• Etusivu
  • Hoitotyöt

Asiantuntija vastaa: Miten pääsee helpoiten rikkaruohoista eroon?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 27.03.2025
20224_77957.jpg

Kuva: Shutterstock

Meillä on mökillä n. 30 m² alue, joka on täysin erilaisten rikkakasvien peitossa. Enimmäkseen siinä kasvaa nokkosta ja vuohenputkea, mutta myös muita, kuten haavan vesoja. Maa on savipohjainen. Haluaisin päästä eroon kaikista näistä ja tilalle voisi jossakin vaiheessa suunnitella vaikkapa kunttaa. Alue on liian suuri kitkettäväksi. Voiko aluetta myrkyttää vai miten näistä pääsisi eroon? Meillä on koira, joka liikkuu mökillä vapaana, joten se pitäisi rikkaruohoja myrkyttäessä huomioida.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Rikkaruohotaistelu kysyy sitkeyttä. Ongelmana ovat maassa jo olevat siemenpankit, joista itää vielä vuosienkin jälkeen uusia rikkaruohoja, vaikka kaikki kasvavat rikat juurineen poistettaisiin. Toisekseen monivuotisten rikkakasvien juuria voi maahan jäädä piilottelemaan. Erityisesti vuohenputki on elinvoimainen, sillä se alkaa kasvaa uudelleen pienestäkin juurenpätkästä.

Muutamia konsteja voi kokeilla:

  1. Tukahduttaminen. Koko maa-ala peitetään vuodeksi tai kahdeksi valoa läpäisemättömällä peitteellä (maakankaat, muovi tms, jotka poistetaan aikanaan, ettei maahan jää maatumatonta materiaalia). Paksulla sanomalehtikerroksellakin maan voi peittää. Se maatuu itsekseen ja kerroksen voi peittää vaikka kuorikatteella.
  2. Liekittäminen (tohottaminen). Tehoaa parhaiten nuoriin rikkakasveihin. Puun vesoja tai monivuotisia kasveja joutuu liekittämään toistuvasti. Kuluttajakäyttöön tarkoitettuja välineitä on saatavilla ainakin rautakaupoissa ja nettikaupoissa.
  3. Tehokkain konsti on vaihtaa maa kokonaan 20-30 cm:n syvyydeltä. Jos alueella on kasvavia puita, tämä saattaa vaurioittaa niiden juuristoa. Jos tarkoitus on laittaa kunttaa, maatuvalla materiaalilla peittäminen saattaisi olla tehokasta ja hellävaraista olemassa olevaa puustoa kohtaan.

Etikalla ja kuumalla vedellä käsittelyä voi myös kokeilla. Ne ovat kuitenkin aika tehottomia keinoja, joten käsittelyä joutuu uusimaan tämän tästä.

Vaikka taistelu rikkakasveja vastaan tuntuu aluksi toivottomalta, ei kaikkea toivoa tarvitse heittää romukoppaan. Rikkakasvit taantuvat hiljalleen sitkeällä ja säännöllisellä torjunnalla. Kun ensitorjunta on tehty valitulla menetelmällä, joudutaan uusien kasvustojen torjuntaa tekemään ihan kitkemälläkin. Rikkakasvien kasvuvoima on suurimmillaan heti keväällä, jolloin on tehokas aika torjuntaan. Pari kertaa kesässä ja ehkä vielä syksyllä (seuraavan kevään työtä helpottamaan) kannattaaa kasvustoa kitkeä.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Hoitotyöt
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

202211_80061.jpg
Mikä pensas tämä on? Asiantuntija vastaa
Naapurilla kasvaa tämä ihanasti kukkiva, noin 2 metriä korkea ja leveä pensas. Hän ei muista nähneensä siinä marjoja, tai sitten ne ovat niin pieniä. Tuoksusta emme tiedä – hajuaisti mennyttä...
20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
202211_80192.jpg
Kimalaisen pesä ilma-aukossa? Asiantuntija vastaa
Onko haittaa, kun kimalainen on tehnyt pesän nähtävästi tiilitalon ilma-aukkoon, sokkelin yläpuolelle.
20238_82950.jpg
Miksi kärhö ei kuki? Asiantuntija vastaa
Miksi 3 v. kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202211_80077.jpg
Mikä kuvassa oleva kasvi on? Asiantuntija vastaa
Ulko-oveni vieressä olevasta pensaasta on alkanut viime kesänä ja nyt jälleen kasvamaan putkimaista kasvia. En ole varma, onko kyseessä vaaraton koiranputki vai mahdollisesti jopa myrkkykeiso (lehdet näyttävät jotenkin samanlaisilta).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton