TAKAISIN

Pönttö pöllölle ja lepakolle

Päivitetty: 7.2.2020

Hakkuiden osuessa metsään, tulee pönttöharrastajille oiva tilaisuus laittaa hakkuuaukean reunalle pönttöjä pöllöille. Suurin osa pöllölajeistamme asustaa juuri maastoltaan ja puustoltaan vaihtelevilla metsäalueilla. Useat pöllölajit viihtyvät, jos tarjolla on ruohottunutta hakkuaukeaa, metsää ja suota vuorotellen. Vaihteleva maasto tarjoaa saalistus- ja pesäpaikkoja. Nimenomaan hakkuuaukioiden reunamissa asustavat mieluiten hiiri- ja viirupöllö.

Hakkuualueiden reunalla viihtyvät hiiri- ja viirupöllöt.Hakkuualueiden reunalla viihtyvät hiiri- ja viirupöllöt.

Linnut eivät ole ainoita apuamme tarvitsevia pöntössä pesijöitä. Kun houkuttelet pihapiriisi lepakoita, saat yllättävän tehokkaan hyttys- ja paarmapyydyksen käyttöösi. Yksi lepakko voi syödä jopa 3000 hyttystä yhdessä yössä. Lepakot käyttävät ravinnokseen myös viljelykasveja tuhoavia hyönteisiä. Nyt kannattaa ehdottomasti asuttaa pihapiiriin tehokas ja luonnonmukainen hyönteistorjuja!

Lepakko pyydystää puutarhasi tuhohyönteisiä ja hyttysiä.Lepakko pyydystää puutarhasi tuhohyönteisiä ja hyttysiä.

Pöllön pönttö

Pöllön pöntön mitat vaihtelevat pöllön koon mukaan. Pöntön korkeus keskimäärin on 60 – 80 cm. Pöllöille sopii myös Isokoskelolle tehty pönttö. Jos pöntön tekee lautatavarasta, pohjat kannattaa ruuvata hyvin kiinni, suuremman kokonsa vuoksi.

Pöntön voi myös kaivertaa lahoon pölkkyyn. Mitä lahompaa puuta sisältä, sen helpompaa on kaivertaminen. Helmipöllö on kovaa vauhtia vähenemässä Etelä-Suomessa ja se pesii luonnostaan palokärjen koloissa. Varmasti siis kaiverretut pöntöt ovat Helmipöllölle mieluisia.

Upean pöntön saa puupölkystä kovertamalla. Sisältä lahonnut puu on helpompi työstää.Upean pöntön saa puupölkystä kovertamalla. Sisältä lahonnut puu on helpompi työstää.

Lentoaukot pöllöille:

 • Helmipöllö 8,5 cm
 • Lehtopöllö 13 cm
 • Viirupöllö 18 cm. Viirupöllölle voi tehdä myös katottoman avopöntön
 • Varpuspöllö 4,6 cm. Varpuspöllö haluaa ryömiä pesäänsä, joten materiaalivahvuus saa olla vähintään 5 cm
 • Hiiripöllö yli 12 cm

Pöntön sisähalkaisijat:
 • 22 – 30 cm
 • Viirupöllöt 40 cm

Mitat katosta lentoaukon keskelle:
 • Helmipöllöllä 10 cm
 • Lehtopöllöllä 13 cm
 • Viirupöllöllä 15 cm
 • Varpuspöllöllä 20 cm

Muista pehmustaa pöntön pohja esimerkiksi puruilla, sillä pöllöt eivät tuo pesään mitään pehmusteita.

Ohjeet ja mallin linnunpöntön rakentamiseen löydät täältä >>

Pöllön pöntön sijoittaminen

Pöllöjen reviiri on laaja, joten pönttöjen välissä pitää olla 1,5 – 2 kilometriä. Suomessa pesivistä lajeista yleisimpien (Varpus-, Helmi-, Hiiri-, Lehto- ja Viirupöllö) pöntöt tulevat kaikki 4 – 6 metrin korkeuteen. Viirupöllöstä on hyvä muistaa, että se pesii samalla alueella vuodesta toiseen. Hakkuun varalta olisi siis hyvä ripustaa toinen pönttö noin 100 – 200 metrin päähän. Pöntöt on hyvä ripustaa jo syksyllä, sillä aikaisimmat Lehtopöllöt aloittavat pesintänsä hyvin aikaisin, jopa helmikuussa.

Viirupöllön poikanenViirupöllön poikanen

Lepakon pönttö

Lepakon pönttö on helppo valmistaa. Lepakon pöntöt ovat pohjattomia. Vanhan ohjeen mukaan pönttö suositeltiin tehtäväksi raakalaudasta. Malliksi suositeltiin ylhäältä kapenevaa ja alareunaan 2 cm kulkuaukko. Nykyohjeen mukaan malli on suorakulmainen, litteämpi ja suurempi. Kulkuaukko on tässäkin mallissa oltava sellainen, etteivät linnut pääse sisälle. Lisäksi pöntön sisään suositellaan lokeroita, jotka mahdollistavat lepakoiden liikkumisen. Nykyisin on myös myynnissä betonisia lepakonpönttöjä, mutta näppärältä nikkarilta sellainenkin varmasti onnistuu esimerkiksi Weberin askartelubetonista. Toisaalta jos haluat päästä helpolla Neudorff myy lepakoille tarkoitettua päiväpiiloa eli lepakkomajaa. Lepakkomajaa voit kysyä Neudorff tuotteiden jälleenmyyjiltä.


Luonnontieteellisen museon sivuilta löydät päivitetyt rakennusohjeet >>

Nahkasiipi suojelee sinua paarmoilta ja hyttysiltä.Nahkasiipi suojelee sinua paarmoilta ja hyttysiltä.

Lepakon pönttö sijoitetaan niin, etteivät petoeläimet pääse pesään helposti, 3 metrin korkeuteen ja vaikka talon senustalle. Pihalla hyörivä kissa on yksi lepakon pahimmista vihollisista. Paikaksi kannattaa valita aurinkoinen, suojaisa ja lämmin kohta. Vaikka lepakot eivät lentele auringonpaisteessa, ne nauttivat auringon lämmittämästä pesästään. Talvisinkaan pöntön lämpötila saisi mennä pakkasen puolelle, vaan pöntön olisi hyvä pysyä tasaisen viileänä. Näin lepakko pystyy turvallisesti horrostamaan pöntössään talven yli.

MUISTA!

Pönttöjen asettamiseen tarvitaan AINA maanomistajan lupa.