• Etusivu
  • Hoitotyöt

Vuohenputkelle kyytiä

Näin hävität vuohenputken puutarhasta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Esbau Oy
Julkaistu 03.05.2022Päivitetty 13.02.2024
20225_78025.jpg

Sehän näyttää oikeastaan hyvin harmittomalta ja kukinta-aikaan suorastaan viehättävältä. Älä tuudittaudu väärään turvallisuuden tunteeseen: kun vuohenputki kerran on päässyt puutarhaan, se leviää täysin häikäilemättömästi. Nämä kasvit ovat niin salakavalia siksi, että ne lisääntyvät sekä siemenistä että juurirönsyistä ja vieläpä äärettömän nopeasti. Ongelmarikkaruohon torjumiseksi on erilaisia vaihtoehtoja. Parasta luonnollisesti on, jos tätä epätoivottua vierasta ei ole ollenkaan pihallasi.

Vuohenputkea puutarhassa

Jos vuohenputki on muuttanut puutarhaan, siitä on vaikea päästä eroon. Silloin on laiha lohtu, että sen nuoria lehtiä voi mainiosti käyttää salaattina tai pinaatin korvikkeena. Mieluiten vuohenputki kasvaa puolivarjossa lehtipuiden alla. Kukinta-aikaan se voi siellä saavuttaa metrin korkeuden. Mutta sille kelpaavat myös aurinkoiset, avoimet paikat, joille se levittäytyy. Ja se käy uskomattoman nopeasti!

Näin torjut vuohenputken kotikonstein

Kurkista aidan yli naapurin puolelle. Jos naapurisi puolella, ehkä jopa rajan läheisyydessä, kasvaa vuohenputkea, juurieste saattaa auttaa. Se on läpitunkematonta kudosta ja kaivetaan noin 80 cm:n syvyyteen.

Perennapenkin uudet tulokkaat tulisi asettaa tiukkaan tarkastukseen. Usein vuohenputki livahtaa puutarhaan toisesta puutarhasta tuotujen kasvien mukana.

Jos vuohenputken maanpäällisen osan katkoo aina pois, kasvi antaa ajan mittaan periksi, vaikka ei luovutakaan kokonaan. Heikentäminen onnistuu vain jos toimenpide toistetaan säännöllisesti.

<p data-block-key="cwejd">Vuohenputken laajan juuriston vuoksi sen torjuminen käsin on työlästä.</p>
Vuohenputken laajan juuriston vuoksi sen torjuminen käsin on työlästä.

Huono idea sen sijaan on tehdä kaivanto vuohenputken vaivaamien kukkapenkkien ympärille. Tässä tapauksessa tulee vain pilkkoneeksi juuret pieniksi palasiksi, joista syntyy uusia kasveja. Sen sijaan maata kannattaa muokata talikolla! Ja kaikki juuren osat pitäisi mahdollisuuksien mukaan vetää tai seuloa pois.

Jos vuohenputkea kasvaa alueilla, joille et vielä ole istuttanut kasveja, sen voi hävittää paksun pahvin tai mustan katemuovin avulla. Levitä kate haluttuihin paikkoihin, tasoita päälle kerros kuoriketta ja odota. Kahden vuoden kuluttua ainakin maavarret ovat kuolleet. Sama ei valitettavasti koske siemeniä.

Ohje

Ohje

Finalsan Plus tiiviste Esbaulta

Finalsan Plus on kokonaisvaltainen rikkakasvien torjunta-aine yksi- ja kaksisirkkaisten rikkaruohojen, sammalten ja levien torjuntaan ja tehoaa myös vuohenputkeen ja peltokortteeseen

Esbau Oy
Hoitotyöt
tuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
hyönteishotelli
Hotelli hyönteisille?
Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä ympäristölle ja ihmiselle. Hyönteiset pölyttävät kukkia ja huolehtivat puutarhan, terassin tai parvekkeen ekologisesta tasapainosta hävittämällä tuholaishyönteisiä. Esbau Oy on tuonut kotimaan markkinoille luonnonmateriaaleista käsintehdyt Hyönteishotellit, jotka tarjoavat luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.
20185_53219.jpg
Kätevä keittiökompostori joka kotiin!
Asut sitten omakoti-, rivi- tai kerrostalossa, niin kompostointi on aina mahdollista. Bokashi -kompostorin voit ottaa myös vaikka mukaan asuntovaunuun, mökille tai veneeseen; Bokashi kulkee helposti mukana!
20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
20216_70925.jpg
Tukes tiedottaa: mankotsebivalmisteiden myynti, varastointi ja käyttö päättyy
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on peruuttanut mankotsebia sisältävien kasvinsuojeluainevalmisteiden luvat ja asettanut valmisteiden myynnille, varastojen hävittämiselle ja käytölle siirtymäajat. EU:n komissio jätti joulukuussa 2020 uusimatta mankotsebin hyväksynnän, joten luvat peruutetaan.
20237_44401.jpg
Millainen on hyvä kompostori?
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton