• Etusivu
  • Hoitotyöt

Palmun katveessa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.11.2023
202311_83288.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

Viime vuosisadan vaihteessa palmut olivat suurta muotia ruukku- ja sammiokasveina, ja porvarikodin aulassa piti olla ainakin yksi palmu. Vaikka 1930- ja 40-luvulla palmut olivat täysin pois muodista, moni silti säilytti palmunsa. Sopivasti vettä ja valoa saava palmu pysyy kauniina ja voikin elää 50, jopa 80 vuotta.

Palmut sopivat monenlaisiin sisustuksiin. Tyylikkäimpiä palmut ovat pelkistetyssä tai kartanotyylisessä sisustuksessa. Suurten lehtien kaunis muoto pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun palmu on sijoitettu yksittäiskasviksi. Yleensä palmut ovat hidaskasvuisia, joten ne mahtuvat pitkän aikaa ikkunalle tai kukkapylvään päälle. Ennen pitkää palmu kuitenkin tarvitsee enemmän tilaa ja se täytyy siirtää lattialle. Suureen ruukkuun palmun juurelle voi istuttaa matalan kasvin multatilaa peittämään.

Palmu kasvina

Pääasiassa palmut ovat kotoisin trooppisilta seuduilta. Niillä on usein suora, haaraton runko. Palmujen versot ovat puutuneita ja niissä on vain yksi kasvupiste (paria poikkeusta lukuun ottamatta). Lehdet kasvavat verson latvaan. Jos kärkisilmu vaurioituu, tilalle ei kasva uutta. Tällöin latva ei haaraudu, vaan koko verso kuolee. Huonepalmut kukkivat harvoin eikä kukilla ole juurikaan koristearvoa.

Lehtien muodon perusteella palmut jaetaan joko sulka- tai viuhkapalmuihin. Sulkapalmun vankoissa lehtiruodeissa lehdykät ovat kahdessa rivissä lehtilavan keskirangan molemmin puolin. Viuhkapalmuilla lehtimuotoja on miltei ehytlapaisista aina sormijakoisiin asti.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Hoito

Palmulle sopivin paikka on hajavalossa tavallisessa huoneenlämmössä. Moni palmulaji elää joten kuten hämärässäkin paikassa, mutta kasvun sijaan kuihtuu verkalleen. Älä sijoita palmua lämpöpatterin lähelle, lämpimässä ja kuivassa ilmassa se ei viihdy ja kuiva lämpö saa lehdyköiden kärjet ruskettumaan. Ilmankosteutta palmun ympärillä voi nostaa siten, että alusvadilla on vettä, mutta ruukku on nostettu vedestä irti esimerkiksi pienten kivien päälle. Palmua kannattaa myös sumuttaa usein.

Palmulajien vedentarve on erilainen, mutta yhdenkään ruukku ei saa jäädä seisomaan veteen. Kesäkaudella palmua lannoitetaan miedolla lannoitteella parin viikon välein. Palmu saa kasvaa samassa ruukussa vuosikausia, mutta pintamullan kuohkeutus voi olla tarpeen joka kevät. Palmu istutetaan uudelleen vasta sitten, kun multapaakku on täynnä juuria.

  • Eväpalmu (Caryota)
  • Vuoripalmu (Chamaedorea)
  • Kääpiöpalmu (Chamaerops)
  • Kultapalmu (Chrysalidocarpus)
  • Kentianpalmu (Howea)
  • Sädepalmu (Livistona)
  • Kääpiökookospalmu (Lytocaryum, aiemmin Microcoelum)
  • Taateli (Phoenix)
  • Pensaspalmu (Rhapsis)
  • Kuitupalmu (Trachycarpus)
  • Presidentinpalmu (Washingtonia)
Ohje

Ohje

Tavallisimmat huonepalmut

  • Eväpalmu (Caryota)
  • Vuoripalmu (Chamaedorea)
  • Kääpiöpalmu (Chamaerops)
  • Kultapalmu (Chrysalidocarpus)
  • Kentianpalmu (Howea)
  • Sädepalmu (Livistona)
  • Kääpiökookospalmu (Lytocaryum, aiemmin Microcoelum)
  • Taateli (Phoenix)
  • Pensaspalmu (Rhapsis)
  • Kuitupalmu (Trachycarpus)
  • Presidentinpalmu (Washingtonia)
Chamaedorea (Kuva: Floradania)
Chamaedorea (Kuva: Floradania)
Chrysalidocarpus (Kuva: Floradania)
Chrysalidocarpus (Kuva: Floradania)
Livistona (Kuva: Floradania)
Livistona (Kuva: Floradania)
Trachycarpus (Kuva: Floradania)
Trachycarpus (Kuva: Floradania)

Tiesitkös, että nimestään huolimatta käpypalmu (Cycas revoluta) ei kuulu palmuihin?

Käpypalmu (Kuva: Puutarha.net)
Käpypalmu (Kuva: Puutarha.net)

Ihastu palmuun

Ostaessasi palmun, tarkista, että lehdet ovat terveen vihreitä eikä niissä ole ruskeita kärkiä ja että kärkisilmu on vahingoittumaton. Kokeile vaikka näitä, melko helppohoitoisia palmuja:

  • Sirovuoripalmu (Chamaedorea elegans): Elegantti ja pienikasvuinen palmu, jolla on koristeellinen lehdistö. Samassa ruukussa useampi taimi tuo rehevyyttä.
  • Kääpiöpalmu (Chamaerops humilis): Viuhkamaiset lehdet ja pensasmainen kasvutapa. Lyhyt runko muistuttaa käpyä.
  • Pikkukentianpalmu (Howea forsteriana): Veistoksellinen ja kestävä viherkasvi, jonka lehdet kaartuvat pehmeästi.
  • Kanariantaateli (Phoenix canariensis): Tupsulatvaisella sulkapalmulla on pitkät ja jäykät lehdet.
  • Kuitupalmu (Trachycarpus fortunei): Suuri lehvistö ja karvainen runko ihastuttavat eksoottisella vaikutuksellaan.
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton