• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kukkapenkistä ruokapöytään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2021
20213_11893.jpg

Kukilla voi toki koristella, mutta joitakin kaunottaria voi myös syödä huoletta. Poimi siis vinkit ja suuntaa välillä kasvimaan sijasta kukkapenkkisi antimien äärelle. Paljon hyviä ravintokasveja löytyy myös luonnonkasveista. Kukin ja lehdin koristeltu ruoka herättää taatusti ihastusta...

Kääpiösamettikukka (Tagetes tenuifolia)

Yksivuotiset kääpiösamettikukat ovat pirteän värisiä ja kestäviä koristeita: ne eivät kavahda edes lämpimän ruoan seuraa. Ne sopivat myös juomien koristeeksi. Maku on sitrusmainen ja raikas.

Tarhakehäkukka (Calendula officinalis)

Yksivuotinen kehäkukka on monipuolinen kasvi: Sen terälehdissä on eteerisiä öljyjä, saponiineja, karotinoideja, flavonoideja, luonnon antibiootteja. Tuoreista terälehdistä tehty tee auttaa mahavaivoihin. Ulkoisesti sitä voi käyttää pieniin haavoihin. Ohje: 2-4 tl terälehtiä kupillisen kuumaa vettä, seos saa seistä tunnin. Terälehtiä voi käyttää myös leivonnaisten värjäämiseen kakkujen ja salaattien koristeluun. Kehäkukkaa tulee välttää raskauden ja imetyksen aikana.

20213_69093.jpg

Koristekrassit (Tropaeolum majus Nanum)

Yksivuotiset koristekrassit ovat erittäin helppoja kasvattaa, ja sekä siemeniä, kukkia, kukkanuppuja että lehtiä voi käyttää ruokien mausteena tai koristeena. Ne ovat melko mausteisia, jopa pippurisia, ja sopivat kohtuullisina määrinä hyvin salaatteihin. Siemenkodat kiehautetaan suolavedessä, säilötään ja käytetään kuten kapriksia.

20213_11895.jpg

Yrtti-iiso (Agastache foeniculum)

Suomessa usein yksivuotisena viljelty yrtti-iiso kukkii sinisin huulikukin loppukesällä. Sen kukat ja lehdet tuoksuvat ja maistuvat voimakkaasti anikselle ja sopivat hienosti jälkiruokien ja teen maustamiseen. Sitä voi myös silputa kakkutaikinaan ja piirakoiden päälle. Aniksen maku sopii yhteen porkkanan, perunan ja kaalien kanssa.

Jättipoimulehti (Alchemilla mollis)

Jättipoimulehden

nuoret lehdet sopivat hyvin salaatteihin ja teehen. Niitä voi myös laittaa silputtuna leivän päälle. Jos malttaa poistaa kukkaversot, kasvaa uusia lehtiä pitkälle syksyyn asti. Tuoreita ja kuivattuja kukkia ja siemeniä taas voi käyttää mausteena.

20213_69094.jpg

Maahumala (Glechoma hederaea)

Monivuotisen, talvellakin lehtensä säilyttävän ja kiivaasti leviävän maahumalan lehdet ovat hieman kirpeän makuiset ja sopivat mausteena salaatinkastikkeisiin, keittoihin ja muhennoksiin. Maahumalan haihtuvan öljyn sisältämä pinokamfoni on myrkyllistä suurina annoksina.

Maitohorsma (Epilobium angustifolium)

Maitohorsman

juuriversot ovat herkullisia parsan tavoin käytettynä. Lehdet sisältävät runsaasti valkuaisaineita, C-vitamiinia ja karoteenia, joten ne ovat terveellisiä salaatissa. Niitä voi käyttää myös lämpimissä voileivissä. Teehen lehdet tuovat sekä väriä että makua.

20213_69095.jpg

Puna-apila (Trifolium pratense)

Monivuotinen puna-apila on mainio maanparannuskasvi, sillä se kartuttaa maan typpivaroja. Sen lehdet ovat parhaimmillaan nuorina. Ne ovat valkuais- ja C-vitamiinipitoisia ja sopivat salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin. Kukat sopivat kakkujen koristeeksi ja teehen. Kukkien mesi antaa makeutta. Kuivattuna ja jauhettuna kukat sopivat myös sämpylöihin. Puutarhuria voi miellyttää myös tieto, että kukista tehty puuro pehmentää ihon kovettumia.

20213_69096.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78541.jpg
Luonnonkasvit puutarhassa
Aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, vaan erilaisia luonnonkukkia voi ihailla kotipuutarhassaankin. Moni viherpeukalo tuo usein mukanaan pieniä löytöjä matkan varrelta ja istuttaa ne pihalleen. Kauniita luonnonkasveja leviää puutarhaan myös itsestään.
20232_80908.jpg
Kotipuutarhan syksy
Syyskesän kasvirunsaus houkuttelee nauttimaan pimenevistä illoista ja sadon runsaudesta puutarhassa. Viilenevät säät ja kosteat yöt mahdollistavat myös uusien monivuotisten kasvien nopean kasvuunlähdön. Vielä ei ole myöhäistä toteuttaa kesän aikana kypsyneitä puutarhaunelmia.
20232_69363.jpg
Taimen kasvu vaatii lannoitetta
Pitkän taimikasvatusajan vaativat lajit, kuten tomaatti ja chili, tarvitsevat lisäravinteita taimikasvatusaikana. Jos taimi ei saa tarpeeksi ravinteita, kasvu hidastuu ja pahimmillaan loppuu kokonaan. Ravinteiden puute ilmenee taimessa esimerkiksi hontelona kasvuna.
202010_67236.jpg
Isäkin ansaitsee kukkansa
Ei ole suurempaa rakkauden valaakuin se, että lapsesi sua halaaja se, että pienessä sydämessäSinulle juurion varattu paikkaniin valtavan suuri.Eino Leino
20204_63751.jpg
Puutarhaliitto kannustaa nauttimaan kotoilusta ja hyvästä ruuasta
Moni on linnoittautunut kotiinsa ja nettiselaimet ovat olleet ahkerassa käytössä. Puutarhaliitosta suositellaan, että median kulutusta vähennetään, ja vapautuva aika käytetään yhdessä tekemiseen ja puutarhaharrastamiseen. Sekä keho että mieli voivat silloin paremmin.
2308_449370055_201311195141.jpg
Tee itse tuikkulyhtyjä - ja anna vaikka lahjaksi
Kauniiksi päällystettyjä lasipurkkeja voi käyttää tuikkulyhtyinä ja erilaisina säilytyspurkkeina. Koristellut lasipurkit soveltuvat kynien, askartelutarvikkeiden tai vaikka makaronien säilytykseen. Niitä voi käyttää maljakkoina ja toki niihin voi päällystämisen jälkeenkin säilöä syksyn satoa.Tuikkulyhdyt ovat erityisen näyttäviä ryhminä ja niitä voi ripustaa kauniiksi kokoelmaksi myös puutarhaan. Kynttilän kaveriksi lyhtyihin voi laittaa koristekiviä tai -hiekkaa. Kiva lahja syntyy itse tehdystä tuikkulyhdystä ja kauniilla paperilla päällystetystä tulitikkurasiasta yhdessä.Ps. Lyhtyyn voi kynttilän sijasta laittaa myös jouluvalosarjan tai led-kynttilän. Turvallisuussyistä led-kynttilää kannattaa käyttää etenkin pienemmissä lasipurkeissa. Pienellä suuaukolla olevassa lasipurkissa lämpö nimittäin nousee nopeasti ja siksi aina on olemassa räjähdysvaara. Myös parafiini- ja steariinikynttilät leimahtavat helposti lämmön noustessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton