TAKAISIN

Miten pääsee helpoiten rikkaruohoista eroon? Asiantuntija vastaa

Julkaistu: 2.5.2022

Meillä on mökillä n. 30 m² alue, joka on täysin erilaisten rikkakasvien peitossa. Enimmäkseen siinä kasvaa nokkosta ja vuohenputkea, mutta myös muita, kuten haavan vesoja. Maa on savipohjainen. Haluaisin päästä eroon kaikista näistä ja tilalle voisi jossakin vaiheessa suunnitella vaikkapa kunttaa. Alue on liian suuri kitkettäväksi. Voiko aluetta myrkyttää vai miten näistä pääsisi eroon? Meillä on koira, joka liikkuu mökillä vapaana, joten se pitäisi rikkaruohoja myrkyttäessä huomioida.

Kuva: ShutterstockKuva: Shutterstock

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Rikkaruohotaistelu kysyy sitkeyttä. Ongelmana ovat maassa jo olevat siemenpankit, joista itää vielä vuosienkin jälkeen uusia rikkaruohoja, vaikka kaikki kasvavat rikat juurineen poistettaisiin. Toisekseen monivuotisten rikkakasvien juuria voi maahan jäädä piilottelemaan. Erityisesti vuohenputki on elinvoimainen, sillä se alkaa kasvaa uudelleen pienestäkin juurenpätkästä.

Muutamia konsteja voi kokeilla:

  1. Tukahduttaminen. Koko maa-ala peitetään vuodeksi tai kahdeksi valoa läpäisemättömällä peitteellä (maakankaat, muovi tms, jotka poistetaan aikanaan, ettei maahan jää maatumatonta materiaalia). Paksulla sanomalehtikerroksellakin maan voi peittää. Se maatuu itsekseen ja kerroksen voi peittää vaikka kuorikatteella.
  2. Liekittäminen (tohottaminen). Tehoaa parhaiten nuoriin rikkakasveihin. Puun vesoja tai monivuotisia kasveja joutuu liekittämään toistuvasti. Kuluttajakäyttöön tarkoitettuja välineitä on saatavilla ainakin rautakaupoissa ja nettikaupoissa.
  3. Tehokkain konsti on vaihtaa maa kokonaan 20-30 cm:n syvyydeltä. Jos alueella on kasvavia puita, tämä saattaa vaurioittaa niiden juuristoa. Jos tarkoitus on laittaa kunttaa, maatuvalla materiaalilla peittäminen saattaisi olla tehokasta ja hellävaraista olemassa olevaa puustoa kohtaan.

Etikalla ja kuumalla vedellä käsittelyä voi myös kokeilla. Ne ovat kuitenkin aika tehottomia keinoja, joten käsittelyä joutuu uusimaan tämän tästä.

Vaikka taistelu rikkakasveja vastaan tuntuu aluksi toivottomalta, ei kaikkea toivoa tarvitse heittää romukoppaan. Rikkakasvit taantuvat hiljalleen sitkeällä ja säännöllisellä torjunnalla. Kun ensitorjunta on tehty valitulla menetelmällä, joudutaan uusien kasvustojen torjuntaa tekemään ihan kitkemälläkin. Rikkakasvien kasvuvoima on suurimmillaan heti keväällä, jolloin on tehokas aika torjuntaan. Pari kertaa kesässä ja ehkä vielä syksyllä (seuraavan kevään työtä helpottamaan) kannattaaa kasvustoa kitkeä.

Puutarha.net_uutiskirjeen banneri_940x250px-2

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078