TAKAISIN

Kevään ensimmäiset kukkijat istutetaan syksyllä

Julkaistu: 30.8.2021

Panosta varhaiskevään sipulikukkiin. Ne ilahduttavat pitkän talven jälkeen ja ovat tärkeää ravintoa ensimmäisille perhosille ja kimalaiskuningattarille. Sipulikukat sopivat pihaan ja parvekkeelle. Lue Puutarhamyymälä Muhevaisen vinkit sipulien valintaan ja istutukseen.

Crocus ja sitruunaperhonen-rajattu-iSt-1141215530

Kukkasipuleiden istuttaminen on mukavaa koko perheen puuhaa, johon pienet lapsetkin osallistuvat mielellään. He samalla oppivat luonnon kiertokulkua ja kasvien arvostusta. Jos muutama kukkasipuli menee väärin päin, ei se ole vaarallista, kyllä ne sieltä kasvavat.

Miten osaan ostaa hyvät kukkasipulit?

kukkasipulilajitelma_tj

Terve sipuli tuntuu kädessä kiinteältä ja on kokoonsa nähden painava. Pinnasta sipuli voi olla vähän kolhiintunut, mutta ei syvemmältä eikä sipulissa saa olla pitkiä varastoversoja.

Valikoima on runsaimmillaan heti sipulien saavuttua myymälöihin, mutta niitä voi säilyttää kotonakin, jos säät eivät heti suosi istuttamista. Säilytä ne esimerkiksi paperipussissa viileähkössä, kuivassa paikassa. 

Lue lisää kukkasipulien valinnasta

Mitä varjoiseen paikkaan?

Varjoisan ja aurinkoisen paikan kasvit valitaan aina erikseen, mutta täysvarjossa vain harvat sipulikukat menestyvät ainakaan niin, että ne lisääntyisivät siellä. Kun lehdet eivät ole vielä puhjenneet täyteen kokoonsa, on moni kesällä varjoisa paikka keväällä yllättävän valoisa. Siksi monet varhaiset sipulikukat menestyvät puiden ja pensaiden alla.

Kasvupaikka ja -olosuhteet vaikuttavat tosi paljon kasvuun ja kukinnan laatuun. Vain osa sipuleista viihtyy nurmikolla, koska ne joutuvat taistelemaan elintilasta nurmen juuriston kanssa. Kuohkeamultainen kukkapenkki on useimmille kukkasipuleille paras paikka.

Katso puutarhurin vinkit lajivalintaan

Entä itse istutus?

Istuta sipulit kosteaan, hieman jo viilenneeseen maahan. Hyvä nyrkkisääntö on, että istutuskuopan syvyys on kolme kertaa sipulin korkeus. Suurien sipulien, kuten narsissien ja tulppaanien, istutusväli on 10–12 cm. Pienet, kuten krookukset, istutetaan 5–7 cm:n välein. Istutuspaikkaa valitessasi muista, että kukkasipulit tarvitsevat läpäisevän maan, sillä liiallinen märkyys pilaa sipulit.

Istuta sipulit mieluummin tiiviiksi ryhmiksi kuin sinne tänne harvakseltaan. Yhdessä ne ovat näyttäviä ja esiintyvät edukseen, mutta runsaslukuinenkin määrä sipuleita harvakseltaan istutettuna antaa vaisun vaikutelman. Totta kai ryhmiä voi olla useita, jolloin ryhmät laajenevat sivusipuleiden avulla itsekseenkin, eikä jakamisen tarve tule kovin nopeasti vastaan. Monilajisissa ryhmissä kannattaa yleensä istuttaa korkeammat keskelle tai taustalle ja matalat eteen tai reunoille.

Jos poistat pintamaan alueelta, johon kukkasipulit istutetaan, ne voi asetella sopivin välein tiukasti maahan painaen ja peittää niille sopivan paksuisella multakerroksella. Muun kasvillisuuden lomaan sipulit on näppärä istuttaa myös yksittäin istutuslapiota apuna käyttäen.Jos poistat pintamaan alueelta, johon kukkasipulit istutetaan, ne voi asetella sopivin välein tiukasti maahan painaen ja peittää niille sopivan paksuisella multakerroksella. Muun kasvillisuuden lomaan sipulit on näppärä istuttaa myös yksittäin istutuslapiota apuna käyttäen.

Miten ravinteet eli lannoitus?

Voit lannoittaa keväällä tai syksyllä. Monivuotisen kukinnan varmistamiseksi sipuliryhmät lannoitetaan hidasvaikutteisella kukkasipulilannoitteella joko syksyllä istutuksen yhteydessä tai keväällä kasvun alettua.

Milloin istutetaan?

Istutusaika on syksyllä, mutta paras aika vaihtelee säiden ja lajivalinnan mukaan. Kukkasipulit ovat sesonkituotteita, jotka saapuvat Suomeen myyntiin elo-syyskuun vaihteessa. Saapumisaika voi vaihdella hieman vuosittain, sillä sadon valmistumiseen vaikuttavat kasvuolosuhteet Hollannissa, mm. lämpötila ja sateet tai niiden puute.

Liljojen sipulit pitävät varhaisesta istuttamisesta, jotta ne ehtivät juurtua ennen talven tuloa. Istuta ne siis mahdollisimman pian. Muillekin sipuleille juurtuminen on eduksi, mutta ei välttämätöntä. Syksyn juurtuminen nopeuttaa keväällä kasvuun lähtöä ja kukinta aikaistuu ensimmäisenä keväänä hieman. Sipulien talvehtimiselle on tärkeintä se, että ne on istutettu oikeaan syvyyteen ja läpäisevään maahan. Seisova vesi mädättää sipulit nopeasti.

Kukkien tuoma ilo keväällä pitkän talven jälkeen on arvokasta, vaikka emme aina edes tiedosta sitä. Myös kesä on helpompi hyvästellä, kun jo syksyllä kääntää katseen kevääseen istuttamalla kukkasipuleita. 

Tutustu valikoimiin

Teksti: Muhevainen Oy

Kuvat: Tuuli Järvinen ja iStock