TAKAISIN

Varmista kukoistava kevät ja satoisa ensi kesä

Päivitetty: 13.9.2021

Vaikka päivät ovat vielä kesäisen lämpimiä, alkaa luonto valmistautua talveen. Lyhenevä päivä on varma merkki, niin muuttolinnuille kuin kasveillekin, että talvea kohti ollaan menossa. Puutarhuri voi omilla toimillaan edesauttaa kasveja kestämään talven haasteet, varmistaa tulevan kevään ja kesän kukintaa ja kesän satoa.

tulips-4933492_1920

Syyslannoitus monivuotisille kasveille

Monivuotisten kasvien talvehtimista voi edesauttaa ajoissa annetulla syyslannoituksella. Erityisen suuri merkitys syyslannoituksella on talvenaroille kasveille ja alkukesän kukkijoille. Alkukesän kukkijoiden, kuten marjakasvien ja hedelmäpuiden ja monien alkukesällä kukkivien koristepensaiden ja perennojen, kukka-aiheet muodostuvat ja kehittyvät pitkälle jo syksyn aikana. Näille kasveille syyslannoitus on jopa kevätlannoitusta tärkeämpi toimenpide.

Marjakasveille ja hedelmäpuille suositellaan syyslannoite annettavaksi heti sadonkorjuun jälkeen.

Syyslannoitus olisi hyvä antaa elokuussa, mutta viimeistään syyskuun aikana. Kun kasveissa alkaa näkyä kellastumisen merkkejä tai ruskaa, ollaan jo hieman myöhässä. Kasvi hyödyntää lannoitteen ravinteet parhaiten, kun se on vielä aktiivisessa yhteyttämisen vaiheessa.

Jos haluamme nauttia omenapuiden runsaasta sadosta joka vuosi, täytyy pitää huolta puista.Jos haluamme nauttia omenapuiden runsaasta sadosta joka vuosi, täytyy pitää huolta puista.

Lannoitteen valinta ja levitys

Typpi (N) syksyllä annettuna ylläpitää kasvua ja hidastaa kasvien siirtymistä talvehtimaan. Syyslannoitteeksi valitaankin typetön lannoite, joka sisältää fosforia (P) ja kaliumia (K) ja olisi hyvä, jos lannoitteessa olisi myös hivenravinteita. Fosfori lisää kukka-aiheiden muodostumista ja runsastuttaa näin seuraavan vuoden kukintaa. Kalium parantaa kasvisolujen talvenkestävyyttä. Syyslannoitus väkevöittää kasvissa olevia nesteitä ja toimii ikään kuin kasvin pakkasnesteenä.

Annosteluohjeen mukainen määrä lannoitetta levitetään kasvien oksiston kokoiselle alueelle. Tällä samalla alueella on kasvin juuristokin ja juuriston ulkoreunalla on sen aktiivisin osa.

Kasvit ottavat ravinteet veden mukana, juuristoalueen maanesteeseen liuenneena. Lannoite liukenee kosteassa maassa ja muuttuu näin kasveille käyttökelpoiseen muotoon. Jos maa ei ole lannoitushetkellä kostea eikä sadettakaan ole lähiaikoina luvassa, on hyvä kastella maa lannoitteen levittämisen jälkeen.

Lannoite voidaan kevyesti muokata maahan esimerkiksi haravalla sekoittaen tai peittää ohuella multakerroksella. Tämä parantaa lannoitteen liukenemista.Lannoite voidaan kevyesti muokata maahan esimerkiksi haravalla sekoittaen tai peittää ohuella multakerroksella. Tämä parantaa lannoitteen liukenemista.

Kasviperäiset orgaaniset lannoitteet kiinnostavat lintuja ja tällä kevyellä multaan sekoittamisella ehkäistään myös lannoitteen päätymistä lintujen ravinnoksi.
Havukasveille ja muille happaman maan kasveille esim. alppiruusuille, voidaan syyslannoituksessa käyttää samoja lannoitteita kuin muillekin kasveille.

Nurmikko on myös monivuotinen kasvi ja sen talvehtimista edesauttaa syyslannoitus. Nurmikko kasvaa lähes lumen tuloon asti, joten sille voidaan vielä tässä vaiheessa antaa typpeä sisältävää lannoitetta pieni määrä.
Yksivuotisia kesäkukkia, jotka joka tapauksessa pakkasten tullen kuolevat, voi lannoittaa koko kasvukauden ajan typpipitoisilla lannoitteilla.