TAKAISIN

Toiveista totta ja pihasta puutarha

Julkaistu: 15.3.2021

Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?

1920Piha suunnitelmissa iSt

Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan myös näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelystä ja sijoittelusta aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Suunnittelija muistaa ottaa huomioon sellaisetkin seikat, joita et itse ehkä tule ajatelleeksi. Esimerkiksi pihan kallistukset ovat oleellisia valuntavesien ohjaamisessa.


Puutarhamyymälä Muhevaisen suunnittelu- ja neuvontapalvelu auttaa pihasi pienissä ja suurissa pulmissa.

Tekisinkö itse vai luottaisinko ammattilaiseen?

Pihasuunnittelija osaa ottaa toiveesi huomioon ja hän näkee pihassasi mahdollisuuksia, joita et itse välttämättä ole tullut ajatelleeksi. Hän osaa kysyä ne kysymykset, joita et vielä ole kysynyt itseltäsi. Siksi pihan toiminnallisuuden kannalta mikään oleellinen seikka ei jää huomioimatta ennen kuin isketään lapio maahan. 

Suunnittelija ei kuitenkaan ei ole taikuri, joka saa auringon paistamaan talon pohjoisseinustalle. Mutta hän kertoo, jos suosikkikasvit eivät paikassa menesty ja osaa suositella vaihtoehtoja.

Jos suunnittelet pihan itse, mieti ainakin nämä:

 • Tilankäyttö: mieti mitä toimintoja haluat ja niille sopiva paikka. Esim oleskelu, leikki, hyötytarha, kesäkeittiö, pyykinkuivaus, roskahuolto, pysäköinti, lumen säilytys…

 • Tontin korkeuserojen vaikutus pihan toimintoihin. 

 • Eri toiminnot vaativat erilaisen perustuksen ja eri maa-ainekset. Ne määrittelevät pihan kestävyyden vuosien saatossa. Esimerkiksi sisääntulo vaatii aivan erilaista kantavuutta kuin jalan kuljettavat polut.

 • Päätä puutarhan tyyli: millaista tunnelmaa halutaan vai halutaanko eri osiin erilaista tunnelmaa tai teemapuutarhoja.

 • Sijoita istutusalueet. Kasvien ryhmittely yhtenäisiin alueisiin tuo harmoniaa ja helpottaa puutarhan hoitoa.

 • Mieti kasvivalinnat: Ota aina huomioon kasvien kasvupaikkavaatimukset, valitse myös näkösuojakasvit ja talvenvihreät.

 • Ota kaikessa huomioon omat voimavarasi tai intosi pihan ylläpitoon ja hoitoon, jotta puutarhasi olisi kaunis ja toimiva tulevinakin vuosina.


Pihasuunnittelija on kumppani, joka toteuttaa toiveet

Aivan kuten talon rakentaminen tarkoituksenmukaiseksi perustuu piirustuksiin, samoin on pihankin laita. Huonolla tai vajaalla suunnitelmalla saadaan aikaan virheitä, joiden korjaamiseen kallista ja aikaa vievää. Siksi pihasuunnitelma ei ole ylellisyystuote vaan pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu, joka säästää virheinvestoinneilta. Ammattitaitoinen pihan suunnittelija jalostaa asiakkaansa hajanaiset ajatukset ja toiveet toimivaksi kokonaisuudeksi.

Pergola haaveissa iSt

Jos yhteistyö pihasuunnittelijan kanssa on uutta, voi kynnys piha-avun tilaamiseen tuntua korkealta. Kun suunnittelijan toimintatapaan tutustuu ensin vaikkapa neuvontakäynnin merkeissä, kasvaa samalla luottamus ja yhteistyö lähtee käyntiin. 

Toisinaan neuvontakäynti riittää selkiyttämään piharatkaisuja. Jos päädytään toimeksiantoon pihasuunnitelmasta, se saattaa korvata tonttiin tutustumiskäynnin.

 

Hortonomi AMK, MMK, pihasuunnittelija ja -neuvoja Sanna Numminen kertoo suunnittelutyönsä punaisena lankana olevan aina asiakkaan toiveet ja tarpeet. Siksi lopputuloksena on kullekin oman näköinen puutarha.Hortonomi AMK, MMK, pihasuunnittelija ja -neuvoja Sanna Numminen kertoo suunnittelutyönsä punaisena lankana olevan aina asiakkaan toiveet ja tarpeet. Siksi lopputuloksena on kullekin oman näköinen puutarha.

Kun luottamus asiakkaan ja suunnittelijan välillä syntyy, yhteistyöstä syttyy oivalluksia ja asiakkaan toiveet saadaan yleensä täytettyä silloinkin, kun haastetta tontilla on paljon.

Sanna Numminen valottaa yleisimpiä kysymyksiä mietittäessä suunnittelijan apuun tarttumista:

Hinta

 • Työni hinta koostuu siihen käytetystä ajasta, kiinteistä kustannuksista ja arvonlisäverosta, kertoo Sanna Numminen. Suunnittelun hinta saattaa hirvittää, ellei nähdä suunnitelmasta koituvia säästöjä. Kokonaisuudessaan suunnittelun hinta on piharakentamisen kokonaiskustannuksista kuitenkin yleensä vain alle kymmenesosa.

 • Suunnittelupöydällä tekemilläni suunnittelu- ja materiaaliratkaisuilla on suuri vaikutus pihan rakentamisen lopullisiin kustannuksiin. Asiakkaalle syntyy tuntuvia säästöjä, kun kerralla saadaan omien toiveiden ja pihan olosuhteiden mukaisesti räätälöity pihasuunnitelma kasviluetteloineen ja toteutusohjeineen.

 

Annan aina suunnittelutyöstä tarjouksen ja yksilöin, mitä työtä hintaan sisältyy, joten asiakkaani tietää aina, millaisia kustannuksia pihasuunnittelusta on odotettavissa, kertoo Sanna Numminen. 

Jos suunnitelma ei miellytäkään

 • Ennen kuin aloitan suunnittelun, kartoitan asiakkaan toiveet ja tarpeet. Aivan kaikkia toiveita ei tietysti pystytä joka pihalla toteuttamaan ja kompromisseja on tehtävä, mutta asiakkaan toiveiden huomioiminen on suunnittelun punainen lanka. Alkukartoituksessa onkin hyvä tuoda rohkeasti esiin ne villeimmätkin haaveet – eihän sitä koskaan tiedä, vaikka nekin voitaisiin toteuttaa.

 • En myöskään piirrä suunnitelmaa kerralla valmiiksi, vaan esittelen asiakkaalleni aina luonnoksen. Siihen on helppo tehdä tarkennukset ja muutostoiveet ennen lopullisen suunnitelman toteutusta.
   

Tuleekohan suunnitelmaan liikaa ja liian kalliita kasveja?

 • Lähtökohtanani tässäkin ovat asiakkaan toiveet – ja toiveisiin sisältyy myös budjetti. Useimmiten toiveena on helppohoitoinen piha, jolloin kasvivalinnat painottuvat kestäviin ja varmoihin kasvilajeihin. Nämä kasvit myös leviävät hyvin, jolloin voidaan haluttaessa käyttää hieman harvempaa istutusväliä. Tiheämpään istutetaan, jos toiveena on nopeasti valmiilta näyttävät istutukset. Ja erikoisuuksia ehdotan, jos asiakas on niistä kiinnostunut.

 • Kasvien kokonaisosuus pihan rakentamiskustannuksista on melko pieni. Enemmän kustannuksia syntyy pihan kovista rakenteista ja kasvualustojen kunnostamisesta. Pohjarakenteet ovatkin erittäin tärkeitä, kun halutaan toteuttaa pitkään kukoistava piha.
   

Myllääköhän suunnittelija kaiken vaikka haluamme vain vähän ehostaa

Toteutan suunnittelutyön aina asiakkaan toivomassa laajuudessa. Usein jo pienillä hoitotöillä, kasvien täydennysistutuksilla ja uudelleenjärjestelyllä saadaan pihan ilmettä nopeasti kohennettua.

Tällaisen ehostuksen suunnitteluun saattaa riittää neuvontakäynti, jonka aikana hahmottelen tarvittavia toimenpiteitä asiakkaani kanssa paikan päällä, kertoo Sanna Numminen.

1920Luonnostelu iSt

Tarvitsisimme vain vähän vinkkejä kasvivalintoihin ja istutukseen

 • Yksityiskohdista syntyy kokonaisuus ja otan mielihyvin vastaan haasteen vaikka vain keittiöpuutarhan perustamisesta tai sisääntulon somistamisesta. Pienikin pihan tai parvekkeen yksityiskohta voi tuottaa ison päänvaivan. Pystyn suunnittelijana auttamaan tällaisten ongelmakohtien ratkaisemisessa. 

 • Teen myös neuvontakäyntejä parvekkeille ja patioille, jolloin pääpaino ei niinkään ole sisustuksellisissa kalusteratkaisuissa vaan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta lisäävissä kasvivalinnoissa ja kasvien hoitoa helpottavissa istutusvinkeissä.

Jaksammeko ja osaammeko hoitaa pihaa?

 • Mikäli asiakkaani epäilee, ettei pihan hoitoon ole aikaa tai intoa, otan sen huomioon jo suunnitteluvaiheessa, erityisesti materiaali- ja kasvivalinnoissa.

1920Kastelemassa iSt
 • Esimerkiksi kiveys on huomattavan helppohoitoinen kivituhka-alueisiin verrattuna. Nopeasti leviäviä pensaita valitsemalla vähennetään kitkemisen tarvetta ja saadaan toteutettua helppohoitoinen ja edustava piha. Selkeät ja yhtenäiset istutusalueet helpottavat nurmikon ja sen reunojen hoitoa.

 • Tärkeä tehtäväni on havannoida ja tuoda esiin sitä, kohtaavatko asiakkaani unelmapiha ja todellinen elämä toisensa. Suunnittelu onkin jatkuvaa tasapainoilua haaveiden ja käytännöllisyyden välillä.

Jos haluat tietää lisää, ota yhteyttä Puutarhamyymälä Muhevaisen suunnittelijaan Sanna Nummiseen

Teksti: Sanna Numminen ja Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy

Kuvat: Sanna Numminen ja iStock