• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tomaatti erityinen kesäkauden herkku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.12.2018
20075_5095.jpg

Kuva: Kauppapuutarhaliitto ry

Yllättävää kyllä, myös sää säätelee tomaatin menekkiä: Sateisella ja kolealla ilmalla tomaatin kysyntä laskee, mutta aurinko ja lämpö lisäävät tomaattien menekkiä. Kesäisinä päivinä tomaatit päätyvät todennäköisimmin salaatteihin ja grillattaviksi ja maistuvat mehukkaina myös aivan sellaisinaan. Viljelmiltä kerrotaan, että tomaatin kannalta alkukevät on ollut suosiollinen ja kasvustot ovat hyvät. Luvassa on laadukas tomaattisato.

Värit, muodot ja koot tuovat vaihtelua


Tavalliseksi tomaatiksi kutsutaan punaisia, keltaisia ja oransseja tomaatteja, joista poikkileikattuna erottaa kaksi tai kolme lokeroa. Tavallinen tomaatti maistuu miedolta ja pehmeältä.

Pienet kirsikkatomaatit ovat vakiinnuttaneet asemansa. Niissä on aromia ja makeutta, ja niitä on helppo nauttia sellaisinaan vaikka suoraan rasiasta. Pieni tomaatti sopii hyvin lapsenkin käteen. Keltainen kirsikkatomaatti tuo vaihtelua punaisen rinnalle.

Miniluumutomaatit muistuttavat kirsikkatomaatteja. Maku on mieto ja makea. Cocktailtomaatti puolestaan sijoittuu kokonsa puolesta tavallisen ja kirsikkatomaatin väliin. Rakenne on kiinteä ja maku kirpakka.

Irtotomaattien lisäksi voi valita valmiiksi rasioihin pakattuja tomaatteja tai terttutomaatteja. Valmiiksi pakattujen tomaattien suosio lisääntyy. Niitä on helppo poimia ostoskärryyn, ja rasioissa kuljetettuina ne säilyvät hyvin kolhiintumattomina.

Kirsikkatomaatti
Kirsikkatomaatti
Luumutomaatti
Luumutomaatti
Pisaratomaatti
Pisaratomaatti

Jätä tomaatit huoneenlämpöön


Tomaatti säilyy parhaimmillaan huoneenlämmössä. Jääkaappiin tomaatti ei saa missään vaiheessa kotonakaan päätyä. Jo alle +12 asteen lämpötila saa tomaatissa aikaan epäedullisia muutoksia, joten viileäkaappikin on liian kylmä paikka. Huoneenlämmössä tomaattien ominaismaut tulevat esiin.

Käytä tomaatteja monipuolisesti

  • Kun keittiön pöydällä on aina tarjolla vadillinen tomaatteja, niitä tulee syöneeksi sellaisinaan, käytetyksi lähes ruokaan kuin ruokaan ja lisätyksi voileipien päälle.
  • Grillin ääressä tomaatteja kannattaa myös suosia. Pienet tomaatit voi pistellä vartaisiin ja isommat paahtaa puolikkaina. Suihkauta leikkauspintaan öljyä, jauha suolaa ja pippuria ja lisää tuoreyrttejä.
  • Kesäisissä salaateissa tomaatti maistuu yrttien, öljytilkan ja balsamicon saattelemana.
  • Pizzan päälle ja lämpimille leiville tomaatti, kuten jokainen on voinut todeta, sopii yhdessä juuston kanssa. Juuston ja tomaatin yhdistelmä toimii muissakin ruoissa.
  • Italialainen bruschetta syntyy helposti: Paahda hiivaleipäviipale ja mausta oliiviöljyllä, valkosipulilla ja merisuolalla. Lisää päälle runsaasti hienoksi leikattua tomaattia ja muutama basilikanlehti.
  • Keitot ja kastikkeet, risotot ja padat, uuniruoat ja piiraat ehostuvat tomaateista maultaan, ulkonäöltään ja ravintoarvoltaan. Tomaatti sopii yhtä hyvin kalan ja äyriäisten kuin kanan, lihan ja kasvistenkin kanssa samoihin ruokiin. Tomaatti rakastaa sipulia, valkosipulia ja yrttejä.
  • Soseutettu tomaatti on hyvää myös kylmänä, esimerkiksi juomissa, kastikkeissa ja kotiketsupissa.

Tomaattia - terveydeksi!


Tomaatin tulisi kuulua jokaisen päivittäiseen ruokavalioon erinomaisen ravintosisältönsä takia. Tomaatista saa hyvin A-vitamiinin esiastetta sekä C-vitamiinia ja kivennäisaineita, muun muassa kaliumia. Tomaatin erityinen eliksiiri on sen sisältämä lykopeeni, josta tomaatti saa värinsä. Tämä antioksidantti suojaa ihmisen elimistöä ja hidastaa verisuonten kalkkeutumista. Kun veren lykopeenitaso on korkealla, riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin vähenee. Tomaattien säännöllinen syönti tulisi taata erityisesti miehille, koska lykopeeni tunnetusti ehkäisee eturauhassyöpää. Erityisen hyvin lykopeeni imeytyy soseutetusta, kypsennetystä tomaatista.

Tomaattifaktaa:

  • Suomalainen syö tomaatteja 11 kg vuodessa, mikä tekee pari kolme tomaattia viikkoa kohden. Hyvä tavoite olisi syödä tomaatti päivässä, mutta jo nyt tomaatti on suosituin vihanneksemme.
  • Tomaattien käyttö lisääntyy kesällä. Esimerkiksi maaliskuussa tomaattien kokonaiskulutusluku on 2,5 miljoonaa kiloa, mutta kesäkuussa melkein 7 miljoonaa kiloa.
  • Paras tomaattisesonki kestää toukokuulta syyskuulle. Jokaisena näistä kuukausista suomalaiset syövät keskimäärin 5–6 miljoonaa kiloa tomaatteja. Marras- ja joulukuussa kulutus jää puoleen tästä.
  • Syinä tomaattien suosioon kesäkautena pidetään lähellä tuotettujen tomaattien tuoreutta, makua, turvallisuutta ja hintaa. Hinta on noin kaksinkertainen silloin, kun tuontitomaatti hallitsee markkinoita. Kun kotimainen tomaatti valtaa markkinat, kuluttajahinta putoaa noin puoleen.
  • Kotimaista tomaattia saa nykyään kautta koko vuoden. Talvikautena kotimaisen markkinaosuus on noin viidennes.

Marinoitu tomaatti-mozzarellasalaatti


250 g kirsikkatomaatteja


250 g pieniä mozzarellapalloja


100 g tummia (kalamata)oliiveja

Marinadi:
0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoista balsamicoa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
tilkka juoksevaa hunajaa
0,5 dl hienonnettua tuoretta basilikaa
0,5 dl hienonnettua tuoretta persiljaa

