TAKAISIN

Oletko vailla marjakaveria?

Julkaistu: 19.7.2021

Marjakaverikampanja etsii unelmien marjastusseuraa.

Suomen metsissä on tänäkin vuonna noin 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjoja, josta valitettavasti keräämme talteen vain 10 %. Arktiset Aromit ry haastaakin nyt kaikki marjastamaan menossa tai marjakaveria vailla olevat Marjakaverikampanjaan.

hilla suomuurain lakka-750x422

Kampanjan tavoitteena on edistää marjastusta jakamalla hyödyllisiä vinkkejä sekä auttamalla löytämään sopivaa seuraa marjametsään. Moni haluaisi lähteä marjaan, mutta ei tohdi yksin lähteä. Marjakaveri-ryhmistä voi etsiä seuraa, kyytiä ja vinkkejä marjapaikoista eri puolita maatamme.

Marjastaminen tarjoaa mielen virkistystä ja runsaasti superfoodia omaan ruokavalioon. Voit myös hyötyä harrastuksestasi ja myydä poimimasi marjat, jotta kotimaisia marjatuotteita riittää myös kaupoissa ensi talvena. Ilman kerääjiä emme saa marjatuotteita kauppoihin. Muistathan, että marjanpoiminta on verovapaata tuloa.

mustikan kerääminen-750x422

Tunnetuimmat ja kaupallisesti arvokkaimmat marjat ovat puolukka, mustikka, vadelma, lakka, karpalo, tyrni ja variksenmarja.


Kaveri mukaan marjastamaan

Kampanja käynnistyy leikkimielisellä kyselyllä unelmien marjakaverista. Valitset kampanjasivulta yhdeksästä hahmosta mieluisimman marjakaverin. Voit lisäksi kertoa omin sanoin itsellesi mieluisimmasta marjastuskaverista, kenen kanssa ja miksi. Unelmaseuraa voi olla ystävä, lemmikki, julkisuuden henkilö tai vaikkapa mielikuvitushahmo. Osa mielenkiintoisista ja hauskoista vastauksista julkaistaan kampanjasivuilla.

Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan marjastusta helpottavia ja tehostavia keksintöjä. Kaikki nämä mahdollistavat marjankeruun selkä suorana. Taikainnon Marjanpoimintakone toimii akulla, ja sopii erityisesti mustikan ja puolukan keruuseen. Taivalkoskelaisen Kalevi Remeksen Karpalon- ja lakanpoimintalaite sopii molemmille marjoille mukana tulevan vaihto-osan ansiosta. Plastexin varrellinen Marjuri on kehitetty jo 1990-luvulla ja on muiden palkintojen tavoin kotimaista tuotantoa.

Täytä kysely

puolukoiden keruu-422x500

Katso marjojen ostopisteet kartalta

Marjakaverikampanja kokoaa viime vuoden tavoin satokauden alkaessa marjojen ostopisteet osoitteineen kartalle. Ostopisteverkosto helpottaa marjojen myyntiä, ja viime vuonna kotimaisen keruun osuus myyntiin kerätystä marjasta yli kaksinkertaistui edellisvuodesta. Myös tänä vuonna satonäkymät ovat mainiot ja keruutulos on mahdollista tuplata toistamiseen!

Ostopisteet päivittyvät kartalle sitä mukaa, kun niitä ilmoitetaan.

Ostopisteet

Heitä haaste ystäville, työporukalle tai harrasteryhmälle. Kampanjan sivuilta löydät viimevuotisia esimerkkejä toteutuksista. Somekanavissa käytetään hashtageja #marjakaveri ja #unelmienmarjakaveri, joilla voi tägätä haluamansa henkilöt tai tahot mukaan nauttimaan marjasaaliin ohella marjastuksen monista hyvistä vaikutuksista.

Lähde: Arktiset Aromit ry tiedote.