• Etusivu
  • Kasvillisuus

Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan sitä vähän

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.11.2022
202111_73869.jpg

Lapsille ei välttämättä kalaruoka maistu, mutta kokeile jotain alla olevista resepteistä. Lapsikin yllättyy.

Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.

Makumieltymykset ovat myös muuttuneet, ja monet 2000-luvun alun ruoat – puhumattakaan sitä vanhemmista – eivät välttämättä trenditietoiselle, uusia makuja etsivälle nykykuluttajalle maistu. Eikä niiden tarvitsekaan! Siksi kannattaakin päivittää käsitykset silakkaruoista tälle vuosikymmenelle. Silakkapihvejä ei tarvitse tehdä perinteiden mukaan, sillä tutusta raaka-aineesta saa tehtyä myös aivan uudenlaisia herkkuja.

Tiesitkö? Perinteisesti silakkapihvien leivityksessä on käytetty ruisjauhoja. Skotlannissa silakan sukulaiset sillit leivitetään kuitenkin kaurahiutaleilla, ja samaa voi kokeilla myös Itämeren antimiin. Silliresepteistä saa muutenkin hyvää inspiraatiota silakkakokkailuun, sillä kyseessä on itse asiassa sama kala: Itämeressä uiva silakka on sillin pienempi ja vähärasvaisempi alalaji.

Silakasta voi tehdä pihvejä samaan tapaan kuin muistakin kaloista, eli tekemällä kalasta massan, joka muotoillaan pihveiksi ja paistetaan pannulla. Massan maustamisessa taivas on rajana: aasialaisista mauista pitävä laittaa joukkoon chiliä ja inkivääriä, klassisempaa tyyliä edustaa puolestaan silakan ja lohen sekä sinappisen kermakastikkeen liitto.

Kokeile jotain näistä jo tänään...

Skottisilakat

500 g silakkafileitä
suolaa ja pippuria
1 rkl Dijonin sinappia
1,5 dl kermaa
2 keltuaista
3 dl isoja kaurahiutaleita
4 rkl voita

Kermaviilimajoneesi:
1 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 rkl sinappia
reilusti tillisilppua
ripaus suolaa

202111_73871.jpg

Valmistusohje:

  • Huuhtele fileet huolellisesti. Valuta. Suolaa ja pippuroi. Anna maustua 15 minuuttia huoneenlämmössä.
  • Sekoita sinappi, kerma ja keltuaiset kulhossa. Laita fileet kerman sekaan kulhoon. Anna maustua puoli tuntia.
  • Surauta kaurahiutaleet sauvasekoittimella rikki ja laita kulhoon.
  • Lämmitä voi isolla pannulla. Voin voi kirkastaa, jos haluat hienostella. Nosta fileet pois kerma-keltuaisseoksesta ja valuta hieman. Pyörittele fileet murskatuissa kaurahiutaleissa ja paista runsaassa voissa kullankeltaisiksi, 3-4 minuuttia per puoli. Valuta talouspaperin päällä.
  • Tarjoa heti perunoiden ja kermaviili-majoneesin kera.

Aasia­laiset silakka­pihvit

500 g nahattomia silakkafileitä
3 cm:n pala inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 limetti
puolikas pieni punasipuli
1 ruukku tuoretta korianteria
2 rkl kalakastiketta
2 rkl soijakastiketta
2 kananmunaa
1 dl pankojauhoja
2 rkl chilikastiketta (esim. srirachaa)

202111_73872.jpg

Valmistusohje:

  • Poista silakkafileistä nahka vetämällä. Pilko pieniksi paloiksi.
  • Raasta inkivääri ja valkosipuli. Raasta limetistä kuori ja purista mehu. Hienonna sipuli ja korianteri varsineen.
  • Laita pilkotut silakat, inkivääri, valkosipuli, limetin raastettu kuori ja mehu, sipuli ja korianteri kulhoon. Sekoita mukaan kalakastike, soija, kananmunat, pankojauhot ja chilikastike. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Surauta ainekset sauvasekoittimella massaksi. Muotoile massasta juomatölkin pohjan kokoisia pihvejä.
  • Lämmitä rypsiöljy ja seesamiöljy pannulla. Paista pihvit kauniin keltaisiksi, 8-9 minuuttia per satsi.
  • Koristele chilillä ja tuoreella korianterilla.