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson

Huuhtele ja kuivaa tomaatit. Voit käyttää ne joko kokonaisina, jos ne ovat hyvin pieniä tai puolittaa ne. Valuta oliivit. Mittaa marinadin ainekset kulhon pohjalle ja sekoita huolellisesti. Kääntele marinadiin tomaatit, juustopalloset ja oliivit kevyesti käännellen.
Anna salaatin maustua jääkaapissa ainakin pari tuntia ennen tarjoamista.
Vinkki: Tämä salaatti sopii erinomaisesti noutopöytätarjoiluun isollekin joukolle.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry
Teksti ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen
Kuvat: Sanna Peurakoski
Kasvillisuus
kulutus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Maittavat sieniruuat
Sienistä hyvinvointia – viljellyt vaihtoehdot lautaselle
Sienet ovat yhä melko harvinainen osa suomalaista ruokavaliota, vaikka niitä on saatavilla sekä luonnosta että viljeltyinä. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tai osaamista sienestää, ja toisinaan myös sääolot, kuten viime kesänä, heikentävät luonnonsienten saatavuutta. Viljeltyjä sieniä sen sijaan on helposti saatavilla kaupoista ympäri vuoden.
Vettä juomalasiin vedenkulutus
5 syytä siirtyä kokonaisvaltaiseen vedenkulutuksen mittaukseen
Reaaliaikainen vesidata on onnistuneiden päätösten edellytys. Uusi teknologia helpottaa kiinteistön koko vedenkulutuksen optimointia.
200810_13830.jpg
Passiivienergiatiilitalo Valkeakoskelle
Wienerberger Oy Ab:n ja VTT:n yhteistyöllä kehittämä passiivienergiatiilitalo rakennetaan vuoden 2009 Valkeakosken asuntomessuille. Kohde rakennetaan täystiiliperiaatteella: sekä rakennuksen runko että julkisivut muurataan poltetusta tiilestä.Rakennettava täystiilitalo on Suomen ensimmäisiä passiivienergiataloja. Lämmitysenergian tarve passiivienergiatalossa on vain 20-25 % tavanomaisen talon energian kulutuksesta. Pieni kulutus perustuu siihen, että rakennuksen lämmöntarve saadaan pieneksi passiivienergiatalon vaatimusten mukaisella lämmöneristyksellä, ilmanpitävyydellä ja ilmanvaihdon lämmöntalteenotolla. Ihmisistä, laitteista ja auringosta peräisin olevat lämpökuormat kattavat talvellakin suurimman osan lämmöntarpeesta. Myös rakennuksen massiivisuuden vaikutus tulee korostumaan passiivienergiataloissa lämmitys- ja jäähdytysenergian säästönä.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kaikki kerrostalokodit saavat vesimittarit
Vuoden 2013 alusta myös vanhoihin kerrostaloasuntoihin on asennettava huoneistokohtaiset vesimittarit – uusissa kerrostaloasunnoissa vesimittarit ovat olleet pakolliset vuoden 2011 alusta. Vesimittareiden piiriin kuuluvat myös liike- ja toimistohuoneistot.Vesimittareiden asennus on seuraus kiristyvistä korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimuksista. Veden kulutuksen seuranta kuuluu osana rakennusten energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin. Lämmitetyn veden osuus ja merkitys kasvaa rakennusten muiden lämpöhäviöiden vähenemisen myötä. Kun veden kulutus laskee, laskee myös lämmitysenergian tarve.Vedenkulutus saattaa vaihdella huoneistokohtaisesti 70-400 litran välillä. Huoneistokohtainen vesimittari tekee veden käytön laskutuksesta tasapuolisen – maksetaan vain omasta kulutetusta vedestä. Nykyinen tasapuolinen laskutus ei tee oikeutta nuukasti vettä käyttävälle yksinasujalle. Lisäksi vesimittareiden on oltava sellaisia, että vastikkeen tai vuokran maksuperusteeksi voidaan määrätä veden kulutus. Vesimittarit asennetaan kiinteistöjä eikä vesihuoltolaitoksia varten.Mittareiden asennuksella odotetaan myös asukkaiden kiinnittävän huomiota omaan vedenkulutukseensa. Asiantuntijoiden mukaan pakolliset mittarit vähentävät veden kulutusta noin 25 % tai jopa enemmän. Omakohtainen saattaa myös kiinnittää huomiota omaan veden kulutukseen.
20227_69156.jpg
Katso vinkit kevään istutuspuuhiin
Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita omalla kasvuvyöhykkeellä menestyvä ja istutuspaikan olosuhteissa viihtyvä kasvilaji. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.
lumon kesäinen terassi
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen. Usealle mökkikauden alkaminen onkin vuoden kohokohta jota odotetaan koko pitkä talvi. Eikä ihme, talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua.Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton