• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakenna hyönteishotelli

Ohjeet koulun puukäsityöluokasta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.04.2021
20202_62562.jpg

Eurajoen yhteiskoulun oppilaat Joonas Tyykilä ja Viljami Valtonen ovat rakentaneet omat upeat hyönteishotellinsa valmiiksi.

"1.4.2020 käynnistyvä Hyönteishotellit2020-kampanja kannustaa suomalaisia pystyttämään hyönteishotelleja omistamilleen pihoille, parvekkeille ja poluille. Kampanja on osa YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta, ja sen taustalla on huoli maailmanlaajuisesta hyönteiskadosta: ilman sopivia majapaikkoja koloissa pesivät pölyttäjät eivät selviydy eivätkä lisäänny, jolloin ruokakasvit katoavat."
Lähde: Maa- ja metästalousministeriön tiedote.

Ohjeet hyönteishotellin perustamiseen

Aikana ennen koronavirusepidemiaa, Eurajoen yhteiskoulun puukäsityöluokasta kuului nikkaroinnin ääniä, kun yläasteen oppilaat tekivät itselleen hyönteishotellia seuraavaa kesää silmällä pitäen.

Hyönteishotellista on paljon iloa jokaisen puutarhassa ja se on erittäin helppo tehdä myös itse. Eurajoen puukäsitöiden opettaja Erkki Lähteenmäen ohjeilla pääset itse kokeilemaan omaa hyönteishotellin tekoa.

Tee oppilaiden perässä!

Etsi tai rakenna sopiva laatikko hotellin runkoa varten. Tähän tarkoitukseen sopii vanha vanerilaatikko tai puukehikko. Kehikon saat rakennettua laudasta, esimerkiksi 22x100 sahattu tai havu-, seka- tai koivuvanerin jämäpaloista. Pesän syvyys voi olla 10 – 15 cm.

Lisää laatikon sisälle tai kehikkoon seinät ja naulaa paikoilleen. Nyt voit etsiä nurkista suurempia puupalikoita, joihin voit porataan reikiä.

Ohje

Ohje

Hotellin sisälle sopivaa materiaalia ovat esimerkiksi:

  • 48x48 hienosahattu
  • 50x50 sahattu
  • pyörökepit
  • harjanvarret
  • tukevammat puiden oksat

Reiät ovat syvyydeltään noin 15 – 20 cm ja poraamiseen voit käyttää eri kokoisia teriä (koot 3 – 13 mm) puun koosta ja paksuudesta riippuen. Kunhan et halkaise puunpalaa. Eri kokoiset reiät sopivat eri hyönteislajeille.

Poraa eri kokoisia reikiä puupalikoihin, oksiin ja tankoihin, jotta kaikenlaiset hyönteiset viihtyvät.
Poraa eri kokoisia reikiä puupalikoihin, oksiin ja tankoihin, jotta kaikenlaiset hyönteiset viihtyvät.
Ohje

Ohje

Seuraavaksi voit täyttää hotellin huoneet kuivilla luonnonmateriaaleilla. Laatikon huoneiden täytteeksi sopivat muun muassa:

  • kuivia lehtiä
  • olkia, kuivaa ruohoa
  • sammalta ja jäkälää
  • käpyjä
  • bamburuokoja
  • kaislaa
  • reiällisiä puunpaloja
  • kaarnaa
  • tikkuja
  • kutterinpurua
  • pähkinöiden kuoria
  • kuivien ja onttojen kukkien varret

Peitä laatikon etuosa kanaverkolla, jonka voit helposti nitoa kiinni. Verkon tarkoituksena on suojata hyönteisiä linnuilta.

Nyt voit ripustaa hotellin pihalle aurinkoiseen paikkaan. Talon seinusta on paras paikka kerätä asukkeja hotelliin. Paikan olisi hyvä olla suojassa sateelta, koska hyönteiset eivät viihdy märässä hotellissa. Istuta lähelle hyönteisten suosimia kasveja ja odota hotellisi tilauskirjan täyttymistä.

Houkutellaksesi hyönteiset nopeammin paikalle, voit markkinoida hotellia perhosnektarin avulla.

Hotelli houkuttelee vain erakkohyönteisiä kuten leppäkerttuja ja villimehiläisiä. Ei siis ole huolta esimerkiksi ampiaisista tai hyttysistä.
Hotelli houkuttelee vain erakkohyönteisiä kuten leppäkerttuja ja villimehiläisiä. Ei siis ole huolta esimerkiksi ampiaisista tai hyttysistä.

Hyönteisten herkku mocktail

  • Olutta
  • Nokare hiivaa
  • Fariinisokeria tai hunajaa

Sekoita aineet keskenään ja anna käydä muutaman päivän ajan. Seoksen käydessä muodostuu sokereita, joita perhoset ja hyönteiset käyttävät hyväkseen. Levitä seosta hotelliin. Hotellin ravintola on hyvä paikka tarjoilla raikkaat mocktailit puutarhasi ystäville.

