Rakenna hyönteishotelli
Ohjeet koulun puukäsityöluokasta
Eurajoen yhteiskoulun oppilaat Joonas Tyykilä ja Viljami Valtonen ovat rakentaneet omat upeat hyönteishotellinsa valmiiksi.
"1.4.2020 käynnistyvä Hyönteishotellit2020-kampanja kannustaa suomalaisia pystyttämään hyönteishotelleja omistamilleen pihoille, parvekkeille ja poluille. Kampanja on osa YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta, ja sen taustalla on huoli maailmanlaajuisesta hyönteiskadosta: ilman sopivia majapaikkoja koloissa pesivät pölyttäjät eivät selviydy eivätkä lisäänny, jolloin ruokakasvit katoavat."
Lähde: Maa- ja metästalousministeriön tiedote.
Ohjeet hyönteishotellin perustamiseen
Aikana ennen koronavirusepidemiaa, Eurajoen yhteiskoulun puukäsityöluokasta kuului nikkaroinnin ääniä, kun yläasteen oppilaat tekivät itselleen hyönteishotellia seuraavaa kesää silmällä pitäen.
Hyönteishotellista on paljon iloa jokaisen puutarhassa ja se on erittäin helppo tehdä myös itse. Eurajoen puukäsitöiden opettaja Erkki Lähteenmäen ohjeilla pääset itse kokeilemaan omaa hyönteishotellin tekoa.
Tee oppilaiden perässä!
Etsi tai rakenna sopiva laatikko hotellin runkoa varten. Tähän tarkoitukseen sopii vanha vanerilaatikko tai puukehikko. Kehikon saat rakennettua laudasta, esimerkiksi 22x100 sahattu tai havu-, seka- tai koivuvanerin jämäpaloista. Pesän syvyys voi olla 10 – 15 cm.
Lisää laatikon sisälle tai kehikkoon seinät ja naulaa paikoilleen. Nyt voit etsiä nurkista suurempia puupalikoita, joihin voit porataan reikiä.
Ohje
Hotellin sisälle sopivaa materiaalia ovat esimerkiksi:
- 48x48 hienosahattu
- 50x50 sahattu
- pyörökepit
- harjanvarret
- tukevammat puiden oksat
Reiät ovat syvyydeltään noin 15 – 20 cm ja poraamiseen voit käyttää eri kokoisia teriä (koot 3 – 13 mm) puun koosta ja paksuudesta riippuen. Kunhan et halkaise puunpalaa. Eri kokoiset reiät sopivat eri hyönteislajeille.
Ohje
Seuraavaksi voit täyttää hotellin huoneet kuivilla luonnonmateriaaleilla. Laatikon huoneiden täytteeksi sopivat muun muassa:
- kuivia lehtiä
- olkia, kuivaa ruohoa
- sammalta ja jäkälää
- käpyjä
- bamburuokoja
- kaislaa
- reiällisiä puunpaloja
- kaarnaa
- tikkuja
- kutterinpurua
- pähkinöiden kuoria
- kuivien ja onttojen kukkien varret
Peitä laatikon etuosa kanaverkolla, jonka voit helposti nitoa kiinni. Verkon tarkoituksena on suojata hyönteisiä linnuilta.
Nyt voit ripustaa hotellin pihalle aurinkoiseen paikkaan. Talon seinusta on paras paikka kerätä asukkeja hotelliin. Paikan olisi hyvä olla suojassa sateelta, koska hyönteiset eivät viihdy märässä hotellissa. Istuta lähelle hyönteisten suosimia kasveja ja odota hotellisi tilauskirjan täyttymistä.
Houkutellaksesi hyönteiset nopeammin paikalle, voit markkinoida hotellia perhosnektarin avulla.
Hyönteisten herkku mocktail
- Olutta
- Nokare hiivaa
- Fariinisokeria tai hunajaa
Sekoita aineet keskenään ja anna käydä muutaman päivän ajan. Seoksen käydessä muodostuu sokereita, joita perhoset ja hyönteiset käyttävät hyväkseen. Levitä seosta hotelliin. Hotellin ravintola on hyvä paikka tarjoilla raikkaat mocktailit puutarhasi ystäville.
Pelasta pörriäinen -hanke
"Ihmisten rakentamia keinopesiä eli hyönteishotelleja tarvitaan, koska pölyttäjähyönteisten luontaiset elinpaikat käyvät vuosi vuodelta harvinaisemmiksi. Jos nämä pörriäiset eivät löydä pesimiskoloja, pölyttäjäkanta vähenee uhkaavasti. Jos meillä ei ole pölyttäjiä, lautasiltamme katoavat pian tutut marjat ja muut ruokakasvit", kertoo maa- ja metsätalousministerin kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.
Osana YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta maa- ja metsätalousministeriö kumppaneineen käynnistää Hyönteishotellit2020-kampanjan. Kampanjan tarkoituksena on kannustaa suomalaisia nikkaroimaan hyönteishotelleja omaan lähiympäristöönsä.
Yleisradio toteuttaa samaan aikaan Pelasta pörriäinen -hankkeen. Kukin hyönteisten ystävä voi ilmoittaa hyönteishotellinsa Yle Luonnon verkkosivuille osoitteessa yle.fi/luonto. Sivustolla voi seurata kampanjoissa rakennettujen hyönteishotellien määrää.
(Lähde: maa- ja metsätalousministeriön tiedote)