TAKAISIN

Boheemit puutarhat ovat monimuotoisia ja helppohoitoisia

Julkaistu: 5.7.2021

Puutarhaharrastuksen merkitys on korostunut viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Harrastus tuo mielekästä tekemistä, minkä lisäksi se on luonut myös turvaa ja vakautta arkeen. Viime aikoina puutarhan luonnonmukaisuus on alkanut kiinnostamaan ja se onkin noussut yhä tärkeämmäksi puutarhaideologiaksi, kerrotaan Puutarhaliiton tiedotteessa.

Yhä useampi puutarhuri arvostaa luonnonmukaisuutta ja pyrkii oman harrastuksensa avulla lisäämään puutarhan elinvoimaisuutta ja suojelemaan ympäristöään. Voikukkien annetaan kukkia eikä rikkaruohoja myrkytetä kulkuväyliltä. Sen sijaan lisätään luonnon biodiversiteettiä ja valitaan puutarhaan tuotteita, jotka parantavat muun muassa maan elinvoimaisuutta.

Myös asuntomessuilla päästään ihailemaan boheemia puutarhaa. Kuvia kohteesta löydät artikkelin lopusta.

Julkisissa puutarhoissa hyödynnetään myös luonnonmukaisuutta ja monilajisuutta. Siistin nurmialueen vieressä voi olla runsaampi kasvualue. Puutarhan hoito on helppoa, koska hoitotoimina yleensä riittävät vuosittaiset leikkaukset sekä vieraslajien ja muiden tilaa valloittavien kasvien hävittäminen.Julkisissa puutarhoissa hyödynnetään myös luonnonmukaisuutta ja monilajisuutta. Siistin nurmialueen vieressä voi olla runsaampi kasvualue. Puutarhan hoito on helppoa, koska hoitotoimina yleensä riittävät vuosittaiset leikkaukset sekä vieraslajien ja muiden tilaa valloittavien kasvien hävittäminen.

Puutarha saa olla rönsyilevä

Uudet boheemit puutarhat ovat monilajisia ja kauniita. Niissä näkyy luonnonkiertokulku vuosien ja kasvukausien välillä. Omistajilleen niissä riittää seurattavaa, ja muullekin luonnon eliöstölle ne ovat kiinnostavia asuinpaikkoja. Boheemissa puutarhassa tärkeintä on maanpeittävyys ja se, että puutarha elää voimakkaasta vuodenaikojen mukana.

Kukkivia kasveja on puutarhassa koko kasvukauden ajan. Kotipuutarhat ovat nykyisin tärkeitä elinalueita esimerkiksi perhosille ja mehiläisille. Siksi kukkivien kasvien osalta kannattaa suosia vähemmän jalostettuja ja yksinkertaisempia lajikkeita, joista hyönteispölyttäjät pystyvät löytämään mettä ja siitepölyä ruoakseen.

Puutarhassa voidaan viljellä niin hyötykasveja kuin koristekasvejakin. Esimerkiksi hedelmäpuun alla voi kukkia ensimmäiset kevätkukkijat. Myöhemmin kesällä sieltä kerätään joko villiyrttejä ruoanlaittoon tai sinne istutetaan muita puutarhakasveja syyssatoa tuottamaan. Kasvipeitteinen maa sitoo ilman hiilidioksidia koko kasvukauden ajan hidastaen ilmastonmuutosta. Samalla tämä peitteisyys suojaa maata eroosiolta paremmin kuin maa, joka on osan vuodesta paljaana.

Metsäpuutarhasta hyötyvät linnut, hyönteiset ja muut eliöt. Lähialueiden antia kuten marjoja ja sieniä voidaan hyödyntää ruoantuotannossa muuttaen lähialueita niille suotuisiksi metsäpuutarhoiksi.Metsäpuutarhasta hyötyvät linnut, hyönteiset ja muut eliöt. Lähialueiden antia kuten marjoja ja sieniä voidaan hyödyntää ruoantuotannossa muuttaen lähialueita niille suotuisiksi metsäpuutarhoiksi.

Luonnonmukaisen puutarhan nurmikkoalueilla saavat kukkia apilat ja voikukat. Ratamot ja monet matalat kasvit sopivat kukkimaan oleskelualueilla. Mesipistiäisten, perhosten ja muiden hyötyhyönteisten menestyessä puutarhassa, sen sato paranee ja esimerkiksi lintujen lajikirjo lisääntyy.

Usein boheemipuutarha on helppohoitoinen. Puutarhurin tärkein tehtävä on antaa tilaa erilaisille puutarhan kasveille ja eläimille. Yleensä hoitotoimina riittävät vuosittaiset leikkaukset sekä vieraslajien ja muiden tilaa valloittavien kasvien hävittäminen niin, että monilajisuus säilyy.

Villa Kokkokallion pihalta löytyy kauniiden istutusten lisäksi paljon paikkoja hyönteisille

Lohjan asuntomessuilla kohde 25 Villa Kokkokallio on hyvä esimerkki kauniista boheemista puutarhasta. Vuonna 1928 valmistunut hirsitalo sai uuden ilmeen asuntomessuille. Vanha sahanjohtajan koti tulee tulevaisuudessa toimimaan paitsi isäntäperheen kotina myös viihtyisänä kahvilana.

Vanha hirsitalo sijaitsee rinteen päällä. Puuportaita pitkin pääsee alas rantaan, jossa sijaitsee rantasauna ja leikkisä puutarha. Vanha hirsitalo sijaitsee rinteen päällä. Puuportaita pitkin pääsee alas rantaan, jossa sijaitsee rantasauna ja leikkisä puutarha. 

Talolta rantaan laskeutuva rinne on jätetty luonnontilaan lisäten sinne pieniä istutuksia sekä koristuksia, kuten aurinkokennovaloja. Rannasta löytyy rantasauna, jonka ympärillä on leikkisä puutarha hauskoine yksityiskohtineen. Istutuksen ja kulkureitit on rajattu vanhoilla oksilla. 

Kulkureitit ja istutukset on rajattu oksilla.Kulkureitit ja istutukset on rajattu oksilla.
Portaiden vierustaa on koristeltu kivillä ja pienillä istutuksilla.Portaiden vierustaa on koristeltu kivillä ja pienillä istutuksilla.
Kasveille on tehty pienet nimikyltit, jolloin vieraiden on kiva tutustua puutarhaan itsenäisesti. Kyltit ovat myös hyvä muistutus itselle mitä missäkin kasvaa.Kasveille on tehty pienet nimikyltit, jolloin vieraiden on kiva tutustua puutarhaan itsenäisesti. Kyltit ovat myös hyvä muistutus itselle mitä missäkin kasvaa.
Luonnontilassa olevaa rinnettä on koristettu aurinkokennovaloilla, jotka valaisevat kauniisti pimentyvinä kesäiltoina.Luonnontilassa olevaa rinnettä on koristettu aurinkokennovaloilla, jotka valaisevat kauniisti pimentyvinä kesäiltoina.
Tulppaanit ja narsissit on istutettu isoksi näyttäväksi kokonaisuudeksi.Tulppaanit ja narsissit on istutettu isoksi näyttäväksi kokonaisuudeksi.
Polttopuut on otettu hyötykäyttöön ja niistä on tehty hauska rakennelma. Samalla hyönteiset ovat saaneet paikan pesiä.Polttopuut on otettu hyötykäyttöön ja niistä on tehty hauska rakennelma. Samalla hyönteiset ovat saaneet paikan pesiä.