TAKAISIN

Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa

Julkaistu: 16.5.2022

Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa? 

Kuva: ShutterstockKuva: Shutterstock

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kaadettujen haapojen juuret tekevät hätäpäissään runsaasti juurivesoja, mutta jos ne jaksaa poistaa vuoden–parin ajan, näivettyvät ne ja vesottuminen lakkaa. Niittyhaaveita ei siis tarvitse haudata, mutta hieman toteutus voi siirtyä, ellei jaksa poistaa vesoja käsin, yksitellen.

Haavan juuret ulottuvat pitkälle. Myös elävät puut vesovat yllättävän pitkien matkojen päähän. Jos osa vesoista on tällaisia, tulee niitä jonkin verran jatkossakin esiintymään. Nekään eivät ole onneksi este niityn perustamiselle, mutta kitkentää täytyy säännöllisesti harrastaa. Mutta sitä puuhaa riittänee puutarhassa aina, myös luonnonmukaisella alueella.

Puutarha.net_uutiskirjeen banneri_940x250px-2

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078