20202_62560.jpg

Pelasta pörriäinen -hanke

"Ihmisten rakentamia keinopesiä eli hyönteishotelleja tarvitaan, koska pölyttäjähyönteisten luontaiset elinpaikat käyvät vuosi vuodelta harvinaisemmiksi. Jos nämä pörriäiset eivät löydä pesimiskoloja, pölyttäjäkanta vähenee uhkaavasti. Jos meillä ei ole pölyttäjiä, lautasiltamme katoavat pian tutut marjat ja muut ruokakasvit", kertoo maa- ja metsätalousministerin kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Osana YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta maa- ja metsätalousministeriö kumppaneineen käynnistää Hyönteishotellit2020-kampanjan. Kampanjan tarkoituksena on kannustaa suomalaisia nikkaroimaan hyönteishotelleja omaan lähiympäristöönsä.

Yleisradio toteuttaa samaan aikaan Pelasta pörriäinen -hankkeen. Kukin hyönteisten ystävä voi ilmoittaa hyönteishotellinsa Yle Luonnon verkkosivuille osoitteessa yle.fi/luonto. Sivustolla voi seurata kampanjoissa rakennettujen hyönteishotellien määrää.

(Lähde: maa- ja metsätalousministeriön tiedote)

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202312_62210.jpg
Luonnossa elää monia hassun nimisiä kasveja
Kasvien kansanomaiset nimitykset ovat syntyneet eri tavoin. Ne kertovat paitsi kasvien ulkonäöstä ja kasvupaikasta myös uskomuksista ja käyttötavoista.
202211_80245.jpg
Omenassa kuoppia? Asiantuntija vastaa
Omenat ovat kuoppaisia ja sisältä täynnä ruskeita laikkuja. Mikä tauti niitä vaivaa vai onko kyseessä jokin puutos?
20236_82298.jpg
Viikon kysymys: Kuinka paikattua nurmea tulisi hoitaa?
Olemme yrittäneet korjata nurmikomme vaurioita yhdestä kohdasta talven jäljiltä. Paikkauskohtiin tehtiin ilmaus ja altakastelu, mutta kahden viikon jälkeen kasvua ei näkynyt yhtään. Teimme ehkä sen virheen, että siemeniä ei sekoitettu multaan ja multa tiivistettiin vain kengillä? Ylimääräistä kasteluakaan ei juuri tehty, Oulussa sateli jonkin verran tuona aikana, mutta ei läheskään joka päiväEilen loput nurmikosta on paikattu. Siemenet on tällä kertaa sekoitettu kevyesti multaan rautaharavalla ja multa on hakattu hieman tiiviimmäksi lapiolla.Kuinka paljon/usein kohtia pitäisi kastella ilman, että menee ylikastelun puolelle (sillä oletuksella ettei sada)? Tuhkaa ei ilmeisesti suositella lannoitteeksi, olisiko joku muu lannoite, mistä on lähes varmasti hyötyä?Toinen haaste on, että siemet kiinnostavat kovasti rastaita. Kumikäärmeitä ja tuulihyrriä ne eivät näytä pelkäävän. Joillakin palstoilla kehotetaan laittamaan pulloon hirvensarvisuolaliuosta. Jos ripottelemme paikkauskohtien ympärille pippuria, caynnepippuria tai kanelia, onkohan siitä apua ja voiko se vaurioittaa nurmea?
20219_72292.jpg
Syyskasvien loistoa ja syksyistä tunnelmaa lasiterassilla
Monien kesäkukkien väriloisto alkaa olla jo hiipumassa, vaikka niistä ei millään haluaisi luopua. Poikkeuksen tekevät esimerkiksi hortensia ja pelargonia, jotka viihtyvät viileämmässä ilmassa ja ajoittavatkin upeimman kukkimisensa juuri syksyyn. Kesäkukkien kanssa ei kannata katsella kalenteria. Hyvissä olosuhteissa, varsinkin lasitetulla terassilla tai parvekkeella suojassa tuulelta ja sateelta, ne säilyvät elinvoimaisina jopa loka-marraskuulle.
biojäteastia sisälle
Kerää biojätteet biokeruuastiaan ennen kompostointia
Biokeruuastia helpottaa biojätteen lajittelua ja kierrätystä kotikeittiössä. Sekajätteeseen heitetty biojäte päätyy jätteenpolttolaitoksiin, kun se erikseen kerättynä olisi kompostoinnin avulla hyödynnettävissä mullaksi, ravinteiksi tai maanparannusaineeksi.
20222_76864.jpg
Lutikka
Viime vuosina lutikkahavainnot ovat moninkertaistuneet ja lutikkamäärät nousseet dramaattisesti globaalisti. Havainnot eivät rajoitu Suomessa ainoastaan pääkaupunkiseudulle, vaan kyse on laajemmasta ongelmasta. Myös pienemmät paikkakunnat kärsivät näistä ikävistä ihmisen ja muiden nisäkkäiden verellä elävistä syöpäläisistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton