TAKAISIN

Omalaatuinen suomalainen ruokakulttuuri ansaitsee nosteensa
European Region of Gastronomy -tunnus on tärkeä tunnustus

Julkaistu: 6.12.2021

Kuopion alueella on vietetty ruokamatkailun juhlavuotta European Region of Gastronomy -tunnuksen turvin viime vuoden alusta lähtien. Kaksivuotiseksi venähtänyt juhla-aika päättyy, mutta ruokaverkoston tuloksekas kehitystyö jatkuu edelleen. Määrätietoinen eri alojen ja toimijoiden välinen yhteistyö tuottaa entistä parempia ruoka- ja matkailualan tuotteita ja palveluja sekä auttaa alan yrityksiä näkymään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.  

Kuva: ShutterstockKuva: Shutterstock

European Region of Gastronomy -tunnuksen saaminen on ollut tärkeä tekijä Pohjois-Savon pyrkiessä kansainvälisesti tunnetuksi ja arvostetuksi ruokamatkailualueeksi.

– Olemme saaneet ERG-vuosina mahtavia tuloksia. Siihen on auttanut laaja verkosto, jonka sisällä tieto on vaihtunut tehokkaasti, verkoston viestintää koordinoiva Niina Vänttinen MKN Itä-Suomesta kertoo.

– Olemme mukana laajoissa kansainvälisissä osaamisverkostoissa, joissa pääsemme oppimaan muista maista ja muilta toimijoilta sekä toisaalta välittämään muille vinkkejä omista kokemuksistamme.

Juhlavuosien aikana on luotu Pohjois-Savoon vastuullisesti toteutettuja toimintamalleja ja tapahtumia, jotka jäävät elämään pitkälle tulevaisuuteen.

Kuva: Kuopio-Tahko Markkinointi OyKuva: Kuopio-Tahko Markkinointi Oy

– Autamme mukana olevia kumppaneita ottamaan huomioon ympäristönäkökulmien lisäksi myös sen, miten paikallisia palveluja voi hyödyntää enemmän ja miten lähiruuan osuutta ruokapalveluissa voi nostaa.

Maa- ja kotitalousnaiset on mukana monessa suuressa ruokamatkailuverkostossa eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Karjalan alueella paikallinen MKN toimii aktiivisesti Karelia à la carte -verkoston työssä. Kun yhdellä alueella lähdetään rohkeasti toimimaan, siirtyy aktiivinen ideointi myös muualle.

Kuopion alueella kansainvälisen ruokamatkailun kehittämishankkeita ovat tuottaneet Itä-Suomen MKN ja ProAgria yhdessä Kuopion kaupungin sekä Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Esimerkiksi kylämatkailuhankkeissa on käytetty myös MKN Maisemapalvelujen asiantuntemusta.

Sampea, samppanjaa ja vadelmasalaattia (kuva: Timo Heinonen)Sampea, samppanjaa ja vadelmasalaattia (kuva: Timo Heinonen)

Niina Vänttinen kertoo, että ensi vuonnakin ruokamatkailutuotteiden kehittäminen ja pilotointi jatkuu Kuopion alueella. Koronarajoitusten väistyessä päästään kutsumaan laajasti myös matkanjärjestäjiä ja kansainvälistä mediaa tutustumaan Savon makuelämyksiin. Suomalainen ruokakulttuuri tarjoaa paljon eksotiikkaa, mikä ei näyttäydy välttämättä niille, joille se on arkea.

– Työskentely tässä verkostossa on lisännyt itselläni ylpeyttä, arvostusta ja kiitollisuutta koko suomalaista ruoka-alaa kohtaan. Meillä on kaikkea ainutlaatuisista luonnontuotteista vertaansa vailla oleviin ruoantuottajiin ja -tekijöihin. Henkseleitä ei voi paukuttaa liikaa, viestintäasiantuntija Niina Vänttinen korostaa. 

Kuopion alue – European Region of Gastronomy

Kuopion alue valittiin toissa vuonna ensimmäisenä alueena Suomessa kansainvälisesti merkittävän European Region of Gastronomy -tunnustuksen saajaksi. Juhlavuosi jatkuu tämän vuoden loppuun saakka. Statusta haki savolaisen ruokamatkailun kehittämisverkosto, johon muun muassa MKN Itä-Suomi kuului. Tällä hetkellä European Region of Gastronomy -kokonaisuudessa on mukana jo yli 80 yritystä, tapahtuma­toimijaa, oppilaitosta ja kehittämisorganisaatiota koko maakunnan alueelta.
tastesavo.fi

MKN Itä-Suomen hallinnoimat SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosikokonaisuus huomioitiin syyskuussa Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailun kunniamaininnalla.
https://www.tastesavo.fi/uutiset/hungry-for-finland-kunniamaininnat-pohjois-savon-ruokamatkailulle


Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n tiedote 13.10.2021