• Etusivu
  • Rakentaminen

Lomalla ajatukset uudistuvat ja aivot saavat levätä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.07.2023
20206_65477.jpg

Loman voi aloitella vaikka lukemalla lempikirjaansa luonnon helmassa laineiden liplatusta kuunnellen.

Vaikka monesti voisi luullakin, niin ihminen ei ole kone, joka jaksaa puurtaa tauotta. Tarvitsemme työn vastapainoksi pysähtymistä ja toisenlaista tekemistä. Hektistä arkea ja ainaista kiirettä kestää paremmin, kun tietää, että loma katkaisee sen jossakin vaiheessa vuotta. Jotta pääset irti ainaisesta työmoodista, kannattaa suunnitella tekevänsä jotain ihan muuta kuin normaalisti tekisi tai vaihtoehtoisesti lähdet vain kohti tuntematonta avoimin mielin etkä suunnittele tai tee yhtään mitään.

Mikäli työstä ja työasioiden pyörittelystä mielessään on vaikeaa irroittautua, kannattaa pysähtyä miettimään, miksi näin on. Teetkö itsestäsi liian tärkeän työnantajallesi vai käytkö liian kovilla kierroksilla? On aika ottaa rennosti!

Vaihda vapaalle lomalla

Maailma ei kaadu, vaikka työasiat työntää loman ajaksi pois mielestä ja laittaa työpuhelimen tai läppärin kiinni. Ilman sitä, et pysty pysähtymään kunnolla ja antamaan tilaa uusille ajatuksille. Pysähtymisen avulla saat etäisyyttä työasioihin ja voit oivaltaa uusia asioita selkeämmin.

Työnantajan tulisi huolehtia siitä, että työntekijät pitävät lakisääteiset lomansa, mutta vastuu omasta hyvinvoinnista on jokaisella itsellään. Tämän tulee muistaa myös yrittäjä, joka on oman itsensä herra.

Sen sijaan, että miettisi mitä tärkeää sähköpostia on tullut, voisi vaikka kuunnella pienen ihmisen pienen mielen suuria oivalluksia ympäröivästä maailmasta. Näet itsekin maailmaa uusin silmin.
Sen sijaan, että miettisi mitä tärkeää sähköpostia on tullut, voisi vaikka kuunnella pienen ihmisen pienen mielen suuria oivalluksia ympäröivästä maailmasta. Näet itsekin maailmaa uusin silmin.

Yhdessä vai erikseen?

Sattuiko tänä(kin) vuonna niin, että vietätte puolisonne kanssa loma-aikaa erikseen? Ei hätää, se tekee molemmille ihan hyvää. Molemmat saavat rentoutua myös itsekseen ja tehdä kaikkea sitä, mistä toinen osapuoli ei välttämättä ole niin kiinnostunut.

Vai vietätkö lomaa yksin? Olet ehkä oppinut jo vuosien varrella, mitkä asiat tekevät sinun lomastasi ikimuistoisen ja rentouttavan. Kokeilehan silti tänä vuonna jotakin uutta, olet sen ansainnut.

Lepää tarpeeksi

Vaatimukset työssä ovat usein kovat. Jatkuva kiire ja monet ärsykkeet aikaansaavat tilan, jossa ihminen väsyy. Nykypäivän yhä tietointensiivisempi työtapa, työpaikan melu ja kognitiivinen paine rasittavat ihmismieltä. Keho ei ehkä pääse lepäämään eikä palautumaan työstä.

Kierteen jatkuessa riittävän pitkään elimistö alkaa oireilla ja pahimmassa tapauksessa ihminen sairastuu. Useista työelämän tutkimuksista saa lukea, kuinka stressisairaudet kuten burnout, väsyminen, masennus ja alkoholiongelmat ovat lisääntyneet työelämässä.

Luonnon keskellä rentoutuu. Elämä on huoletonta.
Luonnon keskellä rentoutuu. Elämä on huoletonta.

Jos olet työelämässä koko ajan "tavoitettavissa" ja jatkuvan paineen alla, aivosi tarvitsevat vastapainoksi lepoa ja unta, sillä niiden aikana ne prosessoivat päivällä opittuja asioita. Kuten pienellä lapsella. Emme me eroa siitä, vaikka olemmekin aikuisia. Opimme joka päivä uutta, joko ympäristöstä tai itsestämme, ja aivomme prosessoivat asioita. Aivomme väsyvät, mutta lepo ja uni auttavat meitä oppimaan.

Jos havaitset univaikeuksia, et pysty nukkumaan tai et saa unta, niin aivosi käyvät "ylikierroksilla". Olet selvästi loman tarpeessa.

Lapsetkin tarvitsevat lomaa

Koululaiset aloittivat lomansa ansaitusti jo taannoin, mutta pian myös suuri osa päiväkoti-ikäisistä lapsista lomailee läheistensä kanssa. Sanotaan, että tuo 2,5 kuukauden koululaisten kesäloma tuottaa stressiä ja tuskaa vanhemmille. Miten järjestetään loma-ajan hoito ja pärjäävätkö tietynikäiset lapset jo yksin kotona, kun vanhemmat ovat töissä. Onneksi kunnat järjestävät erilaista kesätoimintaa, ja monilla mummulat pelastavat arkea. Vaikka tuo aika tuottaa monelle vanhemmalle lisää päänvaivaa omien töiden lisäksi, lapsetkin tarvitsevat lomaa.

Leikki on lasten työtä, mutta lomalla se on vain mielen ravinnetta.
Leikki on lasten työtä, mutta lomalla se on vain mielen ravinnetta.

Loma-aika voi olla stressaavaa myös lapsille. Onko suunnitelmia, minne mennään lomalla? Pääseekö kotoa minnekään, kaikilla kun ei ole varaa lähteä huvittelemaan. Yritetään siis luoda lapsillekin mukava loma kehittämällä esimerkiksi pieniä metsäretkiä, käymällä leikkipuistoissa ja uimassa. Lapset tarvitsevat vain aikaa läheistensä kanssa.

Lapset eivät tule muistamaan kesäreissuistaan, kuinka paljon se maksoi tai kävikö perhe jossain kalliissa paikassa. Muistoihin saattaa jäädä lämmin uimavesi, iso kalasaalis, leipäkiven heittely X kertaa läheisellä uimarannalla, aarrekiven tai simpukankuoren löytyminen hiekasta tai jäätelöpallon putoaminen suoraan sandaalin päälle vohvelistaan. Luodaan muistoja, ollaan yhdessä ja nautitaan läheisten seurasta ilman turhia paineita.

Millainen on hyvä loma?

Millainen sitten on hyvä loma? Ainakin se kannattaa suunnitella sopivan väljäksi. Lomaan ei kannata ladata kaikkia odotuksia ja asioita, jotka ovat jääneet vuoden aikana tekemättä.

Joku meistä ammentaa voimaa mökillä haravoiden, nurmikkoa leikellen, pylly pystyssä puutarhan kimpussa tai rentoutuen kotisaunan lauteilla, toinen pesee mattoja, joku urheilee. Joku rentoutuu viettämällä aikaa perheen kanssa ja toinen kiertää vaikka koko maapallon (melkein 80 päivässä). Lomalla aivojen voi myös antaa levätä surutta. Aivot eivät tarvitse virikkeitä joka minuutti, vaan välillä voi löhötä tekemättä mitään. Olennaista on löytää juuri itselle sopiva tapa lomailla.

20226_65484.jpg

Paluu arkeen loman jälkeen

Jos lomasi on ollut rentouttava ja hyvä, on suorastaan positiivista ajatella, että salasanat ovat unohduksissa ja työpaikan rutiinit kadoksissa. Työhön paluu voi tuntua aluksi vaikealta, mutta tunne menee nopeasti ohi.

...Mutta eipäs mennä asioiden edelle, vaan nyt nautitaan Suomen kesästä.

Suomi on mahtavia lomakohteita ja upeita maisemia täynnä oleva maa. Nyt vain jokainen rohkeasti tutustumaan johonkin uuteen paikkaan tai harrastukseen ja tehkää tämän vuoden lomastanne ikimuistoisin.

Oikein ihanaa ja nautinnollista lomaa kaikille sitä viettäville!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20211_68031.jpg
Oletko kuullut valkoisesta mansikasta?
Kyllä, luit oikein. Valkoisesta mansikasta. Huolimatta kalpeasta ulkonäöstään, on se kypsänä varsin maukas ja muistuttaa maultaan perinteistä metsämansikkaa.
202111_73888.jpg
Vesistöjä rehevöittävillä arvoravinteilla ruokaa sinne, mistä nälkä pakottaa lähtemään
Tutkijoiden mukaan ravinteiden globaali jakamis- ja kiertotalous torjuisi luontokatoa ja nälkää. Ravinnevientiä edistäisi planeettavaluutta, maapallon kantokykyä kunnioittava reilun talouden malli.
20236_82340.jpg
Heinäkuun vinkit
Kesäkuukausista keskimmäinen, heinäkuu, on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskollamme. Heinäkuussa Suomen luonto saavuttaa kesän kasvunsa huipun ja alkaa pian tämän jälkeen valmistautumaan syksyyn. Heinäkuussa on usein lämmintä ja kosteaa; kuurosateet ja ukkosmyrskyt ovat tavallisia Etelä- ja Keski-Suomessa – iltapäivisin lämpötilat kohoavat ainakin jossain päin Suomea hellelukemille. Lapin yöttömät yöt jatkuvat kuun lopulle saakka, mutta eteläisemmässä Suomessa huomaa jo öiden pimenemisen.
202310_61179.jpg
Hilla, lakka, suomuurain
Rakkaalla lapsella on aina monta nimeä. Se sanonta pitää paikkansa myös tämän herkullisen marjamme kanssa; lakka eli hilla eli muurain (Rubus chamaemorus) on vatukoiden (Rubus) sukuun ja ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva, ruohovartinen kasvi. Kasvin nimitys vaihtelee alueittain niin, että lakasta puhutaan perinteisesti Länsi-Suomessa ja hillasta Itä-Suomessa, Lakkaa sanotaan myös suomuuraimeksi, lintiksi ja valokiksi. Nimeä käytetään niin kasvista kuin sen tuottamasta heleän oranssista, mehukkaasta marjastakin.
20113_24950.jpg
Tee Se Itse
Pian on aika upottaa sormet multaan ja kylvää siemenet ruukkuihin kevättä odottamaan. Nikkaroi vanerista taimikyltit istutuksillesi. Näin muistat, mitä istutit mihinkin purnukkaan.Kyltit tehdään ohuesta vanerista, johon ruiskutetaan liitutaulumaali tekstipinnaksi. Lue ohjeet:Sahaa ohuesta vanerista taimikyltteihin sopivat palat.Hio kylttien reunat hiomapaperillaMaalaa kyltit liitutaulumaalilla. Muista suojata maalausalusta hyvin, sillä suihkutettava liitutaulumaali sotkee helposti ja leviää laajalle alueelle. Anna kuivua hyvin.Sahaa pyörörimasta sopivanmittainen tikku kyltille.Kiinnitä tikku kylttiin esimerkiksi kuumaliimalla.Kirjoita kylttiin kasvin nimi ja upota multaan!Jos teet isomman kyltin, voit raapustaa liitutaululla maalattuun kylttiin myös ohjeen esimerkiksi siitä, kuinka usein taimia tulee kastella.Paula Huvinen
20227_78197.jpg
Oletko jo leikannut talvehtineet pelargonisi?
Talven aikana harvoiksi ja pitkiksi venähtäneet pelargonit suorastaan huutavat typistämistä, joten pistokkaita syntyy ihan itsestään. Typistetyt pelargonit haarautuvat ja tuuheutuvat kevään edetessä ja versoista lisätyt pistokkaat juurtuvat nopeasti uusiksi yksilöiksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton