TAKAISIN

Rikkinäiset tekstiilit saavat pian uuden elämän kierrätyksen kautta

Julkaistu: 10.1.2022

Poistotekstiiliä ruvetaan Suomessa keräämään erillisenä jätejakeena vuoden 2023 alusta lähtien. Kyseessä on suuri kierrätyksen edistysaskel. Tällä hetkellä käytöstä poistetut tekstiilit päätyvät useimmilla paikkakunnilla energiajätteen mukana poltettavaksi.  

Kuva: ShutterstockKuva: Shutterstock

Tulevaisuudessa kaikki voivat viedä käytöstä poistetut tekstiilituotteensa erilliseen tekstiilin keräysastiaan. Päijät-Hämeen liiton rahoittamassa LAB-ammattikorkeakoulun, Salpakierto Oy:n ja Harjulan Setlementti ry:n Tekstiilit kiertoon Päijät-Hämeessä -yhteistyöhankkeessa on jo aloitettu tekstiilin erilliskeräyksen suunnittelu.

– Se, miten ja missä tekstiiliä tarkalleen ottaen kerätään ja lajittelemaan, on vielä suunnittelun alla. Tekstiilien erilliskeräys luo joka tapauksessa uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia”, sanoo projektipäällikkö Carita Tanskanen LAB-ammattikorkeakoulusta.

Kuva: ShutterstockKuva: Shutterstock

Yleisesti poistotekstiilillä tarkoitetaan käytöstä poistettua tai käyttäjälleen tarpeettomaksi jäänyttä tekstiiliä, joka soveltuu vielä sellaisenaan uudelleenkäyttöön.

Tuleva tekstiilin erilliskeräys on tarkoitettu loppuun kuluneille ja rikkinäisille vaatteille sekä kodintekstiileille, jotka eivät sellaisenaan ole enää uudelleenkäyttökelpoisia. Homeiset tai likaiset sekä esimerkiksi tekstiilituholaisia sisältävät vaatteet ja kodintekstiilit lajitellaan edelleen polttokelpoiseen jätteeseen, kuten myös kierrätykseen kelpaamattomat laukut ja kengät.

Uudelleenkäyttöön sellaisenaan kelpaavat tekstiilit tulee jatkossakin viedä vaatekierrätyslaatikkoon tai kirpputoreille.

Kuva: ShutterstockKuva: Shutterstock

Jotta poistotekstiilin keräys onnistuu, on tärkeää saada alueen asukkaat innostumaan kierrättämisestä. Asukkaiden ohjaus ja neuvonta kierrätysasioissa näyttelee suurta roolia kierrätyksen onnistumisessa.

– Poistotekstiilin keräys tullaan aloittamaan Salpakierron toiminta-alueella viimeistään vuonna 2023 alueellisilla keräyspisteillä. Pyrimme suunnittelemaan keräyksen niin, että asukkaan on helppoa ja vaivatonta osallistua poistotekstiilin kierrätykseen, kertoo projekti-insinööri Linda Karlström hämäläisestä Salpakierrosta.

Materiaalien kierrätyksellä on iso merkitys kestävämmän yhteiskunnan luomisessa. Jotta materiaalit saataisiin pysymään kierrossa mahdollisimman pitkään, tarvitaan kierrättämisen lisäksi sopivia käyttökohteita kierrätyksessä syntyvälle materiaalille.

Mukaan tarvitaan toimijoita, jotka ovat valmiita hyödyntämään kierrätysmateriaalia tuotteidensa raaka-aineena. Lopulta kerätystä poistotekstiilistä saadaan mekaanisen kierrätyksen avulla kierrätyskuitua, jota voidaan hyödyntää uusien tuotteiden raaka-aineena.

Lähde: LAB-ammattikorkeakoulun tiedote 20.12.2021