TAKAISIN

Parveke syksyn väreissä

Julkaistu: 16.11.2020

Kesäkukat alkavat näyttää rupsahtaneilta ja yöpakkasetkin ovat niitä jo nipistelleet. Mitä laittaa tilalle parvekkeen kaunistukseksi? Puutarhamyymälöistä löytyy runsaasti kasvivalikoimaa parvekkeen ehostukseksi. Kasveiksi kannattaa valita isohkoja näyttäviä ja kukkansa avanneita kasveja, sillä syksyn viileydessä kasvit kehittyvät ja kukat aukeavat hitaasti. Parvekelaatikoissa ja ruukuissa multaa ei tarvitse välttämättä vaihtaa, vaan kesäkukkien mullan voi hyödyntää.

Värikkyyttä parvekkeelle saa pallo- ja ruukkukrysanteemeista sekä syysastereista. Syysastereita löytyy valkokukkaisena sekä monissa sinisen ja violetin vivahteissa. Parvekkeelle tarkoitettu syysasteri kannattaa ostaa jo kukat avanneena, sillä se aukaisee nuppujaan viileässä hitaasti.

Syklaami on viileässä viihtyvä syksyn kukka. Minisyklaamin pakkasen kesto on hieman parempi kuin isokukkaisen syklaamin. Syklaami pitää altakastelusta, mutta istutusryhmässä tätä voi olla hankala toteuttaa, jolloin syklaami kastellaan tyvelle, välttäen veden kaatamista suoraan kasvin päälle.

Rauhallisen taustan värikkäille kukille saa pientä havukasvia muistuttavasta valesypressistä (ks. esim. hernesypressi). Myös pieniä havukasveja voi istuttaa syysistutuksiin ja talvettaa parvekkeella.

Koristekaalista löytyy värikästä violettia ja rauhallisen valkoista. Hopealanka yhdistettyinä koristekaaliin on kaunis harmoninen yhdistelmä ja nostaa koristekaalin astetta näyttävämmäksi.

Marjakanerva on uusimpia syyskasveja. Sitä on saatavissa vaaleanpunaisena, aniliininpunaisena ja valkoisena. Marjakanerva sopii erityisesti sekaistutuksiin tuomaan niihin metsän tunnelmaa. Marjakanervan marjat eivät varsinaisesti ole myrkyllisiä, mutta ei niitä suositella syötävänkään. Tämä on hyvä huomioida lapsiperheissä.

Perinteiset callunat ja ericat ovat takuuvarmoja parvekkeen kaunistuksia koko talven, kunhan niitä muistaa alkutalvella tarvittaessa kastella varsinkin lasitetulla parvekkeella lämpötilan pysyessä plussan puolella. Lämpötilan laskiessa pakkaselle ne pärjäävät omillaan.

Luonnonläheisiä asetelmia saa luonnonkasveista, havupuiden oksista ja kävyistä, pihlajan marjaisista oksista sekä mustikan ja puolukan varvuista. Maahan pudonneita oksia ja käpyjä lukuun ottamatta näiden keräämiseen pitää olla maanomistajan lupa.

Mitä kasveja voi jättää parvekkeelle talveksi?

Parvekkeesta tekee mieli saada runsas ja rehevä heti keväällä. Istuttamalla myös parvekkeelle monivuotisia kasveja ei tarvitse aloittaa joka kevät alusta. Haasteeksi tulee kasvien hengissä pitäminen talven yli, mutta lasitettu parveke tarjoaa mahdollisuuksia talvettamiseen.

Parvekkeella voi kasvattaa ja talvettaa kylmää kestäviä kasveja, joita oman paikkakunnan menestymisvyöhykkeellä voisi kasvattaa avomaallakin. Kasvit kannattaa jo keväällä istuttaa syviin ruukkuihin, joissa runsas multatila mukailee olosuhteita avomaalla. Talvehtiville kasveille ei kannata valita saviruukkuja, sillä ne eivät kestä halkeamatta talven olosuhteita.

Lasitetulla parvekkeella onnistuu monien pienien havukasvien ja muiden ikivihreiden talvehtiminen. Pienet kuuset, katajat ja pallotuijat ovat hyviä havukasvivaihtoehtoja. Kesäkukkaistutuksissa yleistynyt muratti talvehtii suojattuna ainakin Etelä-Suomessa, samoin kuin ikivihreä puksipuu. Keijuangervon menestyksekkäästä talvehtimisesta, jopa lasittamattomalla parvekkeella, on II-vyöhykkeellä hyviä kokemuksia.

Köynnöksillä saa rehevyyttä ja kerroksellisuutta parvekkeelle. Syksyllä alas leikattujen ja pakkaspeitteellä suojattujen kärhöjen talvehtiminen onnistuu lasitetulla parvekkeella, jos lämpötila pysyy plussan puolella ja kastelusta huolehditaan muutaman kerran talven aikana.

Pelargoniat talvehtivat parvekkeella, jos lämpötila pysyy plussan puolella. Pelargonioita ei kannata peittää, koska ne tarvitsevat vähäisissä määrin valoa talvellakin. Kastelu on tarpeen noin kerran kahdessa kuukaudessa läpi talven riippuen parvekkeen lämpötilasta.

Yrttien kasvatuslaatikossa varmoja talvehtijoita ovat ruohosipuli ja persilja sekä viime vuosien suosikki viinisuolaheinä. Ensi kevään ensimmäisiksi ilahduttajiksi voi syksyllä istuttaa kukkasipuleita parvekelaatikoihin ja ruukkuihin.

Valmistele kasvit talveen ja seuraa talvella kastelun tarvetta

Kasvit valmistellaan syksyyn syyslannoituksella ja jatkamalla niukkaa kastelua niin kauan kuin lämpötila parvekkeella on nollan yläpuolella. Mikäli parvekkeella lämpötila pysyy plussan puolella läpi talven, kastelusta on huolehdittava talven aikana. Kastelun ja valon tarve on sidoksissa lämpötilaan: mitä lämpimämpää talvehtimisolosuhteissa on, sitä enemmän tarvitaan myös kastelua ja valoa.

Kasveja voi suojata verhoilemalla ruukut styrox-levyillä ja peittämällä kasvit pakkaspeitteellä. Arat kasvit kannattaa siirtää talveksi lähelle lämpimän tilan vastaista seinää tai mahdollisuuksien mukaan sisätiloihin.

Kevätauringon alkaessa paistamaan on hyvä tarkkailla parvekkeen lämpötilaa ja tarkistaa, onko kasvien multa jäässä. Ikivihreät kasvit alkavat lämpötilan noustessa haihduttaa, joten kuivumisen ehkäisemiseksi kasveja voi peittää varjostuskankaalla tai harsolla ja sulatella multaa haalealla vedellä, pienellä kastelulannoitemäärällä terästettynä.
 

Lasitettu parveke tarjoaa mahdollisuuksia kasvien talvettamiseen. Seuraa kastelutarvetta talven aikana.