TAKAISIN

Kuinka saada lapsi viihtymään pihalla ja kotona?

Päivitetty: 2.6.2022

Kesä ja loma. Ruutuaika käytetty, eikä järjestettyä ohjelmaa ole. Kun vanhemmat puuhailevat projektiensa parissa, on lapsille helppo opettaa samalla muutama perinteinen pihaleikki. Kokosimme vinkit kesäisiin leikkeihin sisälle ja ulos.

Viettäkää yhdessä hauskoja hetkiä vaikka kirjoja lukien.Viettäkää yhdessä hauskoja hetkiä vaikka kirjoja lukien.

Omat lapsuuden leikit uusiokäyttöön

Mikäli ulkona liikkumista voi harrastaa ilman kummempia rajoituksia, kannattaa napata muistin peliarkistoista leikit ”Noitarinki” sekä ”Pikipata”. Näillä leikeillä saattaa toki olla muitakin nimiä, mutta näillä nimillä on kirjoittaja ne lapsuudessaan oppinut tuntemaan.

Aloitetaanpa esivalmisteluista:

Kumpaakin leikkiä varten sinun tarvitsee piirtää tikulla hiekkaan iso ympyrä, asfalttipihalla voit vanhempien luvalla käyttää katuliitua. Tämä leikki on mahdollista toteuttaa myös talviseen aikaan tallaamalla rinki lumeen.

Noitarinkiä varten jaa ympyrä neljään osaan ja numeroi lohkot numeroin 1-4. Mikäli lapsi ei vielä tunne numeroita ollenkaan, voidaan siihen piirtää tuttu kuvio jonka kaikki tuntevat (ympyrä, kolmio, neliö ja vaikka sydän).
Pikipadassa piirrä keskelle pieni ympyrä – riittää että yksi ihminen mahtuu siinä seisomaan ja suuren ringin kehälle puoliympyröitä niin monta kuin pelaajia riittää. Valitaan joko yksi kivi tai tikku, jonka käyttö selviää seuraavasta kappaleesta.

Ja näin pelit käynnistyvät:

Kummassakin pelissä leikkijöiden keskuudesta valitaan yksi ympyrän keskelle.

Noitarinki:
Keskelle valittu pelaaja asettuu paikoilleen ympyrän keskelle ja muut pelaajat haluamilleen paikoille eri numeroiden taakse. Kaikki voivat myös sijoittua samaan paikkaan halutessaan. Ympyrän keskellä oleva huutaa jonkin numeroista 1-4 ja kehällä olevat pelaajat yrittävät päästä kyseisen numeron taakse turvaan. Juoksijat saavat oikaista ympyrän läpi, mutta henkilö, joka toimii jahtaajana ei saa mennä ympyrän kehälle, vaan hän saa liikkua ainoastaan "ruudukossa". Mikäli kaikki pelaajat ovat juuri sen numeron takana, joka huudetaan, on tarkoituksena ehtiä kiertää koko rinki tai kyseinen lohko, joka on huudettu, ennen kuin keskelle valittu pelaaja onnistuu nappaamaan juoksijan kiinni. Kiinni saatu pelaaja joutuu vuorostaan keskelle.

Pikipata:
Pikipadassa ”padan” keskelle asetettu pelaaja nappaa sovitun kiven tai pienen oksan käteensä ja lähtee kiertämään ulkokehällä seisovien henkilöiden takaa. Haluamassaan kohdassa pelaaja tiputtaa kiven toisen pelaajan selän taakse ja lähtee kiertämään pataa edelleen. Mikäli pelaaja, jonka selän taakse kivi on pudotettu ei huomaa kiveä ja kiven tiputtaja pääsee koskettamaan häntä uudelleen täyden kierroksen jälkeen, tulee tästä pelaajasta uusi kiertäjä. Mikäli pelaaja huomaa kiven pudotuksen, tulee hänen napata kivi käteensä ja lähteä kiertämään ympyrää vastakkaiseen suuntaan ja yrittää ehtiä takaisin omalle paikalleen ennen kiven pudottanutta pelaajaa.

Joskus voi vain hassutella ja pukea ylleen naamiaisasun.Joskus voi vain hassutella ja pukea ylleen naamiaisasun.

Entä, jos pitää pysyä sisällä?

Kun ulos ei ole asiaa, täytyy keksiä jotain kotiin sopivaa viihdykettä. Tässä muutamia ehdotuksia:

Vanhaakin vanhempi seuraleikki, pullonpyöritys voisi siinä tapauksessa toimia hyvänä viihdykkeenä. Lapsen iästä riippuen voidaan peliin ottaa sekä totuudet ja tehtävät tai pelkät tehtävät. Tehtävät kannattaa kuitenkin pitää mahdollisimman helppoina, jotta pienimmätkään eivät turhaudu.

Laatikaa oma ennätysten tehdas:
Omassa ennätystentehtaassa mielikuvitus on rajana mahdollisuuksille ja ennätyksille.
Esimerkkeinä voisi olla:

  • Kuka onnistuu taittelemaan sanomalehden sivun pienimmäksi.
  • Kuka onnistuu rakentamaan suurimman Lego-tornin
  • Kuka tasapainottelee ilmapalloa kauimmin kädellään/sormellaan/otsallaan
211 422 bottle-159119_1280
grandstand-330931_1920

Muistatko domino-pelin?
Sellaisen voi tehdä myös itse helposti ja nopeasti. Kerää pihaltasi joukko noin samankokoisia ja mahdollisimman sileitä kiviä. Ota käyttöösi liuotinohenteinen tussi (suositellaan vain vanhempien käyttöön) tai vaikka askarteluissakin usein käytettävä akryylimaali.
Maalaa/tussaa kiviin pisteet paikoilleen, anna kuivua ja peli voi alkaa!
Mikäli teillä on domino-peli entuudestaan, koittakaapa rakentaa niistä mahdollisimman monimutkainen kuvio ja lopuksi katsoa miten kuuluisa domino-efekti toimii. Tähän soveltuvat oikeastaan kaikki mahdolliset domino-nappulan malliset palikat ja vaikka tyhjät tulitikkurasiat.

"Kylmää-kuumaa-polttaa"
Tätä leikkiä kirjoittaja on itse leikkinyt usein lapsena. Ajatuksena on, että yksi pelaajista kätkee jonnekin sovittuun tilaan ennalta yhdessä sovitun esineen, esimerkiksi pikkuauton. Muut pelaajat ovat kätkemisen ajan toisessa huoneessa. Kun kätkijä on valmis, asettuu hän johonkin ja ohjaa pelaajia sanomalla ainoastaan kylmää, kylmenee, kuumaa tai polttaa riippuen siitä kuinka kaukana etsijä on etsittävästä esineestä.

dominoes-4020617_1920

Muistipeli
Mikäli muistipeliä ei satu kotoa löytymään, on se helppo tehdä myös itse. Kaikki mitä tarvitset, on vähän tukevampaa pahvia, sakset sekä kynän. Voit halutessasi piirtää kuvat leikkaamiisi muistipelilappuihin tai vaihtoehtoisesti etsiä kuvapareja esimerkiksi lehdistä ja liimata ne paikoilleen. Näin saat hyötykäytettyä myös vanhoja lehtiä.

Perheen pienille lorupussi
Perheen pienille sopiva, leikkiin kätkeytynyt oppimishetki, on oma lorupussi. Tässäkin voi hyötykäyttää vanhat lehdet, saapuneet kortit tai vaikka värityskirjat, jotka ovat jo täynnä ja mahdollisesti matkalla roskiin. Leikkaa haluamasi värikkäät kuvat, liimaa ne puhtaalle paperille. Kirjoita kuvien taakse kuvaan sopiva lastenloru ja päällystä kontaktimuovilla, jotta ne kestäisivät pienimpienkin otteita.
Tämän jälkeen voitte yhdessä lorutella ja riimitellä sopivan lorun, jonka avulla vuorot on helppo jakaa. Ideana on, että jokainen saa vuorollaan nostaa kuvan pussista (vaikka pipo käy, jollei kangaspussia ole saatavilla) ja loru luetaan sekä mahdollisesti leikitään yhdessä. Tämän jälkeen seuraava nostaa kuvan ja niin edelleen.

Touhut on hyvä miettiä lasten iän mukaan, jolloin kiinnostus säilyy pidempään.Touhut on hyvä miettiä lasten iän mukaan, jolloin kiinnostus säilyy pidempään.