TAKAISIN

Vuohenputkelle kyytiä
– Näin hävität vuohenputken puutarhasta

Julkaistu: 3.5.2022

Sehän näyttää oikeastaan hyvin harmittomalta ja kukinta-aikaan suorastaan viehättävältä. Älä tuudittaudu väärään turvallisuuden tunteeseen: kun vuohenputki kerran on päässyt puutarhaan, se leviää täysin häikäilemättömästi. Nämä kasvit ovat niin salakavalia siksi, että ne lisääntyvät sekä siemenistä että juurirönsyistä ja vieläpä äärettömän nopeasti. Ongelmarikkaruohon torjumiseksi on erilaisia vaihtoehtoja. Parasta luonnollisesti on, jos tätä epätoivottua vierasta ei ole ollenkaan pihallasi.

vuohenputkelle kyytiä-750x422

Vuohenputkea puutarhassa

Jos vuohenputki on muuttanut puutarhaan, siitä on vaikea päästä eroon. Silloin on laiha lohtu, että sen nuoria lehtiä voi mainiosti käyttää salaattina tai pinaatin korvikkeena. Mieluiten vuohenputki kasvaa puolivarjossa lehtipuiden alla. Kukinta-aikaan se voi siellä saavuttaa metrin korkeuden. Mutta sille kelpaavat myös aurinkoiset, avoimet paikat, joille se levittäytyy. Ja se käy uskomattoman nopeasti!

Näin torjut vuohenputken kotikonstein

Kurkista aidan yli naapurin puolelle. Jos naapurisi puolella, ehkä jopa rajan läheisyydessä, kasvaa vuohenputkea, juurieste saattaa auttaa. Se on läpitunkematonta kudosta ja kaivetaan noin 80 cm:n syvyyteen.

Perennapenkin uudet tulokkaat tulisi asettaa tiukkaan tarkastukseen. Usein vuohenputki livahtaa puutarhaan toisesta puutarhasta tuotujen kasvien mukana.

Jos vuohenputken maanpäällisen osan katkoo aina pois, kasvi antaa ajan mittaan periksi, vaikka ei luovutakaan kokonaan. Heikentäminen onnistuu vain jos toimenpide toistetaan säännöllisesti.

Vuohenputken laajan juuriston vuoksi sen torjuminen käsin on työlästä.Vuohenputken laajan juuriston vuoksi sen torjuminen käsin on työlästä.

Huono idea sen sijaan on tehdä kaivanto vuohenputken vaivaamien kukkapenkkien ympärille. Tässä tapauksessa tulee vain pilkkoneeksi juuret pieniksi palasiksi, joista syntyy uusia kasveja. Sen sijaan maata kannattaa muokata talikolla! Ja kaikki juuren osat pitäisi mahdollisuuksien mukaan vetää tai seuloa pois.

Jos vuohenputkea kasvaa alueilla, joille et vielä ole istuttanut kasveja, sen voi hävittää paksun pahvin tai mustan katemuovin avulla. Levitä kate haluttuihin paikkoihin, tasoita päälle kerros kuoriketta ja odota. Kahden vuoden kuluttua ainakin maavarret ovat kuolleet. Sama ei valitettavasti koske siemeniä.

Huipputehokas Finalsan® Plus Rikkakasvien torjunta-aine

Huipputehokasta on sen sijaan Finalsan® Plus Rikkakasvien torjunta-aine RTU*. Torjunta-aineessa käytetty, luonnossa esiintyvä rasvahappo ja kasvunsäätelyaine huolehtivat siitä, että kasvit kuolevat muutamassa tunnissa.

Tärkeää: Myös muiden torjunta-aineella kasteltujen kasvien vihreät osat, esimerkiksi perennapenkissä, kuolevat. Siksi aine sopii parhaiten käytettäväksi istuttamattomilla alueilla ja puiden alla, koska puiden kuori estää tehoaineen vaikutuksen.

Osta kätevästi Eurogardenin nettikaupasta!

Finalsan® Plus

finalsan vuohenputken torjuntaan-422x422

Tutustu uudistettuun Bio-Aapiseen

Lue uusin Bio-Aapinen täältä. Uudistuneen ulkoasun lisäksi lehti tarjoaa paljon hyviä vinkkejä innokkaalle puutarhureille ja viherpeukaloille.


LUE BIO-AAPINEN