TAKAISIN

Kesä ja grillaus kuuluvat yhteen – katso parhaat vinkit onnistuneisiin kesäkokkailuihin

Päivitetty: 7.6.2022

Lähestyvä juhannus tarkoittaa monille meistä grillauskauden avausta. Näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti ja kehität uusia grillausbravuureita!

  

1) Puhtaus on puoli ruokaa – puhdista grilli oikein

Ennen grillikauden avajaisia talviteloilla ollut grilli kannattaa puhdistaa huolella sekä sisältä että ulkoa. Kun perusteellinen pesu on tehty, loppukesäksi voi riittää kevyempi puhdistus jokaisen käyttökerran jälkeen. Katso ohjeet grillin puhdistukseen täältä.

2) Päästä ruuanlaitossa luovuus valloilleen – grillaamalla voi valmistaa vaikka koko aterian jälkiruokaa myöten

Grilliin hankittavat lisävarusteet, kuten pizzakivi ja savustuslaatikko, tarjoavat lisää monipuolisuutta grillaamiseen. Pizzakiven avulla grillissä voi paistaa rapeiden napolilaistyylisten pizzojen lisäksi myös muita lämpimäisiä, kuten piirakoita ja rieskoja.

Savustaminen puolestaan sopii mainiosti niin kalalle, juustoille, kasviksille kuin hedelmillekin. Kasvikset kannattaa öljytä ennen savustamista, sillä savun maku tarttuu paremmin kostealle pinnalle.

  

Grilliaterian jälkiruokana toimivat hyvin esimerkiksi vartaissa grillatut mansikat, vaahtokarkit ja leipäjuusto. Herkullisena vaihtoehtona voi myös tarjota grillattuja persikoita ja päärynöitä vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.

Grilliateriaa suunniteltaessa kannattaa huomioida, että pelkkä grillissä kypsennettävä ruoka ei todennäköisesti riitä, jos ruokailijoita on enemmän kuin kymmenen – erityisesti, jos käytössä on pienikokoinen grilli ja halutaan, että kaikki pääsevät syömään samaan aikaan. Tällöin tila grillissä kannattaa käyttää tarkoin harkiten ja täydentää aterian grillattavia elementtejä erilaisilla lisukesalaateilla, leivällä ja tuoreilla kauden kasviksilla.
 

Muista! Grillaaminen ei vaadi omaa pihaa tai mökkiä. Useat taloyhtiöt sallivat sähkögrillin käytön parvekkeella, joten herkullisen grilli-illan voi hyvin järjestää kaupungin ydinkeskustassakin.

3) Älä ole säiden armoilla – hanki grillausmahdollisuus myös sisälle keittiöön

Suomen kesäsäät eivät tunnetusti tarjoile aina lämpöä ja aurinkoa, jolloin perinteinen grillaus ulkona ei välttämättä houkuttele. Onneksi erilaisia grillausvälineitä voi hankkia myös sisälle keittiöön.

Pöytägrillit ovat nimensä mukaan pöydälle sijoitettavia grillejä, joilla voit kypsentää mallista riippuen esimerkiksi lihaa, leipiä tai pannukakkuja. Pöytägrilli ei vie paljoa tilaa ja on siksi näppärä lisävaruste pieneenkin keittiöön.