Silakka-lohipihvit ja kermaista sinappikastiketta

Silakka-lohipihvit:
250 g nahattomia silakkafileitä
250 g nahatonta ja ruodotonta lohi- tai kirjolohifileetä
1,5 rkl Dijonin sinappia
1 dl smetanaa
1 dl ruohosipulisilppua
0,5 dl salottisipulia, hienonnettuna
1 tl suolaa

Paistamiseen:
4 rkl voita
2 rkl kasvisöljyä

Kermainen sinappikastike:
1 dl kala- tai simpukkalientä
2 dl kuohukermaa
1 tl Dijonin sinappia
suolaa ja mustapippuria

202111_73873.jpg

Valmistusohje:

  • Silppua tai surauta tehosekoittimessa kalat karkeaksi massaksi. Sekoita kaikki pihvien ainekset keskenään ja anna maustua tunnin verran kylmässä.
  • Muotoile kylmästä massasta neljä tasakokoista pihviä ja paista kypsäksi voi-kasviöljyseoksessa.
  • Tee kastike: mittaa liemi ja kerma kattilaan. Keitä kunnes jäljellä on puolet alkuperäisestä määrästä. Mausta kastike sinapilla, suolalla ja mustapippurilla.

Tämän hetken ruokailun megatrendejä ovat esimerkiksi lähiruoka, ekologisuus ja tietysti myös terveellisyys – silakka sopii näihin kaikkiin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20195_57994.jpg
Kaipaako sinun puutarhasi trimmausta?
Boschin Power for ALL 18 V -akkujärjestelmässä yksi akku sopii kaikkiin saman tuoteperheen laitteisiin. Voit aloittaa hankkimalla esimerkiksi akkuporakoneen, akun ja latauslaiteen ja täydentää sarjaa vähitellen muilla tarvitsemillasi laitteilla – mutta ilman lisäakkuja ja -latauslaitteita. Työskentelyn helppous perustuu siihen, että yksi akku sopii kaikkiin saman jänniteluokan työkaluihin. Akun vaihtaminen "lennosta" toiseen työkaluun varmistaa, että rakennushommat eivät jää kesken. Boschin kehittämä 18 V Power for ALL -järjestelmän akku on tehokas, kestävä ja monipuolinen ratkaisu suuriinkin projekteihin. Työt valmistuvat vaivattomasti yhdellä ainoalla akkulatauksella ilman tarpeettomia lataustaukoja.
20194_57663.jpg
Oman maan makupaloista herahtaa vesi kielelle
Kasvimaalla kasvaa perinteisesti tuottoisin vihannes- ja juuressato, mutta patiolla ja parvekkeellakin onnistuu vallan mainiosti. Omalla sadolla voi herkutella, vaikka into tai aika ei riittäisikään kasvimaan kitkentään.
20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
200610_519.jpg
Viikolla 41 vietetään punajuuriviikkoa
Punajuuri on lunastanut jo paikkansa ruoka-ammattilaisten sydämissä inspiroivana raaka-aineena. Trendikkääksikin punajuurta voi kutsua!Nyt tämän voimajuuren soisi löytävän tiensä aivan uudella tavalla myös kotikeittiöihin. Punajuuren puolesta puhuvat upea aromi, vahva väri ja monikäyttöisyys.Punajuuri on herkkua kautta koko vuoden. Sokerijuurikkaan serkkuna se on maultaan miellyttävän makea ja syksyllä erityisen mehevä. Kasvisten viiden värin kartalla punajuuri sijoittuu sinisen ja purppuran ryhmään, jossa ei kovaa tungosta olekaan. Väri kertoo tärkeistä bioaktiivisista aineista, jotka toimivat elimistön suoja-aineina.
20066_192.jpg
Mustajuuri
(Scorzonera hispanica)Mustajuurion monivuotinen herkullinen juures. 'Köyhän parsa'. Maukas, pähkinäisen makeahko. Käytä paksuuntunut juuri keitettynä sellaisenaan, muhennoksiin, raakaraasteena tai esikiehauta ja pakasta. Juurista hyödetyt valkaistut lehdet voidaan myös käyttää.
20142_38104.jpg
Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui
Uudistunut laki kasvinsuojeluaineista toi mukanaan mm. asetukset koulutusohjelmasta ja integroidun torjunnan yleisistä periaatteista. Samalla kaikkien vanhojen kasvinsuojelututkintojen voimassaolo päättyi vuonna 2012. Kaikkien ammattikäyttäjien ja myyjien on suoritettava uusi kasvinsuojelututkinto 26.11.2015 mennessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton