• Etusivu
  • Piha

Rikkinäiset tekstiilit saavat pian uuden elämän kierrätyksen kautta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2021
202112_74266.jpg

Kuva: Shutterstock

Poistotekstiiliä ruvetaan Suomessa keräämään erillisenä jätejakeena vuoden 2023 alusta lähtien. Kyseessä on suuri kierrätyksen edistysaskel. Tällä hetkellä käytöstä poistetut tekstiilit päätyvät useimmilla paikkakunnilla energiajätteen mukana poltettavaksi.

Tulevaisuudessa kaikki voivat viedä käytöstä poistetut tekstiilituotteensa erilliseen tekstiilin keräysastiaan. Päijät-Hämeen liiton rahoittamassa LAB-ammattikorkeakoulun, Salpakierto Oy:n ja Harjulan Setlementti ry:n Tekstiilit kiertoon Päijät-Hämeessä -yhteistyöhankkeessa on jo aloitettu tekstiilin erilliskeräyksen suunnittelu.

– Se, miten ja missä tekstiiliä tarkalleen ottaen kerätään ja lajittelemaan, on vielä suunnittelun alla. Tekstiilien erilliskeräys luo joka tapauksessa uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia", sanoo projektipäällikkö Carita Tanskanen LAB-ammattikorkeakoulusta.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Yleisesti poistotekstiilillä tarkoitetaan käytöstä poistettua tai käyttäjälleen tarpeettomaksi jäänyttä tekstiiliä, joka soveltuu vielä sellaisenaan uudelleenkäyttöön.

Tuleva tekstiilin erilliskeräys on tarkoitettu loppuun kuluneille ja rikkinäisille vaatteille sekä kodintekstiileille, jotka eivät sellaisenaan ole enää uudelleenkäyttökelpoisia. Homeiset tai likaiset sekä esimerkiksi tekstiilituholaisia sisältävät vaatteet ja kodintekstiilit lajitellaan edelleen polttokelpoiseen jätteeseen, kuten myös kierrätykseen kelpaamattomat laukut ja kengät.

Uudelleenkäyttöön sellaisenaan kelpaavat tekstiilit tulee jatkossakin viedä vaatekierrätyslaatikkoon tai kirpputoreille.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Jotta poistotekstiilin keräys onnistuu, on tärkeää saada alueen asukkaat innostumaan kierrättämisestä. Asukkaiden ohjaus ja neuvonta kierrätysasioissa näyttelee suurta roolia kierrätyksen onnistumisessa.

– Poistotekstiilin keräys tullaan aloittamaan Salpakierron toiminta-alueella viimeistään vuonna 2023 alueellisilla keräyspisteillä. Pyrimme suunnittelemaan keräyksen niin, että asukkaan on helppoa ja vaivatonta osallistua poistotekstiilin kierrätykseen, kertoo projekti-insinööri Linda Karlström hämäläisestä Salpakierrosta.

Materiaalien kierrätyksellä on iso merkitys kestävämmän yhteiskunnan luomisessa. Jotta materiaalit saataisiin pysymään kierrossa mahdollisimman pitkään, tarvitaan kierrättämisen lisäksi sopivia käyttökohteita kierrätyksessä syntyvälle materiaalille.

Mukaan tarvitaan toimijoita, jotka ovat valmiita hyödyntämään kierrätysmateriaalia tuotteidensa raaka-aineena. Lopulta kerätystä poistotekstiilistä saadaan mekaanisen kierrätyksen avulla kierrätyskuitua, jota voidaan hyödyntää uusien tuotteiden raaka-aineena.

Lähde: LAB-ammattikorkeakoulun tiedote 20.12.2021

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202111_73565.jpg
Miten onnistuu perunamaan lannoitus hevosenlannalla?
Lukija kysyy: "Mistään en ole saanut selvää vastausta miten tulisi menetellä perunamaan lannoituksessa, jos haluaa käyttää hevosenlantaa. Viisi vuotta sitten haimme hevosenlantaa ja testasimme sen käyttöä. Lanta oli varmaan liian tuoretta, sillä lannoitettuamme maan syksyllä, peruna epäonnistui seuraavana kesänä. Kuitenkin hevosenlantaa suositellaan perunamaan lannoitukseen.Puhutaan poltetusta, kompostoidusta, turvepohjaisesta lannasta - mitä nämä käytännössä tarkoittavat? Entä miten paljon sitä laitetaan? Ja milloin on paras aika?"
20232_69149.jpg
Tietoa nurmikosta?
Yleisin pihojen päällyste lienee nurmikko. Se tuo elävyyttä, kodikkuutta ja väriä maisemaan. Se on kauniin vihreä, eloisa, tuoksuu hyvältä ja toimii hyvin leikkien, oleskelun sekä pelien alustana. Lisäksi nurmikko tarjoaa annoksen kesäistä hyötyliikuntaa leikkuun muodossa.Nurmikko toimii parhaiten juuri oleskelualueilla. Kovaa kulutusta yhdestä kohtaa se ei kestä, siksi se polkujen kohdalta kuluukin pois. Nurmikko on myös sateen jäljiltä liukas, joten se ei ole turvallinenkaan vaihtoehto.
20066_210.jpg
Köynnösten leikkaus
IstutusleikkausHuonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Syksyllä istutetut köynnökset leikataan aikaisin seuraavana keväänä.HoitoleikkausHuonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Köynnöksen nuorentamiseksi vanhat versot (5 - 7 vuotta vanhemmat) poistetaan tyvestä asti.Alasleikkausta sietävät mm. kelasköynnökset (Celastrus) ja piippuköynnös (Aristolochia).Tutustu kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa
20241_83390.jpg
Viikon kysymys: Miksi keltainen vadelma marjoo lokakuussa?
Miksi keltainen vadelma tekee marjoja tässä vaiheessa vuotta, 14.10.? Ei ole marjonut aikaisemmin. Vaikuttaako, että viime vuonna peurat söivät kaikki uudet versot? Nyt viljelmä on aidattu.
20185_53242.jpg
Viisi vinkkiä vihreälle parvekkeelle
Nyt on paras aika laittaa parvekkeet kesäkuntoon. Näiden Puutarhaliiton vinkkien avulla pääset nauttimaan kukoistavasta parvekkeesta myöhäiseen syksyyn asti:
20227_51634.jpg
Huonekasveista iloa vuoden ympäri
Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto.Uusi kukkamulta valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Hyvä kukkamulta on väriltään tummaa ja siinä on runsaasti hidasliukoisia ravinteita, jotka vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen.Kun multa on valmistettu kompostoimalla, siihen muodostuu käytön aikana oikeanlainen mururakenne, joka parantaa juuriston hyvinvointia ja takaa mullan säilymisen ilmavana. Mullan kestävä rakenne on tärkeää etenkin suurten viherkasvien hoidossa, koska niiden multaa ei vaihdeta vuosittain.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton