattiin 2,6 miljardin kilon viljasato. Sato on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen viljasato viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhtä pieni viljasato on viimeksi korjattu vuonna 1992. Heikko sato huolettaa.
202310_61646.jpg
Kannattaako pihasuunnitelma teettää ulkopuolisella?
Siinä missä itse helposti sortuu miettimään jonkin tietyn kukan väriä tai pihalaatan mallia, osaa pihasuunnittelija nähdä pihan kokonaisuutena. Hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle.
20232_47211.jpg
Syksyllä on hyvä aika istuttaa lisää kasveja puutarhaan
Syksy on hyvää istutusaikaa, koska syksyllä ilmankosteus on suuri eikä helle enää rasita kasveja. Syksyllä myös sataa luontaisesti enemmän kuin kesällä. Näin istutuksia tarvitsee kastella vähemmän kuin kuivaan aikaan. Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Kärhöjen, jaloruusujen, atsaleojen ja muiden talvenarkojen kasvien istutus siirretään mielellään kevääseen, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen maan jäätymistä.
202110_73106.jpg
Tunnelmoi turvallisesti: yksikin kynttiläpalosta aiheutuva kuolema on liikaa
Kynttilät ovat pimeänä vuodenaikana tärkeitä tunnelmanluojia, mutta valvomatta jätettyinä suuri paloriski. Vuosittain syttyy keskimäärin noin sata kynttiläpaloa, joissa menetämme ihmishenkiä aivan liikaa. Suurin osa paloista aiheutuu kynttilöiden huolimattomasta ja käyttöohjeiden vastaisesta käytöstä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauksissa markkinoilla olevista kynttilöistä ei löytynyt palovaaraa aiheuttavia puutteita.
20236_82124.jpg
ETANOITA!
Varsinkin sateisina kesinä etanoita esiintyy paikoin runsaastikin – ja niille kelpaavat ruuaksi niin salaatin kuin koristekasvienkin lehdet. Puutarhoissa ne syövät reikiä siis lähes kaikkien kasvien lehtiin ja tahraavat myös marjoja limallaan.Kosteissa ja tiheissä kasvustoissa sekä katteiden alla viihtyvät etanat eivät ole mitään miellyttäviä yllätyksiä puutarhassa. Kasvimaalla ja koristepuutarhassa limaklönttiä muistuttavat, kuorettomat peltoetanat sekä ruskeakuoriset lehtokotilot ovat melkoinen riesa. Ulkomaisen mullan mukana meille on levinnyt myös kookas, kuoreton espanjansiruetana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton