• Etusivu
  • Kasvillisuus

Oletko vailla marjakaveria?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.07.2021
20217_71635.jpg

Marjakaverikampanja etsii unelmien marjastusseuraa.

Suomen metsissä on tänäkin vuonna noin 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja, josta valitettavasti keräämme talteen vain 10 %. Arktiset Aromit ry haastaakin nyt kaikki marjastamaan menossa tai marjakaveria vailla olevat Marjakaverikampanjaan.

Kampanjan tavoitteena on edistää marjastusta jakamalla hyödyllisiä vinkkejä sekä auttamalla löytämään sopivaa seuraa marjametsään. Moni haluaisi lähteä marjaan, mutta ei tohdi yksin lähteä. Marjakaveri-ryhmistä voi etsiä seuraa, kyytiä ja vinkkejä marjapaikoista eri puolita maatamme.

Marjastaminen tarjoaa mielen virkistystä ja runsaasti superfoodia omaan ruokavalioon. Voit myös hyötyä harrastuksestasi ja myydä poimimasi marjat, jotta kotimaisia marjatuotteita riittää myös kaupoissa ensi talvena. Ilman kerääjiä emme saa marjatuotteita kauppoihin. Muistathan, että marjanpoiminta on verovapaata tuloa.

20217_71637.jpg
Ohje

Ohje

Tunnetuimmat ja kaupallisesti arvokkaimmat marjat ovat puolukka, mustikka, vadelma, lakka, karpalo, tyrni ja variksenmarja.

Kaveri mukaan marjastamaan

Kampanja käynnistyy leikkimielisellä kyselyllä unelmien marjakaverista. Valitset kampanjasivulta yhdeksästä hahmosta mieluisimman marjakaverin. Voit lisäksi kertoa omin sanoin itsellesi mieluisimmasta marjastuskaverista, kenen kanssa ja miksi. Unelmaseuraa voi olla ystävä, lemmikki, julkisuuden henkilö tai vaikkapa mielikuvitushahmo. Osa mielenkiintoisista ja hauskoista vastauksista julkaistaan kampanjasivuilla.

Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan marjastusta helpottavia ja tehostavia keksintöjä. Kaikki nämä mahdollistavat marjankeruun selkä suorana. Taikainnon Marjanpoimintakone toimii akulla, ja sopii erityisesti mustikan ja puolukan keruuseen. Taivalkoskelaisen Kalevi Remeksen Karpalon- ja lakanpoimintalaite sopii molemmille marjoille mukana tulevan vaihto-osan ansiosta. Plastexin varrellinen Marjuri on kehitetty jo 1990-luvulla ja on muiden palkintojen tavoin kotimaista tuotantoa.

Täytä kysely

20217_71636.jpg

Katso marjojen ostopisteet kartalta

Marjakaverikampanja kokoaa viime vuoden tavoin satokauden alkaessa marjojen ostopisteet osoitteineen kartalle. Ostopisteverkosto helpottaa marjojen myyntiä, ja viime vuonna kotimaisen keruun osuus myyntiin kerätystä marjasta yli kaksinkertaistui edellisvuodesta. Myös tänä vuonna satonäkymät ovat mainiot ja keruutulos on mahdollista tuplata toistamiseen!

Ostopisteet päivittyvät kartalle sitä mukaa, kun niitä ilmoitetaan.

Ostopisteet

Heitä haaste ystäville, työporukalle tai harrasteryhmälle. Kampanjan sivuilta löydät viimevuotisia esimerkkejä toteutuksista. Somekanavissa käytetään hashtageja #marjakaveri ja #unelmienmarjakaveri, joilla voi tägätä haluamansa henkilöt tai tahot mukaan nauttimaan marjasaaliin ohella marjastuksen monista hyvistä vaikutuksista.

Lähde: Arktiset Aromit ry tiedote.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_70500.jpg
Valitse haudalle helppohoitoisia kasveja
Harvalla on mahdollisuutta käydä haudalla päivittäin hoitamassa kasveja tai poiketa edes kerran viikossa. Haudan kasvien hoito voi siis olla haastavaa, joten kasvien, oikean kasvualustan ja sopivan lannoituksen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.
202112_74146.jpg
6 vinkkiä täydelliseen joululahjaan
Vaikka vastuullisuus vaikuttaa kriteerinä yhä enemmän suomalaisten ostoskäyttäytymiseen, ei trendi näy vielä merkittävästi joululahjaostoksilla. Vain alle viidesosa haluaisi saada jouluna käytetyn lahjan, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta*. Lisäksi yli puolet vastaajista on huolissaan lahjansaajan reaktiosta, jos annettu lahja olisi käytetty. Tisen Suomen toimitusjohtaja Laura Laakso kertoo vinkit, kuinka löytää unohtumaton, vastuullinen lahja.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20237_71454.jpg
Perinnekasvi: keltasauramo
Keltasauramo (Anthemis tinctoria) on yksi puutarhojen perinnekasveista.
20226_46018.jpg
Olisiko tuijasta aidaksi?
Haluaisimme havuaidan, mutta perinteisen kuusiaidan sijasta olemme mieltyneet tuijiin. Mitä meidän tulisi tietää tuijista?Tuijista saat mainiosti kasvatettua joko leikattavan tai vapaasti kasvavan aidan.Tuijat pitävät tuoreesta maasta ja viihtyvät parhaiten hieman varjoisammassa paikassa. Aurinkoisemmallakin paikalla ne menestyvät, mikäli maan kosteusolot ovat otolliset ja taimet on ensimmäisten keväiden ajan suojattu paahteelta.Istutusetäisyys riippuu siitä haluatteko tiiviin, leikatun aidan vai selkeästi eri yksilöistä rakentuvan tuija-aidanteen. Yleensä leikattava aita kasvatetaan pienemmistä taimista, jolloin saadaan tiheä ja tiivis kasvusto säännöllisin leikkauksin. Taimien koosta riippuen leikattavien aitataimien istutusetäisyys vaihtelee (1–3 kpl metrille). Isoja taimia on sääli lyhentää (ja se olisi rahan haaskaamistakin), joten sellaisia kannattaa hankkia vain yksilöpuiksi tai vapaasti kasvavaan aidanteeseen.Lannoittaa voidaan keväällä havukasveille sopivalla lannoitteella.
202211_79999.jpg
Maanpeittokasvi nurmikolla? Asiantuntija vastaa
Olen tekemässä rivitalon pihan muutostöitä ja meillä on jostain tullut nurmikolle matala kasvi, joka leviää versoilla maata pitkin. Pitäisikö poistaa koko nurmialue, sitä on n. 2 neliötä, vai annetaanko sen vain levitä? Kasvi tuli 2 vuotta sitten kukkien sekaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton