TAKAISIN

Lomalla ajatukset uudistuvat ja aivot saavat levätä

Päivitetty: 16.6.2022
Vaikka monesti voisi luullakin, niin ihminen ei ole kone, joka jaksaa puurtaa tauotta. Tarvitsemme työn vastapainoksi pysähtymistä ja toisenlaista tekemistä. Hektistä arkea ja ainaista kiirettä kestää paremmin, kun tietää, että loma katkaisee sen jossakin vaiheessa vuotta. Jotta pääset irti ainaisesta työmoodista, kannattaa suunnitella tekevänsä jotain ihan muuta kuin normaalisti tekisi tai vaihtoehtoisesti lähdet vain kohti tuntematonta avoimin mielin etkä suunnittele tai tee yhtään mitään.
Loman voi aloitella vaikka lukemalla lempikirjaansa luonnon helmassa laineiden liplatusta kuunnellen.Loman voi aloitella vaikka lukemalla lempikirjaansa luonnon helmassa laineiden liplatusta kuunnellen.

Mikäli työstä ja työasioiden pyörittelystä mielessä irti pääseminen on vaikeaa, kannattaa pysähtyä miettimään, miksi näin on. Teetkö itsestäsi liian tärkeän työnantajallesi vai käytkö liian kovilla kierroksilla? On aika ottaa rennosti!

Vaihda vapaalle lomalla

Maailma ei kaadu, vaikka työasiat työntää loman ajaksi pois mielestä ja laittaa työpuhelimen tai läppärin kiinni. Ilman sitä, et pysty pysähtymään kunnolla ja anna tilaa uusille ajatuksille. Pysähtymisen avulla saat etäisyyttä työasioihin ja voit oivaltaa uusia asioita selkeämmin.

Työnantajan tulisi huolehtia siitä, että työntekijät pitävät lakisääteiset lomansa, mutta vastuu omasta hyvinvoinnista on jokaisella itsellään. Tämän tulee muistaa myös yrittäjä, joka on oman itsensä herra.
Sen sijaan, että miettisi mitä tärkeää sähköpostia on tullut, voisi vaikka kuunnella pienen ihmisen pienen mielen suuria oivalluksia ympäröivästä maailmasta. Näet itsekin maailmaa uusin silmin.Sen sijaan, että miettisi mitä tärkeää sähköpostia on tullut, voisi vaikka kuunnella pienen ihmisen pienen mielen suuria oivalluksia ympäröivästä maailmasta. Näet itsekin maailmaa uusin silmin.

Yhdessä vai erikseen?

Sattuiko tänä(kin) vuonna niin, että vietätte puolisonne kanssa loma-aikaa erikseen? Ei hätää, se tekee molemmille ihan hyvää. Molemmat saavat rentoutua myös itsekseen ja tehdä kaikkea sitä, mistä toinen osapuoli ei välttämättä ole niin kiinnostunut.

Vai vietätkö lomaa yksin? Olet ehkä oppinut jo vuosien varrella, mitkä asiat tekevät sinun lomastasi ikimuistoisen ja rentouttavan. Kokeilehan silti tänä vuonna jotakin uutta, olet sen ansainnut. 

Lepää tarpeeksi

Vaatimukset työssä ovat usein kovat. Jatkuva kiire ja monet ärsykkeet aikaansaavat tilan, jossa ihminen väsyy. Nykypäivän yhä tietointensiivisempi työtapa, työpaikan melu ja kognitiivinen paine rasittavat ihmismieltä. Keho ei ehkä pääse lepäämään eikä palautumaan työstä. Kierteen jatkuessa riittävän pitkään elimistö alkaa oireilla ja pahimmassa tapauksessa ihminen sairastuu. Useista työelämän tutkimuksista saa lukea, kuinka stressisairaudet kuten burnout, väsyminen, masennus ja alkoholiongelmat ovat lisääntyneet työelämässä.

Jos olet työelämässä koko ajan "tavoitettavissa" ja jatkuvan paineen alla, aivosi tarvitsevat vastapainoksi lepoa ja unta, sillä niiden aikana ne prosessoivat päivällä opittuja asioita. Kuten pienellä lapsella. Emme me eroa siitä, vaikka olemmekin aikuisia. Opimme joka päivä uutta, joko ympäristöstä tai itsestämme, ja aivomme prosessoivat asioita. Aivomme väsyvät, mutta lepo ja uni auttavat meitä oppimaan. Jos havaitset univaikeuksia, et pysty nukkumaan tai et saa unta, niin aivosi käyvät "ylikierroksilla". Olet selvästi loman tarpeessa.
Luonnon keskellä rentoutuu. Elämä on huoletonta.Luonnon keskellä rentoutuu. Elämä on huoletonta.

Lapsetkin tarvitsevat lomaa

Koululaiset aloittivat lomansa ansaitusti jo taannoin, mutta pian myös suuri osa päiväkoti-ikäisistä lapsista lomailee läheistensä kanssa. Sanotaan, että tuo 2,5 kuukauden koululaisten kesäloma tuottaa stressiä ja tuskaa vanhemmille. Miten järjestetään loma-ajan hoito ja pärjäävätkö tietynikäiset lapset jo yksin kotona, kun vanhemmat ovat töissä. Onneksi kunnat järjestävät erilaista kesätoimintaa, ja monilla mummulat pelastavat arkea. Vaikka tuo aika tuottaa monelle vanhemmalle lisää päänvaivaa omien töiden lisäksi, lapsetkin tarvitsevat lomaa.

Loma-aika voi olla stressaavaa myös lapsille. Onko suunnitelmia, minne mennään lomalla? Pääseekö kotoa minnekään, kaikilla kun ei ole varaa lähteä huvittelemaan. Yritetään siis luoda lapsillekin mukava loma kehittämällä esimerkiksi pieniä metsäretkiä, käymällä leikkipuistoissa ja uimassa. Lapset tarvitsevat vain aikaa. 

Leikki on lasten työtä, mutta lomalla se on vain mielen ravinnetta.Leikki on lasten työtä, mutta lomalla se on vain mielen ravinnetta.

Millainen on hyvä loma?

Millainen sitten on hyvä loma? Ainakin se kannattaa suunnitella sopivan väljäksi. Lomaan ei kannata ladata kaikkia odotuksia ja asioita, jotka ovat jääneet vuoden aikana tekemättä.

Joku meistä ammentaa voimaa mökillä haravoiden, nurmikkoa leikellen, pylly pystyssä puutarhan kimpussa tai rentoutuen kotisaunan lauteilla, toinen pesee mattoja, joku urheilee. Joku rentoutuu viettämällä aikaa perheen kanssa ja toinen kiertää vaikka koko maapallon (melkein 80 päivässä). Lomalla aivojen voi myös antaa levätä surutta. Aivot eivät tarvitse virikkeitä joka minuutti, vaan välillä voi löhötä tekemättä mitään. Olennaista on löytää juuri itselle sopiva tapa lomailla.
1920pretty-woman-1509956_1920

Paluu arkeen loman jälkeen

Jos lomasi on ollut rentouttava ja hyvä, niin on suorastaan positiivista ajatella, että salasanat ovat unohduksissa ja työpaikan rutiinit kadoksissa. Työhön paluu voi tuntua aluksi vaikealta, mutta tunne menee nopeasti ohi.

...Mutta eipäs mennä asioiden edelle, vaan nyt nautitaan Suomen kesästä!

Suomi on mahtavia lomakohteita ja upeita maisemia täynnä oleva maa. Nyt vain jokainen rohkeasti tutustumaan johonkin uuteen paikkaan tai harrastukseen ja tehkää tämän vuoden lomastanne ikimuistoisin!

Oikein ihanaa ja nautinnollista lomaa kaikille, toivottaa Puutarha.netin toimitus!​​​​​​​