• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kärsimyspassio

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.08.2023
20238_61376.jpg

Kärsimyspassio eli tuttavallisemmin kärsimyskukka on kaunis luomus. (Kuva: Pixabay)

Tutummin kärsimyskukkana tunnettu kärsimyspassio (Passiflora caerulea) on monivuotinen köynnöskasvi. Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kärsimyskukka löydettiin 1500-luvulla Perusta, josta se kulkeutui vähitellen Eurooppaan.

Nicholas Modardesin selvityksessä Amerikan siirtokuntien taloudellisista tuotteista vuodelta 1577 kuvailtiin maracot-kasvin kukkia, joissa nähtiin selviä symboleita Kristuksen kärsimykseen.

Emin vartalo muistuttaa ruoskintapaalua, luotti kolmea naulaa, viisi hedettä sotilaiden vasaroita. Lisäteriön säikeet symboloivat orjantappurakruunua, kärhet piiskoja ja kymmenen terä- ja verholehteä ovat kuin kymmenen opetuslasta, jotka olivat katsomassa ristiinnaulitsemista.

(Kuva: Wellcome Collection)
(Kuva: Wellcome Collection)

Vasta vuonna 1620 kasvi saatiin kukkimaan Euroopassa, Farnesen puutarhassa Roomassa. Jo vuosikymmenen sisällä siitä kärsimyskukkaa kasvatettiin Englannissa, ja lisää lajeja saapui 1700-luvulla. Thomas Milne kasvatti ensimmäiset kärsimyskukkaristeymät (Passiflora x caerulea-racemosa) 1820. Suomessa kärsimyskukkaa on kasvatettu 1900-luvun alkupuolelta lähtien.

Passio huonekasvina

Suvun 400 lajista kasvatetaan huonekasvina vain muutamaa; yleisin laji on P. caerulea. Kauneimmat kukat ovatkin rotevakasvuisilla köynnöksillä, joiden lehdet ovat yleensä 3–5 -sormisia. Lehden hangasta lähtee kärhi, jonka avulla kasvi kiipeää tukea tai muuta kasvillisuutta pitkin. Versot kasvavat 100–150 cm pitkiksi. Joidenkin lajien, esimerkiksi punapassion (P. edulis), munanmuotoiset hedelmät ovat mehukkaita ja makeita.

Erityisen kauniit ja rakenteeltaan poikkeukselliset kukat kasvavat yksittäin. Loppukeväällä puhkeaavat kukat kestävät vain muutaman päivän, mutta uusia puhkeaa koko ajan. P. caerulean kukat ovat siniset tai valkeat ja lisäteriörengas tummansininen. ‘Kaiserin Eugenie’ -lajikkeet suuret kukat ovat vaaleanvioletit. P. racemosa on helakan tiilenpunainen ja lisäteriö valkoinen.

Kärsimyskukka hämmästyttää katsojaansa upealla rakenteellaan. (Kuva: Adobe Stock)
Kärsimyskukka hämmästyttää katsojaansa upealla rakenteellaan. (Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kärsimyskukka vaatii omanlaista hoitoa

Kärsimyskukan hoidossa on omat niksinsä. Kärsimyskukka vaatii kaiken valon, mitä ikkunalla on tarjota. Paikka voi olla jopa aurinkoinen, mutta se ei saa olla kuuma, sillä nuput ja lehdet kuivuvat kuumassa seisovassa ilmassa. Kesällä kärsimyskukka viihtyy ulkona paikassa, jossa käy hieman tuulenvire ja ilma kiertää. Talveta viileässä ja valoisassa paikassa.

Kastele säännöllisesti, jopa päivittäin keväästä syksyyn; mullan kuivahtaminen kostautuu lehtien ja nuppujen varisemisena. Lannoita viikottain. Kastelua voi vähentää, kun lehtikasvua ei enää ole.

Istuta nuori kasvi uudellen vuosittain. Typistä samalla versot 5-8 nivelvälin mittaiseksi, jotta kasvi haaroittuu ja kukkisi paremmin.

Lisää kärsimyskukkaa edellisen kesän versoista, joissa on muutama lehti. Pistokkaat juurtuvat vesilasissa tai muovipussilla peitetyssä ruukussa 20–23 °C:n lämpötilassa. Lisääminen onnistuu myös taivukkaista tai siemenistä, mutta siementaimet kukkivat laiskemmin kuin pistokastaimet.

Kun kärsimyskukkaa hoitaa oikein, siitä saa upean ystävän vuosiksi eteenpäin. (Kuva: Pixabay)
Kun kärsimyskukkaa hoitaa oikein, siitä saa upean ystävän vuosiksi eteenpäin. (Kuva: Pixabay)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
Sammalleimu on puutarhan katseenvangitsija kivikkokasvina
Kevään väri-ilottelija sammalleimu – näin onnistut sen hoidossa
Sammalleimu (Phlox subulata) on matalakasvuinen ja tiheästi leviävä perenna, joka ilahduttaa varhain keväällä runsaalla kukinnallaan. Tämä kivikkopuutarhojen suosikki hurmaa kirkkailla väreillään ja vaatimattomalla luonteellaan – se on täydellinen valinta sekä aloittelijoille että kokeneille puutarhureille.
202310_83254.jpg
Tiedäthän, mihin kaikkeen voit käyttää ruokasoodaa?
Kun kaiken maailman konmarit sun muut kehottavat tyhjentämään kaapit ja elämään vähemmällä, voi käydä niin, ettei siivouspäivän koittaessa ole tässä nätiksi tyhjennetyssä siivouskaapissa pesuaineita. Lisäksi ilkeät kemikaalit vaanivat joka tuotteessa, joten mitä sitä sitten uskaltaa edes ostaa, kun kämppä haisee pahalle? Lisäksi stressi pistää närästämään, eikä siihenkään löydy lääkettä. Hädänpäivä ei ole käsillä! Kaapistasi löytyy melko varmasti ruokasoodaa, joka on yllättävä "joka paikan höylä".

